Tiramisu 2 – varianta cu frisca

Vazand cererea crescanda din ultima perioada pentru reteta de Tiramisu, deliciosul desert italienesc cu mascarpone si cafea, mi-am adus aminte ca nu v-am detaliat varianta cu frisca, desi am pomenit de ea inca de la inceput. Si, pentru ca nu se facea doar sa va vorbesc de tiramisu, am facut repejor o portie dubla pentru mesele festive pe care le-am pregatit cu ocazia sfintilor din ultima vreme. Prin ce se deosebeste varianta cu frisca de cea originala, fara frisca? Printr-un gust mai lejer si un numar ceva mai mic de calorii. Nu de alta, dar frisca obtinuta in casa, din smantana de 30% grasime, e la distanta buna de mascarpone, cu al sau continut de grasime care ajunge si la 80%. Rezistati insa tentatiei de a spori cantitatea de frisca in detrimentul celei de mascarpone pentru a nu va trezi cu o crema mult prea moale. In plus, dupa cum am spus si la prezentarea retetei originale de Tiramisu, incercati sa luati un mascarpone de buna calitate (a se intelege, fara suparare, ca este bine sa ocoliti asa-zisul mascarpone produs la noi).

Pe langa varianta aceasta, cu frisca, mai exista si cea cu bezea. Adica, in loc sa folositi doar galbenusurile de la oua, bateti albusurile spuma si le puneti in loc de frisca. Personal, nu mi se pare o varianta prea buna, pentru ca bezeaua, fie ea si bezea italiana (adica, mai stabila), tot exista riscul sa-si lase zeama in timp.

Nu in ultimul rand, incercati si Tiramisu alb si “Tiramisu” roz, cu sirop de agave si capsune (acesta din urma recomandat in special cand este sezonul capsunelor).

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– galbenusuri 4 buc.
– mascarpone 500 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar tos 75 g
– zahar pudra 4 linguri (90 g)
– piscoturi 350 g
– cafea tare neindulcita 400 ml
– lichior de cafea 4-5 linguri (dupa gust)
– cacao neagra 1 lingura cu varf

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

Bateti galbenusurile cu zaharul tos pana cand obtineti o spuma galbuie, iar zaharul s-a topit. Puteti sa va usurati munca mixand galbenusurile in baie de abur (puneti castronul deasupra unei oale in care fierbe apa, avand grija ca apa sa nu atinga castronul). Inglobati treptat mascarponele si omogenizati foarte bine. Atentie, pentru a nu se forma “granule” de mascarpone, este indicat ca acesta sa nu fie pus direct din frigider, ci sa fie scos cu ceva timp inainte! Intr-un alt castron, bateti frisca din smantana rece (tinuta cel putin 6 ore la frigider). Cand incepe sa se intareasca (dupa aproape 2 minute), puneti zaharul pudra si mai bateti vreun minut.

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine caloriiReteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

Inglobati incet frisca in amestecul de oua si mascarpone. Puneti lichiorul de cafea si omogenizati. Turnati cafeaua neagra intr-o farfurie adanca si inmuiati usor cate un piscot. Atentie, nu lasati piscotul mai mult de doua secunde in cafea, pentru ca se va inmuia prea tare! Asezati piscoturile unul langa altul pe platou, puneti crema, iar un rand de piscoturi inmuiate in cafea, iar crema. In functie de dimensiunea platoului, veti obtine unul sau doua platouri cu Tiramisu. Bagati la rece pana in momentul servirii. Inainte de a aduce Tiramisu la masa, presarati cacaoa neagra.

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine caloriiReteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

Puteti pregati, daca aveti suficiente cupe, portii individuale. In pahare de sampanie…

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

…ori in cupe de inghetata.

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

Daca mergeti pe varianta mare, gen tort, o portie de Tiramisu vine cam din doua piscoturi. Dupa inspiratie si plac, puteti decora farfuriile cu forme din cacao :).

Reteta de Tiramisu 2, varianta cu frisca, cu mai putine calorii

Calorii: 230 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Tiramisu 2 – varianta cu frisca”

  1. […] O alta varianta de Tiramisu, ceva mai spornica , gasiti AICI. […]

  2. ADRIANA says:

    Multi spun ca fac Tiramisu cu branza mascarpone si frisca, este de fapt frisca cu frisca, 80% grasime si 32% grasime. Frisca fiind dulce e destul de …fara gust. Eu folosesc un amestec din branza…crema Philadelphia (nu stiu daca am scris corect) si smantana pentru frisca 30-32% grasime. O parte din smantana de 30% cu galbenusurile si o parte din zahar le pun la foc si amestec pana se ingroasa (dureaza putin)las sa se raceasca apoi pun crema de branza, mixez, apoi frisca batuta si iar mixez. Nu curge, iese o crema tare si foarte buna la gust. Nu pun Amareto ca nu-mi place dar insiropez piscoturile in cafea cu putin coniac.Mascarpone mai folosesc la creme, in amestec cu untul ca sa fie o crema mai tartinabila, untul se intareste prea tare in frigider si se desprinde de pe brat.

  3. Dino says:

    @ Adriana, dupa mine mascarpone are un gust aparte, nu identic cu cel pe care il are frisca. Apoi, italienii fac tiramisu cu mascarpone, e drept fara a mai pune frisca (vezi Tiramisu – traditionalul deliciu italienesc). Revenind la varianta ta, probabil ca merge si cu Philadelphia, in conditiile in care este o crema de branza bine scursa.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11