Fie ca preparati o friptura de porc, fie ca optati pentru un curcan sau chiar pentru un “simplu” pui, gratinul dauphinois reprezinta garnitura perfecta: se pregateste aproape in totalitate dinainte, este foarte gustos si suficient de “chic” pentru a merita sa figureze in meniul de sarbatoare. Ce presupune, mai exact, aceasta vedeta a regiunii Dauphiné din sud-estul Frantei? Straturi-straturi de felii subtiri de cartofi, coapte in smantana grasa, intr-un vas frecat temeinic cu usturoi. Iar pentru parfum, cade peste cartofi o “ninsoare” fina de nucsoara macinata.
Daca va doriti o varianta si mai consistenta, vedeti si reteta de Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie. Eu, una, am incercat sa fie cat mai light cu putinta (mai ales ca meniul de Craciun este incarcat, de obicei, cu preparate grele), asa ca am folosit nu doar smantana, ci un amestec de smantana si lapte. Pentru masa de sarbatori cu multi invitati si multe preparate, puteti pregati gratinul chiar si cu o zi inainte, urmand doar sa-l incalziti, in cuptor, la momentul potrivit. Va mai spun doar ca din cantitatile de mai jos ies circa 12 portii, asa ca ajustati cantitatile dupa necesitati.
Ingrediente (pentru 12 portii):
– cartofi 1,8 kg (dupa curatare)
– usturoi 8 catei (25 g)
– smantana lichida (32% grasime) 400 ml
– lapte 500 ml
– nucsoara macinata 2 lingurite
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Taiati cartofii in felii subtiri, cam de 3 mm grosime (ideala este, in acest sens, o razatoare). Luati unul-doi catei de usturoi si frecati temeinic un vas de Jena mare. Treceti, apoi, usturoiul prin presa si amestecati-l cu feliile de cartofi. Asezati feliile in vas. Amestecati smantana cu laptele, potriviti de sare si de piper. Turnati amestecul peste cartofi si presarati nucsoara deasupra. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins.
Lasati circa o ora, dupa care indepartati folia, pentru ca feliile de cartofi sa se rumeneasca un pic. Mai lasati inca 30 de minute sau pana cand cartofii sunt patrunsi si s-a format deasupra o frumoasa crusta. Serviti gratinul langa friptura preferata.
Calorii: 105 kcal / 100 g.
[…] cartofi la cuptor cu smantana, vin si usturoi. Este, de fapt, un gratin de cartofi, un fel de Gratin dauphinois, doar ca presupune si vin alb sec, iar pe deasupra punem parmezan ras, pentru o crusta apetisanta […]