Branza Gruyere si anghinare, alternate jucaus in straturi invelite protector de felii subtiri de jambon “Padurea neagra” si stropite cu sos de mustar… Delicios si rafinat, un aperitiv perfect pentru o masa “de gala”. Garantat, invitatii vor fi uimiti de combinatia de gusturi si arome.
Pentru ca prepararea sa fie mai rapida si fara prea mari batai de cap, va recomand sa folositi anghinare mica la conserva, care chiar daca nu are, normal, acelasi gust cu anghinarea proaspata, fiarta atunci pe loc, va scuteste de multe “chinuri”. In schimb, pentru pastrarea intacta a aromelor, v-as sfatui sa nu inlocuiti branza Gruyere (branza de origine elvetiana, din lapte de vaca, lasata sa se “invecheasca” intre cinci luni si un an) cu vreun alt fel de branza sau cu un cascaval.
Ingrediente:
– branza Gruyere 400 g
– anghinare fiarta 450 g
– vin alb 100 ml
– jambon 16 felii (200 g)
– galbenusuri 6 buc.
– smantana pentru gatit (32% grasime) 200 ml
– lapte integral 200 ml
– mustar 50 g
– supa instant de vita 100 ml
– piper
Taiati branza cubulete si lasati-o sa stea in vinul alb macar o ora (de preferat, peste noapte), dupa care puneti-o la scurs. Intr-un castron mai mare, bateti galbenusurile cu laptele, smantana si putin piper.
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o forma nonaderenta (eventual una de chec), asezati feliile de jambon astfel incat sa acopere bine fundul si peretii. Feliile ce tapeteaza peretii trebuie sa atarne cam jumatate in afara (pentru a avea cum sa acoperiti la final “checul”). Puneti pe fundul formei un strat de branza Gruyere.
Turnati o treime din compozitia de oua, smantana si lapte. Asezati un strat de anghinare taiata in jumatate. Acoperiti cu inca un strat de branza si turnati inca o treime din compozitia de oua, smantana si lapte.
Puneti inca un strat de anghinare, restul de branza si de amestec de oua, lapte si smantana. Inveliti cu feliile de jambon si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 50 de minute sau pana cand compozitia de oua si lapte s-a intarit, iar “checul” s-a rumenit usor pe deasupra. Lasati sa se raceasca usor si taiati cu grija (cel mai bine se taie a doua zi).
Serviti “checul” cald, stropit cu un sos facut din 100 ml supa instant de vita si 50 g de mustar.
Calorii: 230 kcal / 100 g.
numai bunatati faci,draga Andreea! Mama tine mortis sa iti multumesc si din partea ei pt reteta de pui cu lamaie dietetic, ne a placut foarte f mult! Pupici si we placut! A propos, tu nu esti in tara? imi arata un provider de grecia parca 🙂
Multumesc mult pentru laude si promit sa nu mi-o iau in cap 🙂 Ma bucur enorm ca reteta de pui cu lamaie a fost si pe gustul mamei tale. Sper sa te incante la fel de mult si alte retete. Cat despre plecatul din tara, m-ai prins 😀 Am dat o fuga pe o insula greceasca… Pupici 🙂
[…] sunteti in cautarea unor variante mai complicate, aruncati o privire pe rafinatul Chec cu anghinare si Gruyere, invelit in jambon sau pe Tortul aperitiv cu praz, bacon si sunca. Nu in ultimul rand, va recomand si Crespeou, […]