Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Poate cel mai cunoscut dintre tipurile existente de gratin (“graten” in romaneste), gratinul de cartofi inseamna, in mare, cartofi acoperiti cu branza rasa, ou sau unt si rumeniti la cuptor pana se formeaza o crusta apetisanta deasupra. Cel mai des intalnite sunt Gratinul dauphinois (cartofii sunt taiati foarte subtiri si asezati, impreuna cu smantana, intr-un vas uns cu unt si “frecat” cu usturoi) si Gratinul savoiard (cartofii alterneaza cu branza – Beaufort, de regula – si bucatele de unt, iar smantana este inlocuita cu supa de carne).

In cele ce urmeaza, va propun, practic, o combinatie intre cele doua, o garnitura excelenta pentru friptura de porc sau de pui.

 

Ingrediente:
– cartofi curatati de coaja 1,4 kg
– ceapa 1 buc. mare (110 g)
– unt 30 g
– branza Gruyere 100 g
– vin alb sec 100 ml
– lapte 300 ml
– smantana 400 ml
– salvie proaspata 4-5 frunze
– sare, piper

 

Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Taiati cartofii in felii de 4-5 mm grosime, cu ajutorul unei razatoare. Intr-un vas nonaderent, topiti untul (pastrati un pic pentru a unge mai tarziu vasul termorezistent) si caliti ceapa, taiata de asemenea felii subtiri. Cand s-a inmuiat ceapa, adaugati vinul.

Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvieGratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Adaugati laptele si smantana, un pic de sare si de piper. Omogenizati bine. Ungeti vasul termorezistent cu unt. Asezati jumatate din cartofi (feliile sa se suprapuna usor), presarati jumatate din cantitatea de branza Gruyere, rasa. Rasniti un pic de piper deasupra.

Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvieGratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Puneti jumatate din amestecul de ceapa, vin, lapte si smantana. Asezati deasupra restul de cartofi si branza Gruyere ramasa. Presarati salvia taiata, turnati amestecul ramas de ceapa, vin, lapte si smantana si puneti un pic de piper. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati la cuptor. Scoateti folia dupa circa 30 de minuteĀ  si mai lasati 30-40 de minute.

Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvieGratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Gratinul este gata cand puteti intepa fara greutate cartofii cu o furculita, iar suprafata s-a rumenit. Serviti cartofii gratinati calzi.

Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie

Cartofi: 160 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie”

  1. […] Serviti rulada de porc impreuna cu sosul din tava. O puteti acompania cu o garnitura de cartofi piure sau natur. O alta idee de garnitura gasiti AICI! […]

  2. […] din ei, le conferim rapid o tenta italieneasca sau frantuzeasca). Gasiti pe blog, spre inspiratie, Gratin cu branza Gruyere si salvie, Tartiflette – gratin cu ceapa si afumatura, Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11