Va spuneam, acum aproximativ o saptamana, ca am gasit intr-un hypermarket o oferta la ardeii grasi, astfel ca m-am “capatuit” cu 2 kilograme de ardei dolofani, carnosi si dulcegi. Am pus jumatate din ei la Zacusca de fasole cu ardei, iar pe restul i-am pastrat pentru o reteta pe care o aveam in minte de ceva vreme: ardei umpluti in stil italian. Adica, fara orez, parfumati cu parmezan si cimbru si serviti pe un pat de paste cu ou. Dat fiind ca am folosit o carne tocata de pui, a rezultat un preparat nu doar foarte gustos, ci si dietetic. Daca preferati, puteti inlocui insa carnea de pui cu vita sau chiar porc.
De asemenea, puteti pune si altfel de ardei, cu mentiunea ca cei romanesti, verzulii, nu sunt la fel de dulci si de carnosi. Apoi, va recomand sa utilizati, pe cat posibil, un parmezan ras de buna calitate, pentru a nu fi afectata savoarea preparatului. Cat despre etapele pregatirii, chiar daca va grabiti, nu sariti peste oparirea ardeilor, pentru ca altfel va trebui sa-i lasati mai mult la cuptor pentru a nu ramane prea tari.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– ardei grasi 6 buc. medii (1,1 kg necuratati)
– carne tocata de pui 300 g
– ceapa 1 buc. medie (60 g)
– morcov 1 buc. mare (80 g)
– praz 1 buc. (60 g)
– tije de telina 2 buc. (150 g)
– rosii bucati 1 cutie (400 g)
– parmezan ras 100 g
– zahar 1 lingura rasa
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– unt 50 g
– ulei de masline 1 lingura
– paste 250 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert, cu sare. Cand clocoteste, puneti ardeii grasi intregi si lasati-i vreo 10-12 minute. Scurgeti-i de apa si lasati-i sa se raceasca. Intre timp, incingeti intr-o tigaie mare uleiul de masline si 20 g unt. Puneti la calit ceapa si prazul taiate marunt (eventual, cu tocatorul blenderului). Adaugati tijele de telina, la fel de maruntite. Puneti si morcovul, taiat marunt. Cand legumele s-au calit, puneti carnea tocata de pui si amestecati bine, astfel incat sa nu ramana “guguloaie” de carne. Dati focul mic si lasati sa fiarba inabusit vreo 3-4 minute. Adaugati rosiile bucati, zaharul si cimbrul uscat.
Lasati sa fiarba, tot inabusit, vreo 10 minute. Puneti un pic de sare si de piper proaspat rasnit. Opriti focul, adaugati 30 g de parmezan si omogenizati. Cu varful unui cutit bine ascutit, taiati capacele ardeilor si scoateti, cu grija, cotorul si semintele. Umpleti ardeii cu amestecul de carne si legume. Asezati ardeii intr-un vas de Jena potrivit ca marime, astfel incat ardeii sa stea in picioare. Acoperiti Jena cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Lasati vreo 20 de minute, scoateti vasul, indepartati folia si presarati ardeii cu 20 g de parmezan. Bagati-i iar in cuptor si mai lasati-i vreo 10 minute. Intre timp, fierbeti pastele in apa mai multa cu sare, timpul indicat de producator. Scurgeti pastele si amestecati-le cu untul ramas (30 g) si cu restul de parmezan (50 g).
Puneti paste pe fundul farfuriei, iar deasupra asezati un ardei umplut. Serviti imediat.
Calorii: 110 kcal / 100 g (sau 455 kcal / portia).
gustoase ?i delicioase