Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac

De dimineata, fulguia, erau vreo minus 5 grade si mohorat. Totusi, vremea se incalzeste, iar la sfarsitul saptamanii cica vom avea vreo 8-9 grade si sooooare. Prin urmare, daca vreti sa visati la primavara si sa va rasfatati cu un gratar – in curte (cine sta la curte, normal) sau, pur si simplu, in bucatarie, la gratarul electric ori pe aragaz -, va ofer doua sugestii. Prima, cea de astazi, priveste o salata fresh, delicioasa si sanatoasa, care sa acompanieze gratarul, iar a doua, detaliata maine, vizeaza niste frigarui suculente si parfumate de pui. Amandoua retetele sunt de provenienta arabeasca, asa ca programati-va, eventual, si un drum pana la magazinele de profil pentru a lua mirodeniile necesare.

“Zerzevat” inseamna in turca “legume”. Surpriza mare, nu?, daca ne gandim la “zarzavatul” nostru :). Ei bine, “zerzevat” mai desemneaza in provincia Hatay (pe coasta Mediteranei) si aceasta salata de ceapa cu patrunjel verde, suc de lamaie si sumac. Despre sumac (fructe de otetar mirositor, uscate si pisate), v-am mai vorbit la Fattoush – Salata libaneza cu legume si sirop de rodii. Este pur si simplu fenomenal in salate, asa ca va recomand calduros sa-l cautati in magazinele arabesti. In rest, este indicat sa folositi ceapa rosie (este mai dulce), iar salata este gata in doar cateva minute. Se potriveste de minune langa peste sau carne la gratar.

Ingrediente:
– ceapa rosie 2 buc. (180 g)
– patrunjel 1 legatura medie
– sumac 2 lingurite rase
– ulei de masline 1 lingura
– suc de lamaie
– sare

Zerzevat - Salata de ceapa cu patrunjel si sumac

Taiati ceapa in felii si frecati-o cu un pic de sare. Puneti-o intr-un castron si adaugati-i sumacul, patrunjelul verde (curatat, spalat si maruntit) si uleiul de masline. Amestecati si potriviti gradul de acreala cu suc de lamaie.

Zerzevat - Salata de ceapa cu patrunjel si sumacZerzevat - Salata de ceapa cu patrunjel si sumac

Salata poate fi servita imediat sau poate fi pastrata in frigider (intr-un castron bine acoperit cu folie).

Zerzevat - Salata de ceapa cu patrunjel si sumac

Calorii: 91 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac”

  1. ADRIAN says:

    Fetita mea este moarta dupa ceapa, o mananca din toate pozitiile , asa ca ii fac salata asta in seara asta.Multumim !

  2. Dino says:

    Cu multa placere, Adrian. Ma bucur ca te inspira salata de ceapa si sper sa va placa. Musai sa pui sumac :P!

  3. […] sau vinete impanate la cuptor • Humus cu ardei capia copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • Saksuka – Salata turceasca de vinete cu rosii, ardei si cartofi prajiti • Piure de […]

  4. Solomon says:

    O salata foarte buna kebab.verificata.multumesc ptr reteta

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11