Vremea inca tine cu noi, iar prin piata sunt inca rosii romanesti, gustoase si zemoase. Adica, tocmai bune pentru a pregati un sos picant-acrisor pentru puiul la gratar. Se prepara repejor, nu necesita ingrediente complicate, dar va conferi fripturii voastre de pui un farmec aparte. Ca sa nu mai spun ca se poate pregati dinainte si se poate lua intr-o cutie la iarba verde, pentru a acompania ciocanelele sau aripioarele ce sfaraie pe gratar. Si aveti mai multe variante de a-l servi: il lasati asa cum este, cu bucatele de rosie si ceapa, ori il pasati intr-un sos cremos. Apoi, ori il puneti intr-un bol, in mijlocul bucatilor rumene de pui, ori imbaiati puiul in el, ca la Buffalo Chicken Wings.
Pentru ca am amestecat rosii rosii cu rosii galbene, sosul meu a iesit cam portocaliu. Oricum, gustul a contat :). Odata pregatit, sosul poate fi pastrat fara probleme doua-trei zile in frigider.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– rosii 6 buc. (1,1 kg)
– ceapa 2 buc. mari (210 g)
– usturoi 8 catei mici (18 g)
– ulei de masline 2 linguri
– unt 50 g
– zahar brun 1 lingura
– sos picant de ardei 1-2 linguri (in functie de cat de picant va place)
– sare, piper macinat
Intr-o tigaie mare, incingeti untul si uleiul. Puneti la calit ceapa (felii) si usturoiul (trecut prin presa). Dupa cateva minute, cand ceapa a devenit translucida, adaugati rosiile (taiate bucatele). Dati focul mic, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba inabusit 10-15 minute, pana cand rosiile s-au patruns bine, iar sosul a scazut un pic. Daca optati pentru varianta cu bucatele, este momentul sa adaugati sosul iute de ardei, zaharul brun si sa potriviti de sare si piper. Daca optati pentru varianta cremoasa, inainte de a adauga cele mentionate pasati sosul cu blenderul.
Serviti sosul cald, cu puiul la gratar.
Calorii: 88 kcal / 100 g.
Foarte buna ideea asta cu sosul picant!
Multumesc, Poliana :). Este bun si sanatos sosul asta!