Tarta cu crema de vanilie

In ultima vreme, fie ca butonam telecomanda, fie ca frunzaream o revista, fie ca rataceam pe net, mi-a tot “sarit in fata” un preparat: renumita tarta frantuzeasca cu crema de vanilie, cunoscuta ca flan patissier sau flan parisien. Evident ca mi-am zis: “domne’, sa fac si eu tarta asta sa vad ce mare minunatie o fi…”. Si am facut-o. Care-i concluzia? Este buna dar, zau ca nu vad de ce este asa mare nebunie in jurul ei. Este gustoasa, parfumata si cremoasa, dar cam atat. As putea sa va spun ca m-a dat pe spate, dar prefer sa fiu sincera si sa va zic ca, de pilda, mi-au placut mult mai mult Conurile italienesti cu crema de vanilie. Fac aceasta comparatie pentru ca sunt aceleasi parti componente: un aluat foietaj si o crema patiserie (crema de vanilie din oua, lapte si faina). Ma rog, chestie de gust probabil (a se citi pitici)…

Ca mod de preparare, tarta se face usor si destul de rapid. Mai ales in varianta in care am facut-o eu, cu aluat foietaj de-a gata. Puteti insa opta si pentru un aluat clasic de tarta (Pate sucree), caz in care va dura ceva mai mult. Indiferent cum faceti blatul, luati in considerare ca, dupa coacere si racire completa, tarta trebuie sa mai stea macar 2-3 ore la frigider inainte de a o taia.

Ingrediente (pentru 8 portii):
– aluat foietaj 1 foaie (400 g)
– lapte integral 1 l
– oua 3 buc. + eventual 1 galbenus pentru uns
– zahar tos 170 g
– faina de porumb (maizena) 100 g
– pastaie de vanilie 1 buc.
– praf de sare

Reteta tarta frantuzeasca cu crema de vanilie (Flan patissier)

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti aluatul foietaj si, ajutandu-va de sucitor, asezati-l in forma de tarta (eu am folosit o forma de 28 cm diametru). Presati bine cu degetele (pentru a se mula pe forma) si indepartati aluatul in exces. Intepati cu o furculita fundul tartei si bagati la rece, pentru inca 15-20 minute. Pentru crema patiserie: puneti laptele la incalzit, impreuna cu pastaia de vanilie taiata in doua (pe lungime) si cu semintele scoase. Cand laptele se apropie de temperatura de fierbere (incepe sa faca pe margine niste “brobonele”), opriti focul, acoperiti oala si lasati asa (inainte de a-l pune peste oua, extrageti pastaia de vanilie). Intr-un bol, bateti cu telul ouale cu zaharul tos si praful de sare. Puneti si faina de porumb (maizena), asigurandu-va ca nu se formeaza nici un cocolos. Turnati, apoi, putin cate putin din laptele fierbinte, batand in continuare cu telul. Cand compozitia din bol ajunge la o temperatura apropiata de cea a laptelui din oala, rasturnati in oala si omogenizati. Pe foc mic spre mediu si amestecand in continuare cu telul, lasati pana cand crema incepe sa se ingroase. Atentie, nu o scapati din ochi pentru ca, odata ajunsa la o anumita temperatura, se intareste rapid! De asemenea, atentie, crema nu trebuie sa fiarba! Luati-o de pe foc si lasati-o un pic. Scoateti tarta din frigider, distribuiti rapid crema in forma si bagati la cuptor (nu inainte de a unge, daca vreti, marginea cu galbenus).

Reteta tarta frantuzeasca cu crema de vanilie (Flan patissier)Reteta tarta frantuzeasca cu crema de vanilie (Flan patissier)

Lasati tarta in cuptor circa 25-30 de minute sau pana cand aluatul se umfla frumos si prinde culoare, iar crema face ca un fel de crusta negricioasa deasupra. Daca nu se intampla asa, puteti obtine crusta fie punand tarta, pret de cateva minute, la grill, fie folosindu-va de o torta. Lasati tarta sa se raceasca total, dupa care bagati-o la rece, in frigider, acoperita cu o folie alimentara. Taiati-o dupa cel putin 2-3 ore de stat la rece si, eventual, pudrati-o cu putin zahar pudra. Aaa, daca va intrebati cum de mi-a iesit asa galbena, secretul sta in galbenusurile oualor de tara :)…

Reteta tarta frantuzeasca cu crema de vanilie (Flan patissier)

Calorii: 229 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tarta cu crema de vanilie”

  1. Cu adevarat delicioasa, e ca un gen de clafoutis, si-mi place enorm!

  2. Dino says:

    Daaa… Seamana, doar ca-i lipsesc ciresele. Offf, mi-ai adus aminte ca nu am reusit sa pregatesc vara asta clafoutis :(.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11