
Au trecut mai bine de doua saptamani de cand nu am mai postat pe blog, dar am avut motive intemeiate. Incepand cu botezul fetitei mele, prilej de multa alergatura si munca (am sa va prezint, in zilele urmatoare, o parte din biscuitii pe care i-am pregatit pentru marturiile dulci), si continuand cu o binemeritata vacanta la mare. Doua saptamani incarcate, deci, care m-au tinut departe de blog si de voi, cei care treceti “pragul” acestuia. Promit, insa, sa-mi iau revansa :). Pentru inceput, m-am gandit sa va propun o reteta potrivita pentru mic-dejun, dar care merge si pentru cina, daca nu vreti sa mancati lucruri prea complicate. Este vorba de niste oua coapte, in cuib de cartofi si cascaval (afumat, in cazul meu, dar merge si simplu).
In ceea ce priveste prepararea, nimic complicat, doar ca dureaza ceva sa fierbeti cartofii, sa-i lasati sa se raceasca un pic, sa-i curatati si sa-i radeti. Toate aceste operatiuni pot fi insa efectuate dinainte (chiar de cu seara, daca vreti sa pregatiti rapid mic-dejunul). Eu am pregatit ouale in cuib in patru ramekinuri si doua vase de lut mai mari ca dimensiuni. Comparativ, mi-a placut mai mult cum au iesit portiile din ramekinuri, deoarece ouale au ramas mai moi (la vasele mai mari, fiind si suprafata mai mare, s-au uscat un pic). Daca nu aveti ramekinuri pentru a pregati portii individuale, puteti sa folositi un vas mai mare de Jena, avand grija sa faceti, cu dosul unei linguri, adancituri pentru oua. Sau puteti incerca cu o tava pentru briose (aveti grija, in acest caz, sa nu puneti prea mult cartof, astfel incat sa va ramana loc pentru ou).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 2 buc. mari (630 g)
– ceapa 1/2 buc. (70 g)
– cascaval afumat 125 g
– oua 6 buc.
– unt 30 g
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intre timp, puneti cartofii la fiert in apa rece (daca sunt la fel de mari ca ai mei, taiati-i in jumatate, pentru a fierbe mai repede). Cand au fiert cartofii, lasati-i un pic sa se raceasca si decojiti-i. Dati-i pe razatoarea cu ochiuri mari si puneti-i intr-un castron. Amestecati-i cu ceapa (data tot pe razatoare), cascavalul (la fel, pe razatoarea cu ochiuri mari) si un pic de piper macinat. Omogenizati si impartiti in ramekinuri, unse in prealabil cu unt. Tasati cu dosul unei linguri, astfel incat sa formati ca niste cuiburi. Bagati in cuptor si lasati vreo 15 minute, cat sa se topeasca bucatelele de cascaval si sa “lipeasca” cartofii si ceapa intr-un strat omogen si usor rumenit. Scoateti vasele, spargeti cate un ou in fiecare, dati cu un pic de sare si bagati iar in cuptor. Lasati 5-7 minute, in functie de cat de bine facute va place sa fie ouale.
Scoateti vasele, rasniti un pic de piper deasupra si serviti imediat.
Daca nu lasati ouale mult in cuptor, galbenusul formeaza un delicios sos. Apetisant, nu?
Calorii: 181 kcal / 100 g sau 298 kcal / portia.
Foarte apetisante si mai ales gustoase!
@ Teobucatar, multumesc pentru apreciere :). Sunt intr-adevar gustoase. Si se pot adauga dupa plac si alte ingrediente in “aluatul” cuiburilor. De exemplu, ma gandesc acum, la niste bucatele de bacon prajit… Iti doresc o zi frumoasa si un weekend linistit!
Wow. Asta da idee buna. Arata minunat!
@ Paula, multumesc mult :). De multe ori, combinatiile simple sunt si cele mai gustoase.
Gata o sa fac si eu asta azi pentru fetita mea, ce faci, nu put em vorbi Pe skipe? Vreau Neaparat sa vorbim
Buna, Iulia. Am avut o perioada cam agitata si incarcata, nu am prea mai stat pe la calculator, dar normal ca putem vorbi. Eventual pe mess daca se poate, ca nu mi-am facut cont pe skype. Te pup si toate cele bune!