Kedgeree – orez cu peste afumat, curry si oua

Reteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si oua

Am dat peste acest preparat, prima data, la Gordon Ramsay si m-a intrigat combinatia de orez, curry, peste afumat si oua. Mi-am propus sa-l pregatesc si eu, dar am uitat 😛 (deh, la cate retete mi-ar placea sa incerc mi-ar trebui zile cu macar 48 de ore, mai multe guri de hranit si mult mai multi bani). Apoi, intamplarea a facut sa dau iar peste reteta, anul trecut, cand am rasfoit “Cartea regala de bucate” a Principesei Margareta a Romaniei (o alta reteta din aceasta carte este Tarta cu crema de lamaie si bezea II). Si, uite asa, m-am apucat sa pregatesc Kedgeree, un preparat cu origini indiene, introdus initial in Marea Britanie, in perioada victoriana, si raspandit apoi in multe tari.

Fata de reteta originala, eu am operat doua modificari. Una de nevoie, pentru ca nu am avut file de eglefin afumat (am pus batog de crap), cealalta intentionata, deoarece mi s-a parut mai potrivit, date fiind originile preparatului, sa pun ghee decat unt simplu. Evident, daca nu aveti unt clarifiat indian (se gaseste si in unele magazine arabesti), puteti pune unt normal. Un ultim amanunt: puteti servi Kedgeree la mic-dejun, potrivit traditiei, dar merge, dupa mine, si la cina (mai ales daca va supravegheati numarul de calorii din farfurie).

Ingrediente (pentru 6 portii):
– orez Basmati 300 g
– peste afumat 350 g
– ghee (unt) 80 g
– ceapa 1 buc. mare (140 g)
– oua 4 buc.
– curry 1 lingurita cu varf
– supa de pui 600 ml (facuta in casa ori din cub)
– patrunjel verde 1 legatura mica
– piper macinat

Reteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si oua

Topiti 50 unt intr-o tigaie mai mare si caliti ceapa, taiata bob de orez. Adaugati pudra curry, amestecati si puneti orezul. Dupa 2-3 minute, in care amestecati continuu, puneti supa fierbinte. Dati focul mic, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba incet, 15-18 minute (la finalul timpului, orezul Basmati trebuie sa fie fiert, iar lichidul sa fi fost absorbit). Puneti ouale la fiert si fierbeti-le 9-10 minute. Cand s-au racit un pic, curatati-le de coaja.

Reteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si ouaReteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si oua

Adaugati pestele maruntit (il rupeti cu mana bucatele). Puneti ouale taiate felii, restul de ghee si piper proaspat rasnit. Amestecati usor.

Reteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si ouaReteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si oua

Serviti cald, cu patrunjel verde deasupra.

Reteta Kedgeree - orez indian cu peste afumat, curry si oua

Calorii: 180 kcal / 100 g sau 496 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11