Biltong – gustul autentic al Africii de Sud

Va spuneam, acum cateva zile, ca de mult am in minte sa infiintez pe blog o rubrica de incursiuni culinare, unde sa impartasesc cu voi ce am descoperit in bucatariile altor parti ale globului. Fie ca este vorba de un ingredient mai putin obisnuit, fie de un obicei culinar aparte, fie de orice altceva care pe mine m-a impresionat, la un moment dat, si am considerat util sa va impartasesc si voua. Evident, tot aici voi incerca sa creionez cate un tablou culinar din calatoriile intreprinse, in ideea ca, oricat de mult ne-ar placea sarmalele si micii, avem obligatia sa incercam macar preparatele specifice altor tari inainte de a spune “pffff… nu sunt bune”.

Pentru inaugurarea rubricii, vom parcurge drumul un pic invers. Adica, am de gand sa va vorbesc despre un preparat pe care nu am avut inca ocazia sa-l incerc “la mama lui”, in Africa de Sud. L-am incercat in Bucuresti si pot spune ca mi-a deschis si mai mult apetitul pentru o calatorie pe “continentul negru”. Asa-i ca v-am facut curiosi? Ei bine, faceti cunostinta cu biltongul, o delicatesa traditionala din Africa de Sud, din carne de vita, dar si din vanat sau strut. Este vorba, mai precis, de muschi marinat cu otet de mere, condimentat (piperul si coriandrul se numara printre ingrediente) si, apoi, uscat la vant (neafumat!!!). Fara conservanti si evident fara E-uri, foarte sarac in grasimi, dar bogat in proteine.

Biltong - snack din carne de vita condimentata si uscata la vant

De regula, biltongul este consumat pe post de gustare (a se citi “se crantane” gol), dar il gasim si in mancaruri. De pilda, Biltong Butter presupune amestecarea a 150 g unt, la temperatura camerei, cu 75 g biltong maruntit, o lingura suc de lamaie si un pic de boia de ardei afumat. Apoi, exista quiche cu biltong, briose cu biltong, dip de ciuperci si biltong si chiar supa cu biltong. Si ca sa va dati seama cat de popular este biltongul in Africa de Sud, va spun ca exista in magazine variante foarte putin condimentate care sa fie date copiilor cand le ies dintii si ii mananca gingiile :).

Biltong - snack din carne de vita condimentata si uscata la vant

Daca va tenteaza sa incercati Biltongul, eventual ca preambul la o calatorie in Africa, aflati ca il puteti gasi in Bucuresti (momentan direct la producator, www.biltong.ro, dar in curand si in unele magazine). Atentie, insa, la avertizarea producatorului: „Nu ai niciodata destul. Te imprietenesti cu biltongul treptat, dar nu vei mai putea sa renunti la el niciodata”!


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11