Mai sunt doar cateva zile pana la Paste si imi inchipui ca majoritatea v-ati creionat deja meniul, cate oua inrositi, daca pregatiti sau nu friptura de miel si drob sau ce fel de cozonac faceti. Cresterea exponentiala a numarului de vizitatori la retetele cu cozonaci de pe blog mi-a confirmat acest lucru, fie ca este vorba de Cozonacul pufos cu crema de ciocolata (reteta de familie), fie de Cozonacul moldovenesc à la Radu Anton Roman, fie de Cozonacul cu ciocolata II (din doua tipuri de faina si cu umplutura pe baza de albusuri, cacao si ciocolata rasa). Ei bine, mi-am propus sa va mai tentez cu o bunatate de cozonac. De fapt, cu niste babe cu muuuulta ciocolata. Indecent de multa ciocolata, chiar :).
Babele pe care vi le propun astazi sunt un pic diferite de cele intalnite in zona Moldovei. Aduc, mai degraba, cu babele traditionale evreiesti, dat fiind ca nu sunt coapte in acele forme speciale, ci in tavi inalte de cozonac, umplutura nu contine fructe confiate, ci delicioasa ciocolata, iar deasupra avem topping Streusel. Evident ca exista nenumarate variante de babe (babka), raspandite in estul Europei, dar si pe continentul nord-american. Reteta de fata este preluata, cu ceva modificari, de la Martha Stewart. In mare, ingredientele sunt aceleasi ca la cozonacii nostri, doar ca avem o cantitate mai mare de unt. Si, evident, muuult mai multa ciocolata. Neagra, bineinteles, si de buna calitate (va recomand ciocolata de la Mega Image, are un foarte bun raport calitate-pret, in opinia mea).
Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-au iesit trei cozonaci, unul rotund si doi lunguieti. Nu in ultimul rand, aveti grija sa scoateti ingredientele din timp, ca sa ajunga la temperatura camerei.
Ingrediente:
Pentru aluat:
– faina 900 g
– unt (80-82% grasime) 250 g
– lapte integral (3,5% grasime) 300 ml
– drojdie uscata 2 pliculete
– zahar tos 150 g
– oua 2 buc. mari
– galbenusuri 2 buc.
– un praf de sare
Pentru umplutura de ciocolata:
– ciocolata neagra 500 g
– zahar tos 200 g
– scortisoara macinata 2 linguri rase
– unt (80-82% grasime) 120 g
Pentru uns:
– unt 30 g
– faina
+ 1 ou si o lingura de smantana lichida (pentru uns cozonacii)
Pentru topping-ul Streusel:
– zahar tos 70 g
– faina 40 g
– unt 40 g
Pentru aluatul de cozonac: incalziti laptele usor si puneti-l intr-un bol mic, impreuna cu drojdia si o lingura de zahar. Amestecati pana cand se topeste zaharul si se dizolva drojdia. Lasati intr-un loc caldut si veti observa ca maiaua va creste. Intr-un castron mai mare, mixati cele 2 oua, galbenusurile si cele 150 g zahar tos. Mixati pana cand se topeste zaharul si obtineti ca o spuma. Cerneti faina in bolul in care veti framanta aluatul si amestecati-o cu un praf de sare (circa o lingurita rasa). Adaugati spuma de oua si incepeti sa framantati (manual sau cu ajutorul robotului).
Adaugati si maiaua. Treptat, puneti cele 250 g unt, taiat in bucatele. Lasati robotul sa framante in continuare, circa 40 de minute. Dupa aceasta etapa, eu am framantat si manual, pe blatul de lucru, inca vreo 30 de minute, data fiind “obsesia” mea ca robotul framanta mai multa pe orizontala, iar aluatul de cozonac are nevoie si de verticala :P. Ma rog, la finalul timpului, in aluat se puteau vedea “basicute”. Sa nu va speriati daca, atunci cand il scoateti din robot, aluatul este destul de moale. Dupa etapa framantarii manuale, devine mai omogen si mai elastic. Si, oricum, este un aluat ceva mai moale decat alte aluaturi de cozonac pe care le-am vazut. Puneti aluatul intr-un bol mare, uns cu un pic de unt. Acoperiti bolul cu un stergar curat si puneti-l intr-un loc caldut. Lasati aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul (o ora – o ora si jumatate).
Cat creste aluatul, pregatiti topping-ul Streusel: puneti intr-un bol zaharul tos, faina si untul la temperatura camerei. Amestecati cu o furculita sa se omogenizeze. Pentru umplutura de ciocolata: radeti ciocolata si puneti-o intr-un bol, impreuna cu scortisoara macinata si cele 200 grame zahar tos. Amestecati bine, bine. Puneti cele 120 g unt la temperatura camerei. Omogenizati.
Cand aluatul a crescut, scoateti-l din bol, framantati-l putin si lasati-l “sa-si traga sufletul” circa 5 minute. Impartiti-l in trei. Pastrand acoperite doua parti, lucrati a treia parte, impartind-o in doua. Intindeti fiecare parte sub forma unor dreptunghiuri, puneti umplutura pe ele si rulati-le. Impletiti apoi cele doua suluri rezultate. Puneti-le cu grija intr-o forma unsa cu unt si presarata cu faina (daca folositi forme din silicon, nu este nevoie sa le ungeti). Luati inca o parte de aluat si impletiti, eventual in trei, un alt doilea cozonac. In fine, pentru variatie, pe cel de-al treilea eu l-am facut sub forma de rulou (o singura “foaie” de aluat, umplutura distribuita pe ea si, apoi, rulat).
Puneti cozonacii iar la crescut, acoperiti. Lasati-i inca 30-40 de minute, timp in care incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Amestecati oul cu smantana lichida si, cu o pensula, ungeti foarte bine cozonacii. Presarati pe ei topping-ul Streusel. Bagati-i in cuptor si lasati-i 30-35 de minute, dupa care dati focul mai mic, la 170 de grade, si mai lasati-i inca 10-15 minute (daca ii intepati cu o scobitoare, ramane pe aceasta doar ciocolata, fara urme de aluat, iar deasupra se formeaza o frumoasa crusta).
Lasati babele sa se raceasca total inainte de a le scoate din forme. Se pot pastra la temperatura camerei, acoperite, timp de 2-3 zile. Iata cum mi-a iesit baba in forma rotunda, din doua rulouri.
Si iata si baba impletita in trei…
Calorii: cine le mai numara de Paste?!
Minunat ti-a iesti. Galbenul acela lumineaza incaperea. Chiar merita facut!
Un Paste Fericit iti doresc!
Arata incredibil de bine, pun reteta la bookmark, abia astept sa o pregatesc si eu!
@ AvL, ma bucur mult ca-ti place :). Multumesc pentru urare si iti doresc si tie un Paste linistit si fericit, alaturi de cei dragi!
@ Eileen, astept cu nerabdare sa-mi spui cum ti-a iesit. Sper sa-ti placa la fel de mult cum ne place noua. Sarbatori fericite!