Tort ducesa cu sampanie si zmeura

Vacanta a trecut si, o data cu ea, si vara. Cel putin, asa pare deocamdata. Deoarece in ultimele doua saptamani nu am prea postat noi retete, din motive obiective, incerc sa imi iau revansa prezentandu-va unul din cele doua torturi pe care le-am “executat” pentru ziua mea: tort ducesa cu sampanie si zmeura. Pare complicat de facut, dar va asigur ca nu este, atata timp cat respectati intocmai cantitatile si etapele. A iesit atat de bun incat nici macar nu am apucat sa-i fac poza pe  drumul dintre frigider si masa festiva :D. De abia am salvat vreo doua felii pe care le-am pozat a doua zi dimineata…

Singura mentiune este ca gustul rafinat de sampanie se estompeaza pe masura ce trece timpul, asa ca ideal ar fi sa consumati tortul la cel mult 2-3 ore de la pregatirea cremei si montarea tortului. Puteti incerca sa faceti tortul si cu un vin alb de buna calitate. Mai trebuie mentionat ca din cantitatile de mai jos a rezultat un tort de circa 2 kg.

Ingrediente pentru blat:
– oua 4 buc.
– zahar 100 g
– zahar pudra 10 g
– migdale prajite 10 g
– faina 100 g

Ingrediente pentru crema:
– sampanie 375 ml
– sucul de la o lamaie
– zahar 350 g
– galbenusuri 14 buc. (chiar atatea sunt, nu e o greseala de “tipar”!)
– foi gelatina 9 buc.
– smantana pentru frisca 800 ml
– zmeura 300 g

Ingrediente pentru siropul de zahar:
– zahar 50 g
– apa 50 ml

Pentru decorare:
– un pliculet de tort-gelee
– 200 ml apa
– mar verde 1 buc.
– zmeura

Tort ducesa cu sampanie si zmeura

Incalziti cuptorul la 250 grade Celsius. Transformati in pudra migdalele prajite si curatate de coaja, cu ajutorul unui robot de bucatarie, impreuna cu cele 10 g de zahar pudra. Bateti cu mixerul cele 4 oua pentru blat cu zaharul aferent (100 g).

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Cand ati obtinut o spuma galbuie si s-a dizolvat zaharul, puneti amestecul de migdale macinate si zahar pudra. Amestecati usor.

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Incepeti sa puneti, in ploaie, cele 100 de grame de faina. Cu ajutorul unui tel, amestecati usor pana cand obtineti o compozitie omogena. Turnati-o intr-o forma de tort, tapetata in prealabil cu hartie de copt (forma mea are diametrul de 26 cm).

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Bagati in cuptorul incins si lasati circa 10 minute, pana cand blatul capata o culoare galbuie pe deasupra, iar daca-l intepati cu o scobitoare aceasta iese curata. Lasati blatul sa se raceasca inainte de a-i scoate hartia de copt si de a-l taia in doua discuri de grosime aproximativ egala. Intr-o cratita mica, aduceti la punctul de fierbere sampania (sau, dupa preferinta, vinul alb), sucul de lamaie si 150 g de zahar din cele 350 g mentionate pentru crema.

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Intr-un castron, bateti cele 14 galbenusuri cu restul de 200 g de zahar. Bateti pana obtineti o spuma destul de consistenta si s-a topit zaharul. Putin cate putin, incepeti sa puneti din amestecul fierbinte de sampanie si zahar, batand in continuare, pana cand turnati intregul amestec.

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Turnati compozitia intr-un vas pretabil pentru bain-marie sau intr-unul cu pereti dubli. La foc mic, mestecand continuu, aduceti crema la temperatura de 85 de grade Celsius (daca nu aveti termometru, crema este gata cand incepe sa-si modifice consistenta iar, daca treceti cu degetul pe spatele lingurii, ramane urma). Atentie, nu lasati crema sa fiarba! De asemenea, in cazul in care faceti crema cu sampanie, ca mine, aveti grija ca se umfla destul de mult. Cand este gata crema de sampanie, puneti deoparte circa 300 de grame de crema in vederea insiroparii blatului. Inmuiati foile de gelatina in apa si dizolvati-le apoi in cateva linguri de apa (4-5 linguri), la bain-marie sau la foc mic (la fel, fara a o lasa sa ajunga la punctul de fierbere). Turnati gelatina dizolvata intr-un bol mic si puneti peste ea doua linguri din crema de sampanie. Omogenizati si inglobati-o in restul de crema.

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Bateti smantana pentru frisca (la cantitatea mentionata, au fost necesare circa 5 minute de batut cu mixerul la turatie maxima). Puneti frisca peste crema si omogenizati foarte bine. Bagati crema la frigider. Intr-un ibric, puneti zaharul si apa pentru sirop. Lasati sa ajunga la 120 grade Celsius (dureaza 5-7 minute, in cazul in care nu aveti termometru; veti observa ca amestecul isi schimba consistenta, iar “bulele” de fierbere sunt din ce in ce mai mari). Amestecati siropul rezultat cu cele 300 de grame de crema de sampanie puse deoparte. Veti obtine o spuma parfumata. Cu jumatate din ea, insiropati primul blat, pus in forma de tort in vederea montarii.

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Cu ajutorul unui sprit, puneti primul strat de crema de sampanie peste blatul insiropat. Asezati deasupra stratului de crema, cele 300 de grame de zmeura, spalata si lasata, in prealabil, sa se scurga de apa (o puteti tampona usor cu un servet de hartie).

Tort ducesa cu sampanie si zmeuraTort ducesa cu sampanie si zmeura

Puneti al doilea blat si acoperiti cu restul de crema de sampanie. Dati la rece pentru doua ore. Scoateti, cu grija, forma detasabila si aranjati cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit lat marginea tortului. Puneti pe deasupra jeleul transparent (pregatit conform indicatiilor de pe plic, cu 200 ml de apa). Turnati jeleul peste tort si, cand s-a inchegat, ornati tortul cu felii subtiri de mar verde si zmeura. Dupa cum va spuneam la inceput, nu am apucat sa fac poza la tortul intreg decorat, asa ca va pot arata doar o felie… salvata si ea cu greutate 😀

Tort ducesa cu sampanie si zmeura

Calorii: 315 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Tort ducesa cu sampanie si zmeura”

  1. miha says:

    Excelent tort! 😉 Si…la multi ani!

  2. Dino says:

    Multumesc mult pentru urare, Miha. Ma simt flatata mai ales ca aprecierea vine de la tine, care ai atatea si atatea bunatati pe blog.

  3. Carmen says:

    La ce mancai erau pe acolo, e bine ca a supravietuit pana la servire & ca nu am inceput cu tortul direct

  4. Dino says:

    Mare dreptate ai, Carmen :)). Cred ca se cere o reeditare, nu?

  5. Amalia says:

    Felicitari pentru blog, retetele sunt delicioase!

  6. Dino says:

    Multumesc mult, Amalia. Si blogul tau arata super, iar retetele sunt foarte tentante. Uite, azi, am fost amandoua gand la gand cu mazarea :)).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11