Acest desert traditional din bucataria frantuzeasca se face, de regula,ย cu mere dar, cum noi nu ne prea omoram dupa mere, in locul lor au fost asezate la loc de cinste niste prune dulci si carnoase. A iesit o bunatate de tarta, chiar daca, din dorinta de a o face un pic mai usoara, am pus jumatate din cantitatea de unt ceruta de reteta traditionala. Reteta care se spune ca ar data tocmai din 1898, cand “tarta inversata” s-ar fi nascut din greseala in bucataria unui hotelย din Lamotte-Beuvron, o comuna din centrul Frantei.
Mi-am propus ca, data urmatoare, sa pregatesc tarta si cu alte fructe (pere sau piersici, de preferinta, desi am inteles ca s-ar preta si pentru ananas).
Ingrediente:
– prune 850 g
– aluat foietaj 400 g
– unt 50 g
– zahar 5 linguri (75 g)
– scortisoara
– zahar vanilinat 1 pliculet
– sucul de la jumatate de lamaie
Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius. Spalati prunele, scoateti-le samburii si taiati-le in felii. Intr-o forma de tarta, de preferinta nonaderenta, la foc potrivit, topiti untul. Adaugati zaharul si zaharul vanilinat si lasati sa se caramelizeze usor, scuturand din cand in cand forma pentru a se distribui uniform.
Luati forma de pe foc si incepeti sa asezati, cu grija, prunele taiate. Puneti feliile de pruna din exterior spre centrul formei astfel incat sa fie suprapuse un pic. Cand ati terminat de pus prunele, stropiti cu sucul de lamaie si pudrati cu scortisoara. Puneti din nou forma pe flacara si, la foc mic, lasati prunele sa se inmoaie pe indelete circa 25 de minute. Scuturati din cand in cand forma pentru a va asigura ca nu s-au lipit.
Luati forma de pe foc. Prunele ar trebui sa fie moi si inconjurate de un sirop consistent. Intindeti foaia de aluat si asezati-o, cu grija, in forma, peste prune. Indepartati aluatul in exces (eu l-am pus, fasii, pe deasupra primului strat de aluat pentru ca nu m-am indurat sa-l arunc). Intepati usor cu o furculita aluatul pentru a nu se umfla prea tare in cuptor) si bagati tarta in cuptorul incins.
Lasati 35-40 de minute sau pana cand aluatul devine auriu si crocant. Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Cand este calduta, rasturnati-o cu grija pe un platou mare.
Se poate servi si rece, dar eu o prefer calduta. De asemenea, se poate servi cu o lingura de frisca pe deasupra sau cu o bula de inghetata de vanilie alaturi.
Calorii: 175 kcal / 100 g.
๐ eu am facut cu pere, tot din motive de “nu imiplac merele” ๐
Sunt convinsa ca este delicioasa si cu pere. Am sa incerc cat de curand ๐