Ciorbele, supele sau mancarurile felurite nu pot suplini, din punctul meu de vedere, o salata gustoasa, sanatoasa si imbietoare prin combinatia de culori. Tocmai de aceea, experimentez continuu tot felul de retete, iar acum va propun una usor de pregatit si tocmai buna pentru a creste un pic moralul in aceste zile de toamna. Ca majoritatea salatelor, si aceasta se preteaza pentru un pranz rapid la serviciu, in timp ce numarul scazut de calorii o recomanda si pentru o cina tarzie.
Reteta este inspirata din revista BBC Good Food. Cantitatile de mai jos sunt orientative, putand pune, dupa bunul plac, mai mult ton sau mai multi ardei.
Ingrediente:
– cartofi 1 kg
– ton bucati in suc propriu 2 cutii mari
– ardei capia 6 buc. (615 g)
– arpagic verde 30 g
– otet de vin alb 50 ml
– ulei de masline 3 linguri
– mustar frantuzesc 30 g
– sare
Puneti apa la fiert, intr-o oala mai mare, pentru cartofi. Intre timp, coaceti ardeii capia (pe plita sau in cuptor, cum va este mai usor). Cand s-au copt ardeii, puneti-i intr-o oala acoperita, pret de cateva minute, dupa care curatati-i de pielita. Scoateti-le cotorul si semintele. Cand au fiert cartofii, curatati-i de coaja si taiati-i felii. Cand s-au racit total, puneti peste ei tonul bucati.
Intr-un castron mic, amestecati otetul de vin alb, uleiul de masline si mustarul frantuzesc. Puneti un pic de sare si, daca doriti, un pic de piper. Peste cartofi si ton, adaugati ardeii capia copti, taiati fasiute, si arpagicul verde, spalat si taiat marunt. Turnati sosul cu mustar, amestecati cu grija (pentru a nu faramita prea tare cartofii) si potriviti de sare.
Salata se serveste rece si, cum are cartofi, poate fi mancata “goala”, fara paine.
Calorii: 121 kcal / 100 g.