Stiu ca porcul este tare indragit, mai ales in aceasta perioada, a sarbatorilor de iarna, dar merita sa dati o sansa in meniurile voastre festive si curcanului. Este foarte sanatos si gustos, poate fi pregatit in numeroase si interesante moduri, de la Piftia de curcan la o friptura suculenta si delicioasa. Si aici ma refer fie la varianta curcanului intreg (de genul Curcan cu lamaie si ierburi, pe pat de ceapa sau Curcan cu chiftelute de porc si salvie), fie la cea a bucatilor (piept de curcan sau pulpe). Cateva propuneri de fripturi din piept de curcan gasiti AICI, asa ca astazi va tentez cu niste pulpe de curcan la cuptor. Este vorba, de fapt, de pulpe inferioare, la care au fost indepartate tendoanele. Adica, niste “ciocanele”, cum ar veni, doar ca un “ciocanel” are vreo 750-850 g :P.
Cum eu am pregatit friptura pentru o masa cu multi invitati, am bagat in cuptor sase pulpe. Adica, sa tot ajunga pentru vreo 15-18 portii. Evident ca voi ajustati cantitatile in functie de necesitate. Cat despre garnitura, aveti multe variante la indemana: de la un piure de cartofi la gratin de cartofi, de la legume la cuptor la un orez sau chiar o salata verde. Eu am pregatit, printre altele, un Risotto cu ciuperci de padure (reteta vine maine, promit). Chiar daca, in principiu, risotto se mananca de sine statator, pot spune ca a mers foarte bine alaturi de curcanul imbatat cu vin :P.
Ingrediente (pentru 15-18 portii):
– pulpe inferioare de curcan 6 buc. (4,7 kg)
– faina 100 g
– ceapa 3 buc. mari (370 g)
– usturoi 8-10 catei mari (20 g)
– vin rosu sec 300 ml
– supa de pui 300 ml (facuta in casa ori din cub)
– oregano uscat 2 lingurite cu varf
– dafin 3-4 foi
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– rozmarin uscat 1 lingurita cu varf
– ulei de masline 100 ml
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti supa de pui si tineti-o la cald. Intr-o farfurie mare, amestecati faina cu jumatate lingurita de sare, jumatate de lingurita de piper macinat si oregano uscat. Omogenizati. Dati pulpele de curcan (spalate si sterse de apa, prin tamponare cu servete de hartie) prin acest amestec si scuturati-le de excesul de faina. Pastrati faina ramasa intr-un bol! Incingeti uleiul intr-o tigaie mare si rumeniti usor, doua cate doua, pulpele de curcan. Pe masura ce le rumeniti pe toate partile, scoateti pulpele intr-o tava mare si destul de adanca.
In uleiul ramas dupa rumenirea pulpelor, puneti la calit ceapa (taiata felii). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati usturoiul (felii), cimbrul, rozmarinul si dafinul. Mai lasati unul-doua minute si turnati vinul rosu. Lasati sa se evapore alcoolul, dupa care puneti supa fierbinte. Aduceti la punctul de fierbere si opriti focul. Turnati sosul peste pulpele rumenite asezate in tava.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati-o in cuptor. Lasati o ora, dupa care scoateti tava si intoarceti pulpele. Acoperiti iar cu folie si bagati in cuptor pentru inca o ora. La finalul celor doua ore, pulpele ar trebui sa fie bine patrunse (timpul poate diferi in functie de marimea pulpelor). Mai lasati-le 30 de minute neacoperite, pentru a prinde o frumoasa crusta. Scoateti-le din sos si pastrati-le la cald. Puneti sosul ramas in tava intr-o tigaie, pe aragaz, si lasati-l sa scada, pe foc mic, vreo 15 minute. Daca vreti sa fie un sos omogen, il puteti pasa cu blenderul! Dizolvati faina ramasa din prima etapa cu doua-trei linguri de apa rece. Puneti-o, amestecand in continuu, peste sosul scazut. Aduceti iar la punctul de fierbere si amestecati in continuu pana cand sosul se ingroasa. Potriviti-l de sare si de piper. Taiati pulpele felii si serviti-le cu un pic de sos deasupra. Restul de sos, puneti-l intr-o sosiera pentru ca invitatii sa-si poata pune dupa plac.
Iata cum arata friptura noastra de curcan insotita de cremosul Risotto cu ciuperci de padure. Tentant, nu :P?
Calorii: bucurati-va de bunatatile de pe masa si de companie…