Salata ruseasca Mimoza

Stiu ca de abia am intrat in luna octombrie si ca pana la sarbatorile de iarna mai sunt cateva luni bune, dar nu m-am putut abtine sa nu impartasesc cu voi aceasta fabuloasa reteta de salata ruseasca. Asa ca, am sa va rog sa-i puneti un semn si sa o aveti in vedere pentru meniul de Revelion, nu de alta, dar, “la mama ei acasa”, aceasta salata este nelipsita de pe masa de An Nou. O salata in straturi, asa cum sunt multe altele din bucataria ruseasca, salata Mimoza contine oua si legume fierte, dar si somon in suc propriu si cascaval ras. Totul “uns” evident cu maioneza, pentru ca straturile sa adere unul la celalalt.

Tot ca multe salate rusesti si Mimoza presupune o cantitate substantiala de maioneza. Din ratiuni usor de intuit, eu am redus cantitatea la mai putin de jumatate. In plus, am folosit o maioneza light (din comert, de data aceasta, dar ar fi mers perfect si Maioneza mea light). Cat despre somonul in suc propriu, il gasiti la conserva in Mega Image. In absenta acestuia, cred ca s-ar potrivi si un somon fume, doar ca va fi mai pregnant gustul de peste si ar fi bine sa utilizati un cascaval simplu, nu unul afumat.

In privinta aranjarii salatei, aveti la dispozitie mai multe variante, in functie de cat timp vreti sa alocati operatiunii si de destinatie (masa in familie ori cu musafiri). Indiferent de varianta aleasa, tineti cont insa ca salata este mult mai buna dupa ce sta la frigider cateva ore, timp in care straturile se aseaza si aromele se contopesc.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– oua 5 buc. medii
– cascaval afumat 100 g
– somon 1 conserva  (170 g dupa scurgere)
– ceapa rosie 1 buc. mare (100 g)
– morcov 2 buc.
– maioneza light 160 g
– marar verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat

Reteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maioneza

Puneti ouale la fiert si fierbeti-le tare (8-10 minute), dupa care treceti-le prin apa rece si decojiti-le. In acelasi timp, fierbeti morcovii sau, si mai bine, faceti-i la abur. Cat se racesc morcovii si ouale, pregatiti maioneza (daca nu folositi una de-a gata) si asezonati-o cu un pic de sare si de piper macinat, taiati marunt ceapa rosie (de preferat cu tocatorul blenderului). Scurgeti somonul de zeama in care a stat, indepartati eventualele oase si pielea, iar carnea maruntiti-o cu o furculita. Separati ouale in albusuri si galbenusuri. Dati-le, separat, pe razatoarea mica si puneti-le in recipiente diferite. Similar, radeti in farfurii diferite cascavalul afumat si morcovii fierti. Taiati si mararul. Pentru o varianta mai simandicoasa de aranjare a salatei, aveti nevoie de cercuri de metal pentru ornare. Puneti cercul pe o farfurie si incepeti sa asezati straturile, in ordinea aceasta: morcov, maioneza, albus ras, maioneza, cascaval, maioneza, ceapa, maioneza, somon maruntit, maioneza, marar, galbenus ras. “Maioneza” inseamna ceva de genul jumatate de lingurita, deci nu puneti prea mult! Acoperiti cu folie si puneti la rece.

Reteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maionezaReteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maioneza

Iata cum arata salata noastra dupa ce a stat la rece si extragem, cu grija, cercurile.

Reteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maioneza

O a doua varianta presupune sa “asamblati” salata in boluri. Fie boluri mici, cat pentru o portie, fie un bol mare. In varianta bolului, straturile se aseaza invers (incepeti cu galbenusul si terminati cu morcovul), pentru ca salata se rastoarna, dupa ce sta la rece. Pentru a obtine o forma cat mai perfecta, este indicat sa tapetati bolul cu folie alimentara. Iata cum arata salata Mimoza intr-un bol cam de doua portii.

Reteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maioneza

In fine, o varianta mai rapida si deloc pretentioasa o reprezinta asezarea straturilor in farfurie, pur si simplu. Se orneaza cu marar.

Reteta salata ruseasca Mimoza, salata cu oua fierte, morcov, somon, cascaval si maioneza

Calorii: 163 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Salata ruseasca Mimoza”

  1. Dino says:

    Multumesc, Paula :). Bine ai venit pe blog!

  2. TOSZT RAUL says:

    PUN PARIU CA E DELICIOASA

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11