Anul acesta, nu voi avea ocazia sa degust souvlaki si caracatita la gratar pe malul Marii Egee, pe una din nenumaratele plaje grecesti. Drept pentru care incerc sa-mi potolesc acasa, cum pot, pofta de bunatati grecesti. In weekend-ul care a trecut, am pregatit niste Souvlaki, frigarui marinate intr-un sos din ulei de masline, suc de lamaie, vin si ierburi specifice, pe care le-am servit cu un Tzatziki racoritor, ca la mama lui acasa 😛 (adica, am folosit un iaurt scurs si gras, adus din Grecia). Cum mi-a ramas insa niste tzatziki, am pregatit, aseara, rapid si niste bruschette cu somon afumat. Sunt de-a dreptul delicioase, parol!
Ca celelalte variante de bruschette (cateva propuneri gasiti AICI), si acestea se pregatesc foarte usor. Ideal ar fi insa sa preparati in casa tzatziki-ul, pentru ca ceea ce se gaseste in comert mi se pare fooarte departe de ce ar trebui sa fie. Asta ca sa nu spun ca este ingrozitor, fie prea sarat si cu un gust dubios, fie muuult prea lichid, ca o ciorba. In privinta bazei bruschettelor, eu am folosit iar ciabatta cu bucatele de masline negre, dar merg foarte bine si felii de bagheta.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– ciabatta 2 buc.
– avocado 1 buc.
– somon afumat 150 g
– tzatziki 300 g
– suc de lamaie 2 lingurite
– marar proaspat 1 lingura
– usturoi 1 catel
– ulei de masline 1 lingura
– piper
Extrageti pulpa avocado-ului din coaja, cu ajutorul unei lingurite. Taiati-o bucatele, stropiti-o cu suc de lamaie si amestecati-o cu mararul taiat marunt. Incingeti o tigaie-gratar sau o tabla si prajiti ciabatta (fiecare ciabatta se taie in patru) pe ambele parti.
Luati-le de pe gratar si, imediat, frecati-le cu usturoi (taiati catelul in jumatate, pe lungime). Stropiti-le cu ulei de masline si puneti-le pe un platou. Asezati, pe rand, tzatziki, avocado bucati si somonul fume (rupt in fasii). Rasniti un pic de piper deasupra, decorati eventual cu un pic de marar si serviti imediat, cat sunt caldute.
Calorii: 195 kcal / 100 g.
[…] Laura, Re?ete ca la mama- cu m?m?lig? ?i crem? de brânz? Teo- cu brânz? de capr? ?i somon Alina Avram- cu m?sline verzi Andreea, Gurmandino- cu sos tzatziki […]