Inainte de a pleca in concediu, m-am gandit sa va desfat privirea si sa va tentez cu un delicios si racoritor tort, perfect pentru zilele acestea de vara. O sa-mi spuneti ca a trecut sezonul capsunelor, dar aveti cel putin doua solutii pentru depasirea inconvenientului: fie luati unele de import (am vazut ca mai sunt prin marile magazine), fie le inlocuiti cu niste zmeura (se mai gaseste in piata ori, daca aveti drum, prin zonele de munte). In fine, puteti pune, la o adica, si capsune congelate, pe care le lasati bine de tot sa se scurga de suc. In rest, ce sa va mai spun… Gustul amarui al blatului cu cacao, insiropat cu cafea neagra, merge de minune cu gustul dulce-acrisor al fructelor, iar crema pe baza de mascarpone, parfumata cu coaja de lamaie, desavarseste combinatia. Pentru aspect, dar nu numai, intregul tort vine imbracat, la final, in carlionti de ciocolata alba. Pur si simplu, delicios!
Ca preparare, tortul nu este prea complicat, dar trebuie sa tineti cont ca necesita sa stea macar 4 ore in frigider, inainte de a fi decorat. La fel ca la alte torturi cu mascarpone, va sfatuiesc sa luati unul de buna calitate. In ceea ce priveste carliontii de ciocolata alba, eu am avut unii gata facuti, adusi de afara. Am impresia ca se gasesc si pe la noi. Daca, totusi, nu gasiti, luati o ciocolata alba si faceti voi carliontii cu ajutorul unui aparat de curatat legume.
Mai trebuie sa stiti ca am folosit o forma de tort de 26 cm diametru si ca mi-a iesit un tort de circa 2,2 kg. Reteta este adaptata dupa revista “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente (pentru 12 portii):
Pentru blatul cu cacao:
– oua 4 buc.
– faina de grau 75 g
– faina de porumb (amidon) 75 g
– zahar tos 150 g
– praf de copt 1 pliculet
– cacao neagra 2 linguri (25 g)
– un praf de sare
Pentru insiropat:
– cafea tare, neindulcita 100 ml
Pentru crema cu mascarpone:
– mascarpone 400 g
– gelatina 10 g
– crema de branza 100 g
– zahar pudra 4 linguri (65 g)
– lamaie 1/2 buc.
– suc de portocale 5 linguri
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– capsune curatate 500 g
Pentru ornat:
– smantana neindulcita pentru frisca 300 ml
– zahar vanilinat 1 pliculet
– intaritor pentru frisca 1 pliculet
– ciocolata alba 120 g
– capsune 6 buc. mari
+ eventual, frunze de menta
Incepeti cu pregatirea blatului de tort cu cacao: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si separati cele 4 oua, punand albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Intr-o farfurie, amestecati cele doua tipuri de faina (grau si porumb) cu praful de copt si cacaoa. Mixati galbenusurile cu zaharul tos, pana obtineti o spuma galbuie si aproape ca s-a topit integral zaharul. Mixati albusurile cu un praf de sare, pana obtineti o spuma batoasa. Cu miscari lente, inglobati galbenusurile cu zahar in spuma de albusuri. In trei etape, inglobati apoi amestecul cu faina. Turnati aluatul rezultat intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt si bagati in cuptor. Lasati 25-30 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati-l sa se raceasca total inainte de a-l scoate din forma si de pe hartie.
Pentru crema cu mascarpone: incepeti prin a spala capsunele (daca sunt proaspete) si a le taia bucatele. Repet, daca le-ati avut congelate, lasati-le sa se scurga bine de tot inainte! Puneti gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Intr-un castron, amestecati mascarponele cu crema de branza, zaharul pudra si coaja rasa de lamaie. Inglobati si sucul de la jumatatea de lamaie. Incalziti sucul de portocale si, intr-un bol mic, dizolvati in el gelatina. Puneti o lingura din crema cu branza peste gelatina, omogenizati bine, apoi turnati amestecul peste restul de crema. Bateti smantana foarte bine racita (tinuta minimum 6 ore la frigider), pana obtineti frisca. Incorporati frisca in crema, apoi bucatelele de capsune.
Montarea tortului: taiati blatul in doua discuri. Puneti un disc pe un platou si asezati in jurul lui peretele formei de tort. Intepati blatul cu o furculita si insiropati-l cu jumatate din cafeaua neagra rece. Puneti crema cu capsune, iar deasupra al doilea disc de blat. Insiropati-l si pe acesta si bagati in frigider pentru cel putin patru ore.
Decorarea tortului: bateti cele 300 ml de smantana (la fel, bine racita), pana aproape obtine frisca. Puneti zaharul vanilinat si intaritorul de frisca si mai mixati cateva zeci de secunde. Indepartati, cu grija, forma de tort. Imbracati tortul in frisca, avand grija sa nivelati bine. Distribuiti, cat mai uniform posibil, carliontii de ciocolata alba, decorati cu jumatati de capsuna si, eventual, frunzulite de menta. Pastrati la rece pana in momentul taierii.
Asa arata in sectiune tortul nostru. Nu-i rau, nu? Cat despre gust, este senzational, credeti-ma! Sa va mai spun ca nici unul dintre musafiri nu s-a limitat la o singura felie de tort :p?
Calorii: 275 kcal / 100 g.