Un pahar de ouzo, o farfurie cu tzatziki si doua felii de paine prajita stropite cu un pic de ulei de masline… Ce inceput mai bun poate fi pentru o cina romantica la lumina lumanarilor, cu muzica Marii Egee sau Marii Ionice pe fundal? Nici unul, din punctul meu de vedere. Imi este dor de frumusetile Greciei, de bucataria ei si de stilul inconfundabil de viata al oamenilor. O mica “alinare” am gasit intr-o portie de tzatziki, traditionala salata greceasca de castravete si iaurt, racoritoare si atat de gustoasa, ce poate fi servita ca aperitiv, dar si pe post de garnitura.
Tzatziki-ul este foarte usor de pregatit, atata timp cat respectati cateva reguli simple, precum folosirea unui iaurt foarte bine scurs si destul de gras (eu cumpar iaurt de la un magazinas cu produse grecesti din Piata Floreasca, dar se poate folosi si iaurt Olympus sau iaurt El Greco, bine scurs intr-o sita sau intr-un tifon des).
Ingrediente:
– iaurt grecesc 425 g
– castravete 400 g
– ulei de masline 2 linguri
– usturoi 3 catei
– sare
Curatati castravetii si taiati-i betigase mici. Presarati sare si “framantati” usor cu degetele pentru a distribui uniform sarea. Lasati-i la scurs, in frigider, cel putin o ora (veti observa ca isi lasa destul de multa apa). Storceti-i si puneti-i intr-un bol. Adaugati iaurtul (scurs, de asemenea, daca este cazul), cateii de usturoi pisati marunt si ulei de masline.
Amestecati bine, potriviti daca este nevoie de sare si serviti salata stropita cu un pic de ulei de masline.
Calorii: 114 kcal / 100 g.
[…] felii de ceapa rosie, asezati deasupra frigaruile si stropiti cu sos. Serviti cu o lingura de tzatziki, cartofi prajiti in ulei de masline si […]
[…] P.S. Reteta de tzatziki o gasiti AICI. […]
[…] sa mai raman una-doua zile in vacanta. Asa ca am pregatit repejor aceasta salata-antreu, un fel de Tzatziki, imbogatit insa cu un pic de branza feta, masline, ceapa si rosie. Bun, tare bun, perfect pentru a […]