Cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi

Romanilor le place sa aiba pe masa frumos impodobita de Craciun cat mai multe preparate din porc. Toba, piftia, caltabosul, sarmalele, carnatii si friptura de porc sunt preparatele cel mai des intalnite in meniul sarbatorilor de iarna. Evident ca putem gasi suficiente argumente contra unui meniu care abunda in preparate din porc, grase si grele, dar este alegerea fiecaruia la urma, urmei. Eu am sa va propun doar o reteta de friptura de porc un pic mai lejera si o garnitura care sa o acompanieze. Incepem cu garnitura: cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi. Este, de fapt, un gratin de cartofi, un fel de Gratin dauphinois, doar ca presupune si vin alb sec, iar pe deasupra punem parmezan ras, pentru o crusta apetisanta si savuroasa.

Pentru masa de sarbatori, puteti pregati gratinul inainte si doar sa-l incalziti la momentul oportun. Daca nu aveti parmezan si nici nu va indurati sa dati prea multi bani pentru el, aveti varianta utilizarii unui cascaval gras si putin iute (gen Dobrogea).

O varianta si mai consistenta de garnitura de cartofi la cuptor o reprezinta Gratinul cu branza Gruyere si salvie.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 1,2 kg
– unt 15 g
– usturoi 6 catei (15 g)
– smantana lichida 200 ml
– vin alb sec 100 ml
– parmezan ras 50 g
– sare, piper

Reteta de cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Taiati cartofii curatati rondele subtiri (de preferat cu o razatoare gen Borner, pentru a va usura munca si pentru ca feliile sa fie de grosime egala). Ungeti cu unt un vas de Jena mai mare. Asezati feliile de cartofi inclinate, iar printre ele presarati usturoiul trecut prin presa. Amestecati intr-un bol vinul alb sec si smantana, impreuna cu un praf de sare si putin piper macinat. Turnati amestecul usor peste cartofi. Presarati deasupra parmezanul ras.

Reteta de cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoiReteta de cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi

Acoperiti cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Lasati 45 de minute, dupa care indepartati folia si cresteti temperatura la 200 grade Celsius. Mai lasati 35-45 de minute sau pana cand cartofii sunt bine patrunsi, iar deasupra ati obtinut o crusta rumena de parmezan. Serviti gratinul fierbinte.

Reteta de cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi

Calorii: 130 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi”

  1. […] cu prea multa grasime si nici nu necesita prajire) si care poate fi acompaniata de minune de niste Cartofi la cuptor cu smantana, vin si parmezan. Asadar, un fel ceva mai rafinat, dar fara ingrediente sofisticate, ci cu unele pe gustul tuturor. […]

  2. goguta says:

    waaaaaaaaawwwwwwww sunt superbi arata ffffffff bine abia astept sa-i prepar si eu.felicitari ms pentru reteta

  3. Dino says:

    Cu multa placere :). Sper sa-ti placa la fel de mult cum ne-au placut noua!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11