Mi-amintesc cu placere de vremurile cand, copil fiind, mama ma punea sa “frec” maioneza, cu o lingura de lemn, incet, incet si punand doar cate un strop de ulei. Mi se parea ca dureaza o vesnicie, mai ales ca stateam cu frica-n san sa nu se taie cumva pretiosul sos si sa trebuiasca sa o iau de la inceput. Dupa reteta mamei, cea clasica de altfel, iesea o maioneza foarte gustoasa, ce-i drept, dar si foarte grea. Atat de grea incat mai mult de o lingura de salata de bouef, de pilda, putea baga in alerta maxima si cel mai sanatos ficat. Explicabil daca ne gandim ca, potrivit retetei clasice, proportia “corecta” este de 100-150 ml de ulei la un galbenus.
Iata alternativa mea la aceasta “problema”: o maioneza cu mult mustar si iaurt. Usor picanta datorita mustarului, acrisoara gratie sucului de lamaie si sanatoasa prin folosirea unei cantitati reduse de ulei, aceasta maioneza light, “inmultita” cu iaurt, se preteaza de minune la diferite salate, incepand cu cea de bouef. Singurul ei dezavantaj este ca nu sta suficient de “batoasa” pentru a putea fi transformata in decoratiuni, cu ajutorul spritului. Dar, zic eu, ca se poate trece usor cu vederea peste acest “handicap”, daca ne gandim ca fata de o maioneza clasica, ce are in jur de 700 kcal/100 g, aceasta numara doar 280 kcal/100 g. Adica, este mai usoara chiar si decat maionezele light din comert, cu o mare concentratie de “E-uri”.
Ingrediente:
– galbenusuri fierte 2 buc.
– galbenusuri crude 3 buc.
– mustar clasic 200 g
– ulei 100 ml
– iaurt scurs 200 g
– suc de lamaie 1 lingurita
– sare
Puneti galbenusurile fierte in prealabil si racite intr-un castron, cu putina sare. Sfaramati-le bine, bine cu ajutorul unei furculite. Adaugati galbenusurile crude si omogenizati foarte bine, pana cand nu ramane nici un cocolos. Puneti mustarul si omogenizati din nou, cu mixerul la viteza mare. Incepeti sa puneti din ulei. Se pune putin ulei, se amesteca bine, bine, iar un pic de ulei si tot asa. Din cand in cand puneti si din sucul de lamaie.
Continuati sa mixati, la viteza mare, pana ati pus tot uleiul. Veti obtine o crema densa si omogena. Puneti iaurtul scurs de zer si incorporati-l usor. Daca doriti, puteti pune in sosul de maioneza si putin piper macinat (de preferinta, piper alb).
Puneti maioneza imediat peste salata si bagati la frigider. Maioneza se pastreaza in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, timp de 3-4 zile. Din cantitatile de mai sus, rezulta 550 g de maioneza.
Calorii: 280 kcal / 100 g.
[…] prietenoasa cu silueta si ficatul. Nu trebuie decat sa puneti o maioneza light, precum cea propusa AICI, si ati obtinut o salata delicioasa si cu mai putine calorii. Iar daca vreti sa mergeti si mai […]
[…] fiarta si chiar broccoli. Cat despre maioneza, puteti pregati o maioneza light dupa reteta de AICI (injumatatind insa cantitatile) sau puteti cumpara o maioneza light deja preparata, cu E-urile de […]
[…] despre maioneza vreau sa vorbim. Pe la inceputurile acestui blog, v-am prezentat varianta mea de Maioneza light, cu iaurt, varianta oarescum clasica dat fiind ca presupune sa punem uleiul putin cate putin si sa […]
[…] cumparata ca atare sau, daca aveti chef si timp, pregatita in casa, eventual dupa reteta de AICI). Pentru un twist interesant, eu am pus in sosul de maioneza un pic de sos de prune (din gama […]
[…] miscari, mai ales daca folositi o maioneza cumparata. Daca nu, va propun sa incercati reteta mea de Maioneza light. In rest, floare la ureche […]
Daca vrei sa iasa maioneza mai batoasa, s-o poti intinde frumos, pune la inceput, odata cu ouale, un cartof fiert si racit; va face maioneza tare, mai consistenta si nu se va taia in veci…
Daca vreti sa fie maioneza putin mai batoasa,puneti de la inceput un cortof de marime medie, fiert si racit; nu se va mai taia niciodata si va fi suficient de ferma ca sa puteti decora cu ea si, bineinteles, ramane tot “light”.