Salata de castraveti cu iaurt, branza feta si menta

Asa de bine a fost in concediu pe taramurile Greciei – si asa de scurt šŸ™ – incat, la intoarcere, am simtit nevoia sa prelungesc intr-un fel starea aceea de relaxare si desfatare. Iar daca in privinta timpului liber, nu am prea avut multe sanse, m-am gandit ca macar culinar sa mai raman una-doua zile in vacanta. Asa ca am pregatit repejor aceasta salata-antreu, un fel de Tzatziki, imbogatit insa cu un pic de branza feta, masline, ceapa si rosie. Bun, tare bun, perfect pentru a fi savurat cu bucatele de pita calda :).

Mai trebuie sa stiti ca puteti servi salata pe post de dip (genul acela de sos dens, in care inmuiati bucatele de lipie, pita, grisine, chips-uri, etc.). De asemenea, daca va ramane, va puteti face a doua zi, pentru serviciu, niste sandwich-uri senzationale, cu o ciabatta sau o bagheta, un pic de salata si felii de piept de pui la gratar. Le-am incercat si garantez ca sunt fooooarte bune.

O ultima precizare: daca folositi castraveti din aceia lungi (fabio), indepartatile partea cu seminte, inainte de a-i da pe razatoare. In caz contrar, isi vor lasa multa zeama si salata va fi apoasa.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– castraveti curatati partial de coaja 450 g
– iaurt grecesc 700 g
– branza feta 100 g
– usturoi 2 catei (6 g)
– menta uscata 1 lingurita cu varf (sau 5 g menta proaspata)
– rosie 1 buc. mica (100 g)
– ceapa rosie 1/2 buc. mica (25 g)
– masline negre 35 g
– sare, piper macinat

Reteta mediteraneana - Salata (dip) de castraveti cu iaurt, branza feta, menta, rosie si masline

Dati castravetii pe razatoare, presarati sare peste ei si framantati-i un pic cu mana (veti observa ca incepe sa iasa apa din ei). Stoarceti-i (prin presare) si puneti-i intr-un bol mare. Adaugati iaurtul, branza feta (taiata cubulete), usturoiul (trecut prin presa), menta si un pic de piper macinat. Amestecati usor, gustati si potriviti de sare. Indepartati mijlocul rosiei si taiati pulpa cubulete. Taiati si ceapa rosie si maslinele negre, tot cubulete.

Reteta mediteraneana - Salata (dip) de castraveti cu iaurt, branza feta, menta, rosie si maslineReteta mediteraneana - Salata (dip) de castraveti cu iaurt, branza feta, menta, rosie si masline

Distribuiti in vase putin adanci amestecul cu iaurt si presarati bucatele de rosie, ceapa si masline. Daca aveti menta proaspata, puteti decora cu doua-trei frunzulite. Serviti imediat cu pita calda sau bucatele de paine prajita (pentru un gust senzational, stropitiĀ feliile de paine cu ulei de masline, presarati un pic de oregano si le prajiti intr-o tigaie-gratar).

Reteta mediteraneana - Salata (dip) de castraveti cu iaurt, branza feta, menta, rosie si masline

Calorii: 103 kcal / 100 g sau 219 kcal / portia (fara pita!!).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11