Interviu Parada blogurilor – Festivalul blogurilor gustoase

Vi-l prezentam pe Dino Gurmandino, un adevarat gurmand, care ne incanta cu retete interesante pe blogul lui Gurmandino.ro. Va invitam sa cititi interviul, poate va dati seama cine este de fapt Dino.

Gurmandino - Dino cel gurmandCum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Ideea crearii acestui blog s-a nascut mai mult in joaca: „Ce-ar fi sa-mi fac un loc al meu unde sa dau frau liber hobby-ului meu?”. Joaca s-a transformat apoi in ceva mai serios, intr-un fel de „terapie”, o portita de evadare din rutina si stresul zilnice. E drept ca apoi, cand m-am apucat mai serios sa „lucrez” la transpunerea hobby-ului, mi-am dat seama ca trebuie si munca pentru ca totul sa iasa exact la nivelul dorit. Iar cel mai serios imbold a venit a doua zi dupa ce am lansat blogul: prima reteta fusesa pusa mai mult de test, sa ma asigur ca am inteles cum se posteaza; iar cand am vazut ca la cateva ore fusese deja accesata de vreo 20 de persoane, m-am speriat. Mi-am dat atunci seama ca fusesem naiva cand ma gandeam ca ma pot juca fara sa ma bage cineva in seama.

Ai vreun bucatar favorit?
As zice Gordon Ramsay. Imi plac insa si unele retete ale lui Jamey Oliver si ale lui David Lebovitz.

De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Inspiratia vine din multe locuri. Nu ai nevoie decat de pasiune si dorinta de a experimenta. Automat vin atunci si cheful, si rabdarea. Doar timpul imi mai creaza probleme. La capitolul carti, am bineinteles „traditionala” Sanda Marin („traditionala” pentru ca imi inchipui ca se gaseste aproape in orice casa, dar nu toate retetele sunt romanesti, asa cum multi avem eronat impresia – vezi retele de Bouillabaisse, Chausson sau Kugelhupf). Apoi, am o serie de carti de gastronomie frantuzeasca, veritabile „biblii”, de peste 1.000 de pagini, care-ti dezvaluie fascinanta arta culinara. Cea mai spectaculoasa se numeste „A la table des grands chefs europeens” („La masa marilor bucatari europeni”) si dezvaluie cateva dintre secretele a 106 mari bucatari si patiseri din 15 tari. Apoi, imi place revista BBC Good Food. Mai rar apuc sa ma uit la emisiuni de profil, dar cand am ocazia ii urmaresc pe Jamie Oliver, James Martin sau Rob Rainford.

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Sincer, ca sa raspund la intrebarea aceasta am apelat la memoria sotului, pentru ca el este principalul critic (nu de alta, dar el este si „cobaiul” experimentelor culinare, nu?). Dupa cateva minute de gandire, mi-a spus: „Pai, cred ca ar fi atunci cand ai facut un curry de vita cu stafide si mere atat de picant incat si un Chicken Vindaloo de nivel 10 parea mai usurel…”. Eu as pune insa pe primul loc in topul dezastrelor un esec de acum 7-8 ani, cand am incercat sa fac un tort dupa o reteta luata de la soacra mea. Din motive necunoscute, scria ca trebuie fiarta bine crema dupa punerea gelatinei :)). Nu mai este nevoie sa spun ca in loc de tort am servit invitatilor un fel de crema la pahar.

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Mi-ar placea sa am o mica taverna pe o insula greceasca. Evident ca ar fi axat restaurantul pe preparate grecesti, iar caracatita, calamarul si pestii ar fi vedetele. M-as multumi insa si cu un restaurant italienesc :).

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Cred ca cele pregatite dupa cartea „A la table des grands chefs europeens”. Am ales eu ceea ce parea mai accesibil, dar tot s-au dovedit destul de pretentioase. Ma refer, de pilda, la savarine de gris cu anghinare si fonduta (varianta italieneasca a fondue-ului) si la tortul de caramel si ciocolata cu lapte.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
As recomanda, in primul rand, salate si aperitive: Salata cu ton, cartofi si sos pesto; Salata rapida de paste, sunca si legume; Salata de legume coapte cu paste si feta; Salata mexicana cu ton; Salata de somon afumat, cartofi si iaurt; Ciuperci umplute cu branza cu usturoi si ierburi. Ca fel principal, Friptura de curcan cu lamaie, mustar si vin sau Pui mediteranean cu sos pesto si parmezan, iar ca desert, Clatite cu ricotta parfumata si topping de capsune.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Asta cred ca este cea mai grea intrebare, pentru ca am multe retete preferate, pe care le pregatesc cu regularitate. Daca trebuie totusi sa aleg: Butter chicken si inghetata de capsune.

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Din caietul de retete al mamei, am reteta de chec, marmorat cu cacao sau cu bucatele de rahat, si pe cea de placinta cu dovleac. Pe amandoua le pregatea mama destul de des si-mi amintesc cu mare placere de momentele cand ma invarteam pe langa ea in asteptarea bunatatilor.

