Daca va numarati printre iubitorii bucatariei chinezesti, sunt convinsa ca ati mancat, macar o data, furnici in copac. Asadar, stiti ca sub aceasta denumire amuzanta se ascunde un preparat clasic sichuan, din carne tocata, sos si taitei. Numele si-l trage de la asemanarea preparatului, ca aspect evident, cu o “armata” de furnici (grauntele de carne tocata) care marsaluieste pe crengile unui copac (taiteii de orez). Oricum, va garantez ca este un preparat delicios si, o data ce-l veti incerca, veti reveni constant asupra lui.
Ca mod de preparare, furnicile in copac se fac usor, doar sa luati in calcul ca trebuie sa marinati carnea tocata macar 30 de minute. Cat priveste tipul de carne, eu am folosit acum carne tocata de pui, pentru ca am vrut un preparat mai usor si cu mai putine grasimi, dar merge de minune si carnea de porc sau cea de vita. Apoi, eu am folosit un ulei cu ardei iute, dar puteti pune un ulei vegetal simplu. In fine, este recomandabil sa folositi piper Sichuan, ca deh preparatul de-acolo e. Eu am reusit sa iau piper Sichuan doar dupa ce am pregatit furnicile, asa ca am fost nevoita sa pun piper normal. Promit insa sa pregatesc furnicile si cu piper Sichuan, care, in ciuda denumirii, nu face parte din familia piperului, ci din cea a citricelor. Evident ca, prin urmare, are gust si aroma diferite de piperul obisnuit.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– carne tocata de pui 500 g
– taitei de orez 250 g
– sos de soia 5 linguri
– otet de orez 1 lingura
– faina de porumb (maizena) 2 lingurite (20 g)
– ulei vegetal 2 linguri
– ceapa verde 6 fire (100 g)
– usturoi 4 catei
– ghimbir 1 buc. de 5 cm
– morcov 1 buc. (60 g)
– supa de pui 200 ml
– sos chilli 3-5 lingurite (in functie de cat de picant va place)
– sare, piper (de preferinta piper Sichuan)
Puneti carnea tocata intr-un castron si amestecati-o cu faina de porumb, 3 linguri sos de soia, otetul de orez si o lingura de ulei. Lasati carnea la marinat cel putin 30 de minute. Intre timp, puneti la inmuiat/fiert taiteii de orez (conform indicatiilor producatorului, de pe punga). Incingeti cealalta lingura de ulei intr-un wok si caliti partea alba de la ceapa (rondele), usturoiul (trecut prin presa) si ghimbirul (taiat marunt). Dupa un minut, puneti si morcovul (taiat betigase). Daca as fi folosit piper Sichuan, acesta trebuia pus primul in uleiul incins, pentru a-si dezvolta aromele (la fel cum se procedeaza in bucataria indiana)!
Lasati inca unul-doua minute si adaugati carnea tocata marinata. Cu ajutorul unei linguri de lemn sau al unei spatule, maruntiti bine, bine. Trebuie sa aveti in final graunte mici de carne tocata! Puneti supa fierbinte de pui, restul de sos de soia si sosul de chilli. Tot pe foc mare, mai lasati vreo doua-trei minute, dupa care puneti taiteii scursi si cozile de ceapa verde (taiate rondele). Amestecati bine, bine.
Potriviti de sare si de piper si serviti imediat.
Calorii: 116 kcal / 100 g.
Ft ft buna reteta! Si usor de facut. Eu am folosit ulei de susan pentru a cali ceapa si, inainte de ceapa, am pus in ulei piper (obisnuit), praf de piper amesetecat cu usturoi si ardei iuti tocati marunt marunt, iar dupa ce s.au eliberat aromele (si atmosfera a devenit inecqcioasa :))), am pus ceapa.
Pentru un plus de aroma puteti adauga seminte de susan. Pofta mareee
@ Flory, ma bucur ca ti-a placut cum au iesit furnicile. Te invit sa incerci si alte retete si sa-mi impartasesti parerea ta :)!