Imi place la nebunie risotto-ul, cu a sa textura fluida si cremoasa, cu ale sale boabe de orez rotunde si dolofane, dar inca un pic crocante. Preparat traditional al bucatariei italiene, risotto-ul se poate pregati in nenumarate moduri (alte doua variante gasiti AICI) si este servit, de regula, ca fel de sine statator. Ei bine, eu am pus de mult timp ochii pe o reteta de risotto cu patru feluri de branza. Adica, un risotto ai quattro formaggi, dupa modelul pastelor si pizzei omonime. Este cineva care poate rezista unei asemenea tentatii :P?
Cum insa m-am decis in ultimul moment, intr-o seara, sa pregatesc risotto-ul, a trebuit sa adaptez un pic reteta. Mai exact, am pus doar trei feluri de branza, iar pentru un plus de gust, am adaugat, pe langa nelipsita ceapa, si vreo doua tije de telina. Apoi, pentru un plus de culoare si o subtila aroma orientala, am presarat un praf de curcuma (turmeric sau sofran indian). Daca vreti insa sa respectati reteta clasica, trebuie sa stiti ca, in mod obisnuit, in risotto-ul cu branzeturi se pun fontina, emmental, gorgonzola si parmezan. Indiferent de ce varianta alegeti, cea clasica sau cea adaptata de mine, este indicat sa folositi ingrediente de buna calitate. Apoi, daca aveti timp si cele necesare la dispozitie, este indicat sa pregatiti in casa supa de pui, pentru ca este si mai gustoasa si mai sanatoasa.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– orez pentru risotto 200 g
– ceapa 1 buc. mare (130 g)
– tije de telina 2 buc. (85 g)
– usturoi 2 catei (7 g)
– vin alb sec 300 ml
– supa de pui 600 ml (facuta in casa sau din cuburi)
– branza Gruyere 70 g
– branza Mozzarella 70 g
– parmezan ras 50 g
– unt 40 g
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
– curcuma 1 lingurita
Taiati ceapa si tijele de telina marunt, tip “bob de orez” (cubulete foarte mici). Pregatiti supa de pui si pastrati-o fierbinte. Incingeti lingura de ulei de masline si jumatate din cantitatea de unt si puneti la calit ceapa. Dupa cateva zeci de secunde, adaugati si usturoiul (trecut prin presa) si tijele de telina. Caliti, amestecand des, pe foc potrivit, circa 4-5 minute. Dati focul mare si adaugati orezul. Amestecand in continuare, lasati cam un minut, pana cand orezul devine translucid. Turnati vinul alb si, amestecand la fel, lasati pana alcoolul se evapora, iar orezul incepe sa absoarba lichidul. Puneti si curcuma.
De acum incolo, treaba este simpla: dati focul mic si amestecati aproape in continuu, punand din cand in cand cate un polonic de supa fierbinte. Procedati asa vreo 10-15 minute, pana terminati de pus supa, iar orezul este fiert. Atentie, nu trebuie sa fie “terciuit”, ci boabele sa fie inca separate si al dente, desi invaluite ca intr-un sos matasos. Adaugati branza gruyere si mozzarella (taiate cubulete). Amestecati pentru ca branzeturile sa se topeasca. Opriti focul si adaugati restul de unt si parmezanul (puteti opri vreo 2 linguri, pentru a presara deasupra). Puneti un pic de sare (daca este cazul) si piper proaspat rasnit.
Acoperiti risotto-ul cu un capac si lasati-l asa vreo 2-3 minute, inainte de a-l servi, cu un pic de parmezan deasupra. Simplu si delicios!
Calorii: 201 kcal / 100 g (sau 550 kcal / portia).
chiar ca nu-i poti rezista, mai ales daca esti devorator de branza
Daaa… Este incredibil de cremos si de gustos. Imi amintesc cu cat de multa incantare imi descria preparatul un bucatar italian si il inteleg pe deplin acum :P.