Chiftele prajite cu verdeata

Mi-era pofta de chiftelute prajite de mai mult timp, asa ca mi-am facut curaj sa ma apuc sa le pregatesc inainte sa vina iar peste noi canicula. In loc sa fac insa multe, multe chiftelute, mici si delicate, de infipt in scobitoare pentru un bufet, am pregatit niste chiftele, varianta cu multa verdeata, sa se simta totusi ca este vara. Au iesit foarte bune, cu un defect major insa: numarul de calorii :(. Ceea ce mi-a amintit si intarit o convingere mai veche si anume aceea ca mancarea romaneasca este muuuult mai grea decat altele.

Derivate ca denumire din “kofta” turceasca, chiftelele noastre se deosebesc insa de suratele arabesti, prin folosirea carnii de porc, dar si a altor ingrediente (gen paine sau cartofi). O reteta de kofta (din carne de pui, cu sos de iaurt si menta) gasiti, spre exemplificare, AICI.

Mai trebuie sa va spun ca, din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 30 de chiftele.

Ingrediente:
– carne tocata amestec 800 g
– paine 4 felii (100 g)
– oua 2 buc. mari sau 3 buc. mici
– ceapa 1 buc. mare (145 g)
– usturoi 5 catei (18 g)
– marar 2 legaturi mici
– patrunjel 2 legaturi mici
– faina 100 g
– ulei pentru prajit
– sare, piper

Chiftele prajite cu verdeata

Taiati ceapa foarte marunt si treceti usturoiul prin presa. Daca aveti la indemana, folositi-va de tocatorul unui blender, pentru ca toaca mult mai repede si mult mai marunt! Puneti carnea intr-un castron, impreuna cu ceapa si usturoiul tocate, feliile de paine inmuiate in apa si bine scurse, sare, piper macinat si oua (doua sau trei, in functie de dimensiunea oualor). Amestecati foarte, foarte bine. Taiati marunt si verdeata (curatata si spalata, evident) si adaugati-o in compozitie. Omogenizati inca o data. Puneti faina intr-o farfurie intinsa. Formati din compozitie, cu mainile ude, bilute si dati-le prin faina. Incingeti uleiul intr-o tigaie si, pe foc potrivit, prajiti chiftelutele pe toate partile. Scoateti-le pe o farfurie tapetata cu un servet de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces).

Chiftele prajite cu verdeataChiftele prajite cu verdeata

Chiftelele de acest tip sunt, dupa gustul meu, mai bune calde, dar am vazut si persoane care le prefera reci. Cat despre garnitura, aveti de unde alege: de la varianta sanatoasa gen salata verde pana la varianta intermediara gen piure de cartofi si terminand cu “the heavy stuff” gen cartofi prajiti si mustar. Eventual, incercati niste Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta (adica, cu mai putine calorii)!

Chiftele prajite cu verdeata

Calorii: 368 kcal / 100 g (sau 136 kcal / buc.)

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Chiftele prajite cu verdeata”

  1. Anca says:

    Multumec pentru reteta, eu le-am modelat chiar mai micute decat cele din pozele tale si tot am impresia ca raman usor crude la mijloc. Ce imi recomanzi pe viitor ?Multumesc anticipat!

  2. Dino says:

    Anca, sunt doua variante pentru a te asigura ca nu raman usor crude la mijloc in timp ce se rumenesc prea tare la exterior. Prima ar fi sa dai focul mai mic, astfel incat chiftelele sa aiba timp sa se patrunda inainte de a se rumeni. A doua se refera la cantitatea de ulei: daca ai pus prea putin ulei, iar chiftelele nu stau decat un pic in ulei (pe fund), va fi greu sa se patrunda, chiar daca le intorci. Ar trebui ca uleiul sa ajunga macar la jumatatea chiftelelor. Mult succes data urmatoarea si astept sa-mi spui daca au iesit cum ti-ai dorit!

  3. levy says:

    Au iesit super gustoase . Si cel mai bun lucru ca am reusit s-a i-mi surprind sotia… ma lauda intruna . Multumesc pt reteta . Sarbatori fericite

  4. Dino says:

    @ Levy, ma bucur foarte mult ca ti-a iesit reteta si ca sotia a fost incantata. Multumesc pentru urari si va doresc sanatate si toate cele bune!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11