Tort de mere cu crema de zahar ars

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Cum vremea si vremurile ne pun rabdarea la incercare, meritam sa ne desfatam, din cand in cand, cu o felie de tort delicios. Iar tortul de fata, un tort “cu susu-n jos”, este tocmai potrivit, nefiind deloc pretentios, cu ingrediente sofisticate sau etape complicate. Este exact genul de tort de casa, “nedichisit” in exces, dar al naibii de bun, apartinand categoriei “dulciurile copilariei”. Concret, este o combinatie savuroasa si racoroasa de mere coapte, crema de zahar ars si blat pufos. Dupa cum v-ati dat seama deja, straturile sunt asezate si coapte in ordine inversa: intai caramelul, apoi merele si crema de zahar ars, iar in final blatul. Dupa coacere, tortul se rastoarna, iar blatul se insiropeaza singur cu bunatatea de sirop format de la crema de zahar ars si mere.

Dat fiind procesul “de fabricatie” al tortului, nu-l puteti face in forma obisnuita de tort (va curge caramelul), ci veti avea nevoie de o cratita. De asemenea, luati in calcul faptul ca, odata facut, tortul trebuie lasat la rece macar 6 ore, ideal de pe o zi pe alta, pentru a se raci cum trebuie si a se insiropa blatul. Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 2,5 kg (aproximativ 10 portii, pentru ca feliile nu se pot taia prea subtire).

Ingrediente:
– oua 11 buc.
– lapte 1 l
– zahar tos 375 g
– esenta vanilie Bourbon 3 pliculete
– mere 8 buc. (1,1 kg, necuratate)
– faina 80 g
– ulei 3 linguri
– coaja de la o lamaie
– un praf de sare
+ frisca, pentru servit

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, curatati merele de coaja, cotor si seminte, taiati-le in felii mai groase. Pentru crema de zahar ars, incepeti cu etapa caramelizarii zaharului. Puneti 100 g zahar tos in cratita in care vreti sa pregatiti tortul si-l lasati sa se topeasca si sa ajunga la o frumoasa culoare aramie. Nu-l lasati sa se maroneasca foarte tare pentru ca devine amarui! Cand ati obtinut caramelul, luati cratita de pe foc si inclinati-o astfel incat caramelul sa se distribuie uniform pe pereti (pe o inaltime de macar 5 cm). Lasati sa se raceasca si sa se intareasca. Intr-un castron, amestecati 8 oua cu 200 g zahar tos si esenta de vanilie. Puneti laptele incalzit si amestecati bine, astfel incat sa fie topit zaharul.

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispanReteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Cand s-a intarit caramelul, asezati feliile de mar pe fundul cratitei. Turnati usor, printr-o strecuratoare, amestecul de oua, zahar si lapte. Asezati cratita intr-o oala in care ati pus apa pe fund si bagati ansamblul in cuptor. Lasati 30 de minute, timp in care crema de zahar ars incepe sa se lege. Aproape de expirarea timpului, incepeti sa pregatiti blatul de pandispan: separati cele 3 oua ramase, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Bateti galbenusurile cu un praf de sare si inglobati in ele, treptat, cele 3 linguri de ulei (veti obtine ca o maioneza). Adaugati coaja rasa de lamaie.

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispanReteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Bateti albusurile, la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma. Adaugati treptat, cate o lingura o data, zaharul tos ramas (75 g). Puteti pune si un pic de suc de lamaie pentru a obtine o bezea lucioasa si batoasa. Amestecand cu o spatula, incorporati in bezea, putin cate putin, galbenusurile batute. Apoi, amestecand tot cu miscari lente si pe verticala, puneti faina cernuta.

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispanReteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Scoateti cratita din cuptor, veti observa ca merele s-au ridicat la suprafata cremei de zahar ars. Puneti peste ele, in strat uniform, aluatul de pandispan. Nivelati si bagati inapoi in cuptor. Lasati inca 20-25 de minute sau pana cand stratul de pandispan trece testul scobitorii. Opriti focul si lasati tortul in cuptor pana cand se raceste complet.

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispanReteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Luati un platou mare si cu margini mai ridicate. Asezati-l peste cratita si rasturnati usor. Lasati asa (adica, NU scoateti cratita!!) si bagati ansamblul in frigider. Dupa cel putin 6 ore (ideal, de pe o zi pe alta), scoateti usor cratita. Ar trebui ca, in aceasta etapa, siropul de caramel sa fi fost “inghitit” de blatul pufos de pandispan, iar crema de zahar ars sa se fi intarit. Taiati tortul felii si serviti-l cu frisca.

Reteta tort de mere cu crema de zahar ars si blat pufos de pandispan

Calorii: 156 kcal / 100 g (sau 415 kcal / portia, fara frisca!!).

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Tort de mere cu crema de zahar ars”

  1. Arata mortal! Desertul asta imi aduce aminte de copilarie 😉

  2. Dino says:

    Exact! Si nu pot sa nu ma intreb de ce pareau atunci deserturile de acest fel mai bune decat orice dulce din lume? Erau simple, fara pretentii si etichete de la cofetarii de lux si, totusi, erau asa de bune :).

  3. Elena says:

    Ce dimensiune are forma de copt?

  4. Dino says:

    @ Elena, nu este o forma de copt propriu-zisa, ci o cratita (in forma de copt cu pereti detasabili, ar curge compozitia). Era o cratita cu diametru de circa 25 cm. Toate cele bune!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11