Ultima reteta pe care am postat-o a incins o dezbatere destul de aprinsa pe pagina de Facebook a blogului despre smantana, grasimi, proteine, glucide si alte cele. Incurajez toti cititorii blogului sa-si impartaseasca opiniile, dar am senzatia ca se impun cateva precizari. In cazul in care nu v-ati dat seama pana acum, blogul de fata nu este despre principiile unei alimentatii sanatoase, despre cum sa mananci sau sa nu mananci ori asociezi o anumita categorie de alimente, ci este despre mancare. Despre mancarea cu gust, de la noi, dar si din alte bucatarii, despre ingrediente mai mult sau mai putin comune si despre combinarea lor in felurite chipuri. Si, da, se prea poate ca unele preparate sa nu fie ceea ce un nutritionist ar numi sanatoase, dar nici nu am avut vreodata intentia sa ma lansez pe acest teritoriu. Oricum, discutia cu pricina mi-a facut… foame si m-a impins in bucatarie, unde am pregatit ceea ce va propun astazi: file de salau de Nil in sos picant cu lapte de cocos, servit cu un orez cu legume.
Pusesem de mai mult timp ochii pe combinatia aceasta, intr-un numar al revistei “Ioana – Secretele bucatariei”, dar ba nu am avut un peste care sa merite sa intre in “hora” asta, ba nu am gasit lapte de cocos si tot asa. In fine, le-am gasit pe toate si m-am pus pe treaba. Ca peste, am folosit fileuri de salau de Nil, dar merge si alt tip de peste alb, atata timp cat fileul este mai grosut si fara piele. Ce sa va mai zic? Noua ne-a placut mult de tot modul in care pestele se combina cu sosul picant, parfumat, un pic dulceag si acrisor in acelasi timp.
Ingrediente (pentru 4 portii):
Pentru peste si sosul picant:
– fileuri de salau 4 buc. (800 g)
– faina 3 linguri
– usturoi 2 catei mari (9 g)
– ardei iute 1 buc.
– curcuma 1 lingurita
– coriandru boabe macinate 1 varf de lingurita
– lapte de cocos 200 ml
– ulei de arahide 5 linguri
– supa de legume 150 ml
– lamaie verde 1 buc.
– sare, piper macinat
Pentru garnitura de orez cu legume:
– orez cu bob lung 1 cana (275 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (175 g)
– morcov 1 buc. mare (135 g)
– praz 1 buc. medie (115 g)
– supa de legume 750 ml
– ulei de arahide 1 lingura
– sare, piper macinat
Incepeti prin a pregati orezul cu legume: infierbantati supa si incingeti o lingura de ulei intr-o tigaie mare sau cratita. Caliti un pic morcovul (cubulete), ardeiul gras (asijderea) si prazul (rondele). Adugati orezul, amestecati pret de cateva zeci de secunde, dupa care turnati supa (750 ml). Lasati pana cand este orezul fiert, potriviti de sare si de piper si tineti garnitura la cald. Dati fileurile de peste cu un praf de sare si de piper macinat, dupa care tavaliti-le prin faina. Indepartati excesul de faina, dupa care prajiti-le in 4 linguri de ulei. Pe masura ce prajiti fileurile, scoateti-le pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (sa absoarba grasimea in exces).
Cand va apropiati de finalul prajitului, incepeti sa pregatiti sosul picant de cocos: pe foc mic, intr-o tigaie, incingeti o lingura de ulei, puneti ardeiul iute maruntit (curatat de seminte) si usturoiul (trecut prin presa). Dupa cateva secunde, turnati supa ramasa (150 ml). Adaugati curcuma, boabele macinate de coriandru si laptele de cocos. Lasati sa fiarba incet, vreo 5-6 minute, timp in care sosul scade si se ingroasa. Opriti focul si adaugati sucul de la lamaia verde.
Serviti imediat, asezand in farfurii mari cateva linguri de orez cu legume, apoi pestele. Puneti sosul deasupra. Puteti pune in farfurie si cate o jumatate de lime, iar ca decor puteti utiliza, daca vreti, fasii subtiri de coaja de lamaie verde (eu am pus vreo doua fire de arpagic verde).
Calorii: 134 kcal / 100 g sau 731 kcal / portia.