Cand am decis sa fac aceasta reteta, departe de mine gandul sa-l “sacrific” pe iepurasul de Paste, care se pregateste sa vina in aproape doua saptamani :P. De mult timp pandeam, insa, aparitia arpagicului in piata, dat fiind ca-mi pusesem semn sa pregatesc acest stufat de iepure in varianta greceasca (stifado, asa cum este si Stifado de caracatita). Este un pic altfel fata de ceea ce numim noi, romanii, stufat, in conditiile in care la noi se pun din plin ceapa si usturoi verde, iar la greci predomina ceapa mica si rosiile. Va garantez insa ca si varianta greceasca este delicioasa, asa ca merita sa faceti efortul de a curata arpagicul si de a cumpara iepurele (care este, recunosc, destul de scump).
In ceea ce priveste curatarea arpagicului, va usurati mult munca daca, in prealabil, il opariti. Adica, puneti mai multa apa la fiert si, cand clocoteste, opriti focul si puneti arpagicul. Il lasati vreo 8-10 minute, dupa care il scurgeti si il curatati (veti observa ca se curata mai usor, dat fiind ca s-au inmuiat foile subtiri care-l imbraca). Cat despre iepure, daca luati unul micut, cum am gasit eu, aveti avantajul ca se patrunde foarte repede, dar si dezavantajul ca se strange destul de mult si nu ramane mare lucru. Eu am luat un iepure intreg, eviscerat si fara cap, pe care l-am taiat in bucati (daca nu ati mai “transat” pana acum un iepure, gasiti pe internet destule filmulete sau poze indrumatoare, precum cele de aici).
Ingrediente (pentru 5-6 portii):
– iepure eviscerat si fara cap 1 buc. (1 kg)
– arpagic 700 g
– ceapa 1 buc. mare (190 g)
– rosii bucati 1 cutie de 400 g
– dafin 6 foi
– piper negru boabe 10 buc.
– usturoi 4 catei (9 g)
– ulei de masline 6 linguri
– otet din vin rosu 3 linguri
– sare
Taiati iepurele bucati, spalati-l bine si stergeti-l de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Incingeti 4 linguri de ulei de masline intr-o cratita mare de fonta si caliti un pic ceapa. Adaugati bucatile de iepure si rumeniti-le un pic. Puneti piperul boabe, foile de dafin si otetul. Puneti rosiile bucati si 200 ml apa fierbinte (cat sa fie acoperita carnea). Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti cratita, dati focul mic si lasati sa fiarba vreo 35-40 de minute (cat sa se patrunda iepurele bine). Intre timp, opariti arpagicul si curatati-l. Incingeti cele 2 linguri de ulei ramase intr-o tigaie mare si caliti arpagicul doar vreo 2-3 minute (NU trebuie sa se inmoaie, ci sa ramana mai ferm). Turnati-l peste iepure si adaugati si usturoiul maruntit.
Mai lasati sa fiarba impreuna vreo 5 minute, potriviti de sare si opriti focul. Serviti fierbinte, cu o felie de paine pe vatra.
Calorii: 140 kcal / 100 g.
[…] dimensiuni (taiata in sferturi). Daca mergeti pe varianta arpagicului, dupa cum v-am spus si la Stufatul de iepure, trebuie sa-l opariti inainte de a-l curata (pentru ca foile subtiri sa se inmoaie si sa le puteti […]
Excelenta…!