Ca niste mici galusti, facute din gris, faina, pesmet sau cartofi, simple sau combinate cu oua, branza sau legume, gnocchi reprezinta o alternativa delicioasa si un pic mai usoara pentru paste. Deosebit de populare in bucataria italiana, micile galusti sunt pregatite in numeroase variante si sub felurite nume, in functie de regiune. De pilda, in Toscana intalnim “malfatti”, un fel de gnocchi din faina, cu ricotta si spanac, in timp ce mai in sud, in Apulia, dam peste “cavatelli”, paste facute din faina, gris si apa. Gnocchii italienesti nu trebuie confundati insa cu ceea ce se cheama in Franta “gnocchis a la parisienne”, o combinatie de gogosele din aluat de choux si sos Bechamel.
Eu am cumparat niste gnocchi din cartofi si i-am pregatit cu un ragu alla bolognese, modificat insa prin scoaterea unor legume (morcov, telina, ardei) si adaugarea unor ierburi de Provence. Este vorba de acel amestec de ierburi specifice bucatariei provensale. In general, amestecul contine salvie, fenicul, busuioc, cimbru si flori de levantica. Il gasiti ca atare in marile magazine :). Apoi, mergand pe ideea ca toate pastele sunt si mai bune daca le imbracam intr-un strat de branza si le trecem un pic prin cuptor, am incins cuptorul, am “aruncat” niste mozzarella deasupra si, uite asa, am pregatit gnocchi al forno cu sos bolognese!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– gnocchi 500 g
– carne tocata de vita 600 g
– ceapa 4 buc. (250 g)
– usturoi 3 catei
– rosii 4 buc. (450 g)
– unt 30 g
– vin rosu sec 100 ml
– suc de rosii 100 ml
– bulion 1 lingura cu varf (50 g)
– mozzarella 200 g
– ierburi de Provence 1 lingura rasa
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o cratita nonaderenta, puneti la calit ceapa, in untul topit. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati carnea tocata. Maruntiti-o cu ajutorul unei linguri sau al unei spatule, astfel incat sa nu ramana “guguloaie” de carne. Adaugati vinul rosu si lasati cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati rosiile (taiate bucati) si usturoiul (maruntit).
Puneti sosul de rosii si bulionul. Dati focul mic si lasati sa fiarba 10-15 minute. Adaugati ierburile de Provence, potriviti de sare si de piper. Mai lasati sa fiarba doua-trei minute, dupa care opriti focul. Intr-un vas mare de Jena, puneti jumatate din sosul bolognese, gnocchii si restul de sos. Atentie, eu nu am fiert deloc gnocchii deoarece erau proaspeti si am considerat ca este suficient timpul pe care-l vor petrece in cuptor! Daca vreti insa sa fiti siguri, ii puteti fierbe 2-3 minute in apa clocotind, cu putina sare.
Acoperiti cu mozzarella, rasniti inca un pic de piper deasupra si bagati in cuptorul incins. Lasati 30-35 de minute (verificati un gnocchi, pentru a fi siguri ca sunt fierti), opriti focul si lasati cateva minute “sa respire”.
Serviti gnochii ca atare sau acompaniati de o salata verde.
Calorii: 175 kcal / 100 g.
Buna!
Vreau sa te intreb daca gnocchi se gasesc de cumparat la supermarket? Tu de unde le-ai luat?
Buna, Raluca. Gnocchi proaspeti, in vid, se gasesc in toate hypermarketurile (gen Carrefour, Real, etc.), dar si in unele supermarketuri. Eu i-am cumparat din Mega Image. Au si alte paste proaspete (tortellini si ravioli), la preturi acceptabile, chiar mai mici decat in alte parti.
Am gasit:) multumesc mult!
Cu multa placere, oricand :).
Am facut mancarea, este un deliciu 🙂
Ma bucur mult ca v-a placut. Te invit sa incerci si alte retete de pe blog :).
[…] preluat din http://gurmandino.ro/2011/07/06/gnocchi-la-cuptor-cu-sos-bolognese/ This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Vacile din Otopeni sufera […]