Inca un aperitiv cald, de origine italieneasca de data aceasta, destinat in special iubitorilor de branzeturi albastre, numite si branzeturi cu mucegai. Este vorba de crostini, bucatele de bagheta sau ciabatta prajite, peste care se aseaza diferite branzeturi, carnuri si legume. In cazul meu, doar branzeturi, puse pe un pat de chutney de ceapa rosie, dupa care crostini se “arunca” sub grill, doar cat sa se topeasca un pic branzeturile si sa se coaguleze ouale.
Si, pentru ca tot am pomenit de chutney, doar cateva detalii despre aceste preparate cu o consistenta intre sos si pasta, dulci, acrisoare si/sau picante. In tara de origine, India, chutney-ul presupune si o sotare in ulei de arahide sau de susan, dar varianta europenizata presupune o reductie de legume sau fructe, cu otet si zahar. In principiu, puteti face chutney din orice fruct, leguma, ierburi si condimente, dar cele mai intalnite sunt din coriandru, menta, tamarind, nuca de cocos, ceapa, rosii, ardei iuti, mango, lime, usturoi si ghimbir.
Revenind la reteta, aceasta este inspirata din revista BBC Good Food. Iar daca nu aveti la indemana ciabatta, puteti folosi si niste chifle, taiate in jumatate sau felii, in functie de marime. Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 50 de crostini, asa ca ajustati cantitatile dupa necesitati.
Ingrediente:
– ceapa rosie 3 buc. (180 g)
– zahar brun 4 linguri rase (50 g)
– otet balsamic 100 ml
– branza albastra 300 g
– parmezan 120 g
– smantana 25% grasime 120 g
– oua 2 buc.
– mustar de Dijon 1 lingura (35 g)
– ciabatta 3 buc.
– chifle 3 buc.
– ulei de masline
– piper alb
Pentru chutney-ul de ceapa rosie, puneti intr-o craticioara ceapa rosie, taiata felii subtiri, zaharul si otetul. Lasati, amestecand din cand in cand, la foc mic circa 25 de minute, pana cand sosul format scade si devine lipicios. Taiati ciabatta si/sau chiflele in felii de circa 1 cm grosime. Asezati feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pulverizati un pic de ulei de masline pe fiecare felie, presarati un pic de piper si bagati-le in cuptorul incins la 220 grade pentru 5-7 minute, pana se rumenesc un pic si devin crocante la suprafata (fara a le usca). Daca pregatiti mai putine portii, puteti praji painea si pe aragaz, pe o tabla sau un gratar.
Intr-un castron, puneti branza albastra si sfaramati-o cu o furculita. Adaugati smantana, mustarul de Dijon si ouale. Omogenizati foarte bine. Puneti si parmezanul, pastrand vreo 3 linguri pentru a-l presara pe crostini. Amestecati bine. Cand vreti sa serviti crostini, puneti pe fiecare felie prajita un pic de chutney (aproximativ o lingurita), iar deasupra asezati din amestecul de branzeturi. Presarati parmezanul pastrat deasupra si puneti crostini la grill, pentru 5 minute.
Serviti crostini imediat.
Calorii: 331 kcal / 100 g sau 81 kcal / buc.
[…] • Crostini cu branza albastra si chutney de ceapa rosie […]
[…] de chutney-ul de ceapa rosie cand v-am tentat, cu mai bine de doi ani in urma, cu niste delicioase Crostini cu branza albastra si chutney de ceapa. Ei bine, m-am gandit ca nu ar strica sa aloc un post separat chutney-ului dat fiind ca, in ultima […]