De dimineata, fulguia, erau vreo minus 5 grade si mohorat. Totusi, vremea se incalzeste, iar la sfarsitul saptamanii cica vom avea vreo 8-9 grade si sooooare. Prin urmare, daca vreti sa visati la primavara si sa va rasfatati cu un gratar – in curte (cine sta la curte, normal) sau, pur si simplu, in bucatarie, la gratarul electric ori pe aragaz -, va ofer doua sugestii. Prima, cea de astazi, priveste o salata fresh, delicioasa si sanatoasa, care sa acompanieze gratarul, iar a doua, detaliata maine, vizeaza niste frigarui suculente si parfumate de pui. Amandoua retetele sunt de provenienta arabeasca, asa ca programati-va, eventual, si un drum pana la magazinele de profil pentru a lua mirodeniile necesare.
“Zerzevat” inseamna in turca “legume”. Surpriza mare, nu?, daca ne gandim la “zarzavatul” nostru :). Ei bine, “zerzevat” mai desemneaza in provincia Hatay (pe coasta Mediteranei) si aceasta salata de ceapa cu patrunjel verde, suc de lamaie si sumac. Despre sumac (fructe de otetar mirositor, uscate si pisate), v-am mai vorbit la Fattoush – Salata libaneza cu legume si sirop de rodii. Este pur si simplu fenomenal in salate, asa ca va recomand calduros sa-l cautati in magazinele arabesti. In rest, este indicat sa folositi ceapa rosie (este mai dulce), iar salata este gata in doar cateva minute. Se potriveste de minune langa peste sau carne la gratar.
Ingrediente:
– ceapa rosie 2 buc. (180 g)
– patrunjel 1 legatura medie
– sumac 2 lingurite rase
– ulei de masline 1 lingura
– suc de lamaie
– sare
Taiati ceapa in felii si frecati-o cu un pic de sare. Puneti-o intr-un castron si adaugati-i sumacul, patrunjelul verde (curatat, spalat si maruntit) si uleiul de masline. Amestecati si potriviti gradul de acreala cu suc de lamaie.
Salata poate fi servita imediat sau poate fi pastrata in frigider (intr-un castron bine acoperit cu folie).
Calorii: 91 kcal / 100 g.
Fetita mea este moarta dupa ceapa, o mananca din toate pozitiile , asa ca ii fac salata asta in seara asta.Multumim !
Cu multa placere, Adrian. Ma bucur ca te inspira salata de ceapa si sper sa va placa. Musai sa pui sumac :P!
[…] sau vinete impanate la cuptor • Humus cu ardei capia copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • Saksuka – Salata turceasca de vinete cu rosii, ardei si cartofi prajiti • Piure de […]
O salata foarte buna kebab.verificata.multumesc ptr reteta