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Depinde de numarul invitatilor si de ce fel de masa se doreste – clasica sau bufet. In general, pentru mese cu prietenii eu prefer varianta bufetului, iar meniul include aperitive – patru-cinci feluri, reci si calde; felul I – eventual unul cu pui, unul cu miel sau porc sau vita; deserturi – tort/uri daca e vorba si de o aniversare sau prajituri. La ultima masa de acest gen, am pregatit un tort aperitiv cu praz, bacon si sunca, mini-eclere cu crema de branza si somon fume, mini-choux cu crema de branza de capra si arpagic, salata de boeuf, pui tajine cu prune si caise cu garnitura de couscous, placinta irlandeza cu bere Guinness, tort St. Honore si tarta cu crema de lamaie si bezea. In general, urmaresc sa fie cat mai variate felurile, sa fie si ceva peste, si ceva branza, si mai dietetic, si mai consistent. Pregatirile incep cu cateva zile inainte, cand fac lista de cumparaturi si fac planul de actiune. De obicei, incep cam cu doua zile inainte pregatirile propriu-zise. De pilda, fac aluaturile sau pun la marinat carnea.

Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Daca este vorba sa aleg dintre retetele mele, as salva: Ciorba de loboda, Somonul cu sos de praz si vin, Crevetii prajiti cu ghimbir, lemongrass si praz, Caracatita la gratar si Inghetata de alune de padure.

Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As fi tentata, la primul impuls, sa spun India. Dar, aspectul culinar nu este totul, asa ca dupa o analiza un pic mai serioasa, as opta pentru Grecia.

Care sunt restaurantele tale preferate? (tipuri de restaurante, eventual niste recomandari concrete)
In general, atunci cand merg la un restaurant, caut lucruri pe care nu prea le fac acasa – fie ca necesita foarte mult timp, fie ca presupun ingrediente greu de gasit. In topul preferintelor figureaza la loc de cinste restaurantele indiene (Karishma si Agra Palace) si libaneze (Four Seasons). Ceea ce nu inseamna ca spunem „pas” daca e vorba de o seara la Biker’s, Ruby Tuesday, Trattoria Il Calcio sau Potcoava.

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Mai ajustez eu cantitati, mai adaug sau mai inlocuiesc ingrediente, dar in general respect retetele. Mai ales cand le fac prima data si in cazul deserturilor. Ma gandesc ca a experimenta poate insemna si incercarea unor arome si combinatii noi, sa fii deschis la nou, nu neaparat sa inventezi apa calda.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cel mai frumos compliment este atunci cand imi vad prietenii ca se „bat” pe ultima bucatica. Flatant este si ca unii dintre ei au grija sa-mi imbogateasca „colectia” de condimente ori de cate ori au ocazia sa viziteze locuri exotice. Compliment consider ca este si atunci cand cititorii blogului se lasa tentati de una din reteta, o incearca si apoi imi spun ca le place ce a iesit.

Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?
Ma amuza uneori sa vad nedumerirea vanzatorilor din magazine cand ii intreb de diferite ingrediente mai putin cunoscute la noi. Cum amuzant a fost si in piata de condimente din Istanbul. M-am oprit la unul din magazinase si vanzatorul tot incerca sa ma convinga sa cumpar. I-am spus ca nu ma tenteaza mixurile de condimente, iar atunci mi-a indicat peretele opus cu zeci de cutii si borcane burdusite cu mirodenii simple, neamestecate. A inceput sa mi le enumere, iar cand i-am spus, la sfarsit, ca le am pe toate, s-a uitat lung la mine. Cred ca a zis saracul om ca sunt nebuna :)). Adevarul este insa ca chiar le aveam.

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Sfaturi tinerelor mamici nu pot da, pentru ca nu sunt in aceasta postura. Pot recomanda insa tuturor sa se hraneasca sanatos, fara a cadea insa in extrema „doar apa plata cu lamaie si salata verde”. Tocmai gandindu-ma la cei/cele care vor sa-si supravegheze alimentatia, am trecut la fiecare reteta de pe blog si numarul de calorii continute de suta de grame de preparat final.

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
Cel mai mare succes, ca numar de vizualizari, l-a repurtat pana acum Supa-crema de broccoli. Surpriza vine insa, cel putin pentru mine, de la reteta clasata  pe locul doi: Caracatita la gratar. Nu-mi imaginam ca sunt atatia romani interesati sa pregateasca acasa acest fel.

Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Sunt multe bloguri pe care le vizitez cu placere. Amintesc doar de Edith’s kitchen & more, Jurnalul Anei, Dulciuri fel de fel, Bucataria Elenei si In bucataria Sabinei, cerandu-mi anticipat scuze celor pe care din motive evidente nu-i prind in enumerare.

Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai vrea sa ne povestesti?
Calatoritul ar fi, de fapt, prima pasiune. Doar ca fiind o pasiune costisitoare, mai multe sanse de manifestare are arta culinara :)). Despre calatoriile intreprinse pana acum, am inceput sa „povestesc” in imagini pe blogul meu, dar recunosc, cu rusine, ca nu am avut timpul necesar sa aduc la zi „proiectul”.

Intrebare deschisa: despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Despre intoleranta si rautate, „calitati” ce pot fi intalnite, din pacate, peste tot. Inclusiv in spatiul virtual. Mi-as dori ca oamenii sa se poata detasa un pic, sa reuseasca sa priveasca lucrurile „de sus”, si atunci vor vedea, poate, cat de insignifiante sunt, in tabloul general al vietii, multe din lucrurile pentru care se bat cu orice mijloace. Poate atunci ne-am putea bucura mai mult de micile placeri ale vietii. Un gand bun tuturor!

Interviul a aparut AICI.


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11