Dupa cum va spuneam ieri, am avut planuri mari pentru cina de-aseara: fajitas cu pui si legume crocante. Asemanatoare intr-un fel mult mai cunoscutei (la noi, cel putin) shaorma, fajita (populara in bucataria mexicana, dar si in bucataria Tex-Mex) presupune fasii de carne rumenita pe gratar si lipii de grau sau de porumb. Carnea poate fi pui, porc, vita sau creveti si este completata, cel mai ades, de ceapa si ardei grasi. Se mai poate pune salata verde, rosii, branza sau smantana, dar si guacamole ori pico de gallo (vezi mai multe detalii despre acestea la reteta de Nachos Grande). Eu am optat pentru ceapa si ardei, plus niste ciupercute si branza cedar afumata. Si a iesit o minunatie de fajitas, perfecte pentru cina, dar si pentru luat la birou :P.
Pentru un plus de gust, eu am marinat carnea de pui in prealabil, iar legumele le-am “tras” un pic la tigaie. Daca vreti sa pregatiti fajitas pentru musafiri, este mai de efect sa-i lasati sa-si infasoare rulourile. Nu trebuie decat sa pregatiti carnea pe un platou si sa puneti de jur imprejur mai multe boluri, cu ardei gras, ceapa, felii de avocado (stropite cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze), smantana, guacamole, etc. Astfel, fiecare va putea decide ce sa-si puna si-si va face singur ruloul de tortilla.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui fara piele si os 1 buc. (530 g)
– ciuperci 250 g
– ceapa 1 buc. mare (135 g)
– ardei gras rosu / capia 1 buc. (160 g)
– ardei gras verde / capia 1 buc. (150 g)
– ardei gras galben 1/2 buc. (100 g)
– tortilla de grau 6 buc.
– branza cedar 200 g
– unt 30 g
– suc de lamaie verde 1 lingura
– boia de ardei iute 1 lingurita
– chimion 1 lingurita
– usturoi 3 catei
– sare, piper
Taiati fileul de pui in fasii si puneti-l intr-o cutie, impreuna cu boiaua de ardei, chimionul, usturoiul trecut prin presa, un pic de sare, de piper si sucul de lamaie. Amestecati bine, astfel incat bucatile de pui sa fie acoperite uniform de condimente. Acoperiti si lasati puiul sa se marineze, cel putin 30 de minute (ideal chiar de pe o zi pe alta). Cand vreti sa pregatiti fajitas, incingeti jumatate din unt si caliti un pic ceapa, taiata feliute. Adaugati ardeii, taiati fasiute.
Lasati cateva minute, cat sa se inmoaie un pic ardeii, si puneti ciupercile (spalate, sterse si taiate felii). Dupa inca cateva minute, puneti un pic de sare si de piper si scoateti legumele pe o farfurie mare. In aceeasi tigaie, incingeti restul de unt si puneti fasiile de pui marinat. Intoarceti-le pe toate partile ca sa se patrunda si sa se rumeneasca un pic. Scoateti, de asemenea, puiul pe o farfurie.
Pentru infasurare: puneti o tortilla (eventual incalzita usor, dupa cum scrie pe pachet) pe un tocator mare. Asezati in centru cateva fasii de carne si legume. Stropiti, eventual, cu un pic de suc de lamaie verde, distribuiti branza cedar rasa, presarati un pic de piper. Atentie, incercati sa impartiti cat de cat uniform umplutura pentru cele 6 lipii! Rulati strans si infasurati in folie (ca sa nu se desfaca). Serviti imediat. Pentru a doua zi, infasurati rulourile de cu seara, iar la serviciu doar le incalziti un pic.
Calorii: 189 kcal / 100 g (sau 480 kcal / portia).