Risotto cu ciuperci de padure

V-am promis ieri ca revin cu reteta de risotto cu ciuperci de padure, risotto pe care-l puteti servi de sine statator (asa cum fac, de regula, italienii) sau il puteti asocia unei fripturi (in cazul meu, Pulpe de curcan la cuptor, in sos de vin rosu). Nu am sa insist prea mult pe regulile stricte de preparare a risotto-ului (de la folosirea unui anumit tip de orez si pana la cat si cum sa-l fierbeti, prin adaugarea treptata a supei) deoarece imi imaginez ca sunt bine cunoscute. Cine doreste si le poate aminti aruncand o privire pe celelalte retete de risotto pe care vi le-am propus de-a lungul timpului (Risotto alla milanese, Risotto cu ardei gras, Risotto cu trei feluri de branza si Risotto cu sofran si creveti). Am sa va spun insa ca am folosit un amestec de ciuperci de padure uscate, cumparat ca atare, asa ca va redau componenta lui cum scrie pe eticheta (nu de alta, dar nu stiu exact denumirile populare de la noi): ciuperci galbene (Suillus luteus), pleurotus (Pleurotus ostreatus), ciuperci negre (Auricula judae) si cepes (Porcini).

Pentru un plus de cremozitate si bogatie a gustului, varianta aceasta de risotto contine si smantana lichida, iar la final, pentru desavarsirea preparatului, l-am “stropit cu un pic de ulei de masline cu aroma de trufe. Delicios!

Ingrediente (pentru 4 portii):
– orez pentru risotto 250 g
– ciuperci de padure deshidratate 40 g
– ceapa 1 buc. mare (200 g)
– usturoi 5-6 catei (12 g)
– vin alb sec 200 ml
– supa de legume (veti folosi apa de la ciuperci si cub) 400 ml
– smantana lichida (30% grasime) 200 ml
– parmezan ras 100 g
– ulei de masline 2 linguri
– suc de lamaie 2 linguri
– sare, piper proaspat rasnit
+ eventual, pentru servit, “fulgi” de parmezan si ulei de masline cu aroma de trufe

Reteta de risotto cu ciuperci de padure

Puneti la fiert vreo 600 ml apa. Cand clocoteste, turnati-o peste ciupercile uscate, intr-un bol mai mare. Lasati-le 20-30 de minute sa se reconstituie, dupa care scoateti-le cu o spumiera intr-o sita. Atentie, pastrati apa in care s-au rehidratat ciupercile! Clatiti bine ciupercile (pentru a inlatura eventualele impuritati ramase) si lasati-le sa se scurga. Cu un polonic luati usor, de la suprafata si fara a agita, din apa in care au stat ciupercile. Masurati 400 ml si pregatiti supa de legume. Pastrati supa fierbinte. In loc sa luati cu polonicul, puteti strecura apa prin tifon indoit de mai multe ori! Taiati marunt ceapa. Incingeti uleiul de masline intr-o cratita, pe foc potrivit, si caliti ceapa. Adaugati usturoiul trecut prin presa si lasati unul-doua minute. Puneti orezul si, amestecand continuu, mai lasati vreo 2-3 minute.

Reteta de risotto cu ciuperci de padureReteta de risotto cu ciuperci de padure

Dati focul mare si puneti vinul. Amestecand in continuare, lasati sa se evapore alcoolul din vin. Dati focul mai mic, puneti ciupercile taiate si incepeti sa turnati din supa fierbinte. Cate un polonic o data, amestecati pana cand orezul absoarbe supa, inca un polonic si tot asa. “Operatiunea polonicul” ar trebui sa dureze vreo 20 de minute, iar la finalul timpului orezul sa fie al dente (fiert, dar inca ferm). Adaugati smantana lichida, aduceti la punctul de fierbere si mai lasati vreo 2-3 minute. Opriti focul si puneti parmezanul. Amestecati bine, bine si potriviti de sare si de piper. Inglobati si sucul de lamaie.

Reteta de risotto cu ciuperci de padureReteta de risotto cu ciuperci de padure

Serviti risotto imediat, stropit eventual cu un pic de ulei de masline cu aroma de trufe. Daca aveti, puteti pune deasupra si 2-3 “fulgi” de parmezan.

Reteta de risotto cu ciuperci de padure

Calorii: 206 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11