Continuam sa exploram “lumea” fascinanta si variata a salatelor de vara cu o combinatie delicioasa de legume, avocado, oua fierte, branza, piept de pui la gratar si bacon rumenit, stropita cu o vinegreta cu otet de vin rosu si mustar de Dijon. Suna bine, nu-i asa? Nascuta prin anii ’30, la restaurantul Brown Derby din parcul de distractii “Hollywood Studios” din Orlando (acelasi restaurant caruia ii datoram si Tortul racoritor cu mascarpone si grapefruit roz), salata presupune asezarea principalelor ingrediente, pe un pat de salata verde (simpla sau amestec de diferite soiuri), sub forma unor randuri ordonate. Evident ca, daca preferati, puteti si amesteca ingredientele, ca la o salata obisnuita.
De-a lungul timpului au aparut mai multe variante de Salata Cobb: cu sos de branza Roquefort, cu creveti si homar, cu inimi de palmier, porumb, fasole neagra si caju, etc. Eu am preparat, pentru inceput, o varianta cat mai apropiata de original, dar am de gand sa experimentez si alte combinatii :). Mai e nevoie sa va spun ca salata merge de minune, in aceste zile calduroase, ca preparat de sine statator, la o cina tarzie sau un pranz rapid, la serviciu?!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 3-4 cartofi (900 g)
– salata verde mix 150 g
– avocado 1 buc.
– rosii 2 buc. (300 g)
– ceapa verde 6-7 fire
– piept de pui fara piele si fara oase 1 buc. (360 g)
– bacon 100 g
– branza Cedar 100 g
– oua 2 buc.
– mustar de Dijon 1 lingurita (10 g)
– ulei de masline 100 ml
– otet de vin rosu 50 ml
– suc de lamaie 1 lingura
– sare, piper
Puneti la fiert ouale. Intr-o oala mai mare, puneti la fiert si cartofii, in coaja. Curatati pieptul de pui de eventualele urme de grasime si pielite, taiati-l in felii si dati-l cu un pic de sare si de piper. Incingeti o tigaie-gratar si rumeniti pieptul de pui. Intr-o alta tigaie, rumeniti si betigasele de bacon, fara a pune suplimentar grasime (isi lasa baconul suficient). Scoateti baconul rumenit intr-o farfurie, in care ati asezat in prealabil un servet de hartie, pentru a absorbi din grasimea in exces.
Cand cartofii au fiert, scoateti-i si lasati-i sa se raceasca un pic, pentru a-i putea curata de coaja. Taiati-i, apoi, in cuburi si puneti-i intr-un castron. Intr-un bol mic, pregatiti vinegreta din uleiul de masline, otetul de vin rosu, un pic de sare si de piper proaspat rasnit. Adaugati si mustarul de Dijon si omogenizati. Puneti trei sferturi din vinegreta peste cuburile de cartofi, acoperiti si lasati sa se raceasca total. Ideal ar fi sa lasati cartofii cateva ore, ca sa absoarba bine vinegreta. Extrageti pulpa de avocado din coaja, taiati-o in cubulete si stropiti-o imediat cu sucul de lamaie.
Pe un platou mare, asezati mixul de salate verzi. Deasupra, in randuri, vin cartofii imbibati cu vinegreta, avocado-ul stropit cu suc de lamaie, pieptul de pui rumenit (tot cubulete), baconul rumenit, ouale fierte tare (taiate felii sau puteti pune separat albusurile si galbenusurile), ceapa verde (rondele), rosiile (felii) si branza Cedar (rasa mai mare). Stropiti cu vinegreta ramasa, presarati un pic de sare si de piper proaspat rasnit si serviti imediat.
Daca vreti sa amestecati ingredientele, salata va arata asa :D. Apetisant, nu?
Calorii: 160 kcal / 100 g.
doamne ce bunatate!!!!! uite o salata pe care n-o stiam!!!!
excelenta prezentarea!
Multumesc mult! Salata este intr-adevar o bunatate si merge perfect in aceste zile calduroase :).