Tarta cu crema de lamaie si bezea 2

Asemenea proiectelor precedente, cel desfasurat acum de Electrolux este greu de ignorat. Chiar imposibil, daca ne gandim ca cinci bloggeri norocosi vor avea sansa deosebita de a lua cina in compania Altetei Sale Regale Principesa Margareta si de a gati tocmai in bucataria regala, la Palatul Elisabeta. Si, daca nu v-am convins deja de motivele pentru care impartasesc cu voi bucuria participarii la un astfel de proiect, va mai spun ca nu aveti in fata ochilor o reteta “banala” de tarta cu lamaie si bezea, ci ACEA reteta pe care o pregateste A.S.R. Principesa Margareta si care este preferata regelui Bulgariei, Simeon al II-lea.

Fata de Tarta mea cu crema de lamaie si bezea, cea de fata presupune lapte condensat, iar crema este coapta direct in cuptor (fara etapa prealabila pe aragaz). De asemenea, tarta regala este cu blat din biscuiti sfaramati (ca la cheesecake-uri), in loc de blat din pate sucree.

In varianta originala, din Cartea regala de retete, tarta este montata exact ca tarta mea. Pentru a castiga insa dreptul de a merge la Palat, noi, food-bloggerii, am fost provocati sa dovedim creativitate (fie printr-o aranjare altfel, fie prin introducerea unui “ceva” aparte). Buun, iata ce a rezultat din testarea creativitatii mele: tarta cu crema de lamaie si bezea a capatat un “twist” de caramel, prin folosirea unor biscuiti caramelizati si prin insotirea cu un sos de lamaie-caramel cu limoncello. Apoi, decat o singura tarta mare, am preferat tarte individuale, ceea ce a atras dupa sine modificarea modului de coacere a cremei. Mai exact, aceasta a fost coapta in cuptor dupa modelul cremei de zahar ars (adica, in ramekinuri, la temperatura mica si in baie de apa). In acest fel, a avut textura perfecta si a rezistat bine etapei de montare. Cat despre decor, am pus cateva alune in caramel si, daca tot m-am jucat cu zaharul topit, mi-am zis ca merita si o plasa din caramel. In fine, in conditiile in care blatul si crema au fost coapte separat, bezeaua nu putea face exceptie si a avut parte de o “bronzare” rapida la torta :D.

Ingrediente (pentru 8 persoane)
Pentru tartele cu crema de lamaie si bezea:
– biscuiti 250 g
– unt 125 g
– oua 4 buc.
– lapte condensat 400 ml
– suc fresh de lamaie 200 ml
– zahar tos 200 g

Pentru sosul de lamaie-caramel:
– zahar tos 100 g
– suc de lamaie 2 linguri
– limoncello (lichior de lamaie) 1 lingura
– unt 20 g
– apa 2 linguri

Pentru alunele in caramel:
– alune de padure 10 buc.
– zahar tos 25 g
– apa 2 lingurite

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Pentru crema de lamaie: incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Separati ouale si puneti galbenusurile intr-un castron mai mare. Bateti galbenusurile cu laptele condensat, dupa care incorporati sucul proaspat de lamaie (trecut prin sita!). Luati opt ramekinuri si ungeti-le cu un pic de unt. Distribuiti in ramekinuri, cu o lingura, compozitia de ou, lapte si lamaie. Pentru ca stratul de crema sa nu fie nici prea gros, nici prea subtire, ar trebui sa puneti cam 5 linguri de crema in fiecare ramekin. Asezati ramekinurile intr-o tava mai adanca. Turnati apa in tava astfel incat sa ajunga pana la jumatatea ramekinurilor. Bagati tava in cuptor si lasati cam 30-35 de minute. Crema este gata cand s-a desprins de peretii ramekinurilor, iar daca zgaltaiti tava veti vedea ca s-a legat si “tremura” usor. Scoateti tava si lasati crema sa se raceasca.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramelTarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Pentru blatul din biscuiti: cresteti temperatura cuptorului la 180 grade Celsius. Cu ajutorul dispozitivului de taiere de la blender (sau robot de bucatarie), sfaramati biscuitii marunt, marunt. Puneti peste biscuitii pudra untul la temperatura camerei. Omogenizati foarte bine. Luati opt inele pentru montaj. Asezati-le intr-o tava, tapetata cu folie de aluminiu. Distribuiti in ele amestecul de biscuiti si unt si, cu dosul unei linguri, tasati-l foarte bine. Ideea este ca, in final, sa aveti un blat cam de 0,5 cm grosime, foarte bine compactat. Bagati tava in cuptor si lasati cam 10 minute. Scoateti formele cu tot cu tava si lasati sa se raceasca total inainte de a “extrage” blatul.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramelTarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Pentru sosul de lamaie-caramel: dizolvati cele 100 g zahar in lingurile de apa (doua la numar), intr-un ibric, pe foc potrivit. Dupa ce siropul incepe sa fiarba, mai lasati pe foc pana cand obtineti o frumoasa culoare aramie. Opriti focul si turnati in siropul caramelizat sucul de lamaie (doua linguri) si lichiorul de lamaie (o lingura). Atentie, sa nu sara siropul clocotit pe voi! Omogenizati, iar apoi incorporati untul la temperatura camerei (20 g). Ar trebui sa aveti un sirop transparent si omogen, care devine mai vascos pe masura ce se raceste.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramelTarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Pentru alunele in caramel: infigeti fiecare aluna in varful unui bat de frigaruie. Intr-un ibric mic, dizolvati cele 25 g zahar in doua lingurite de apa. Puneti pe foc, amestecati pana cand zaharul s-a topit de tot, dupa care, fara a mai amesteca, lasati sa se caramelizeze. Atentie, nu lasati caramelul foarte mult pentru ca devine amar! Luati cate o frigaruie, treceti rapid aluna prin caramel, dupa care asezati frigaruia la marginea blatului de lucru, sub un tocator greu. Evident, aveti grija sa puneti jos, in dreptul alunelor, o tava mai mare, in care sa poata curge caramelul. In functie de cat de vascos este caramelul, treceti alunele o data sau de doua ori prin caramel. Pentru bezea: puneti albusurile (la temperatura camerei!!) intr-un castron perfect degresat si uscat. Mixati-le, la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma aerata si batoasa. Incorporati, treptat, zaharul tos, mixand in continuare. La final, trebuie sa aveti o spuma densa, lucioasa si foarte batoasa.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramelTarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Montarea tartelor: cu o spatula, mutati un blat (cu tot cu inelul de inox) pe o farfurie. Scoateti usor inelul. Luati un ramekin si bateti-l usor pe margini pentru a va asigura ca s-a desprins total crema de pereti. Rasturnati crema, cu grija, pe blatul din biscuiti. Puneti bezeaua intr-un sprit si decorati cu bezea dupa inspiratie. Dati rapid cu o torta peste bezea. Atentie, sa nu ardeti bezeaua! Puneti imprejurul tartei sos de lamaie-caramel. Decorati cu alune in caramel si, eventual, cu o frunza de menta.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

O parte din tarte, eu le-am montat cu bezea de jur-imprejur, plus un “mot” de bezea deasupra, decorat cu o jumatate de feliuta de lamaie si cu menta.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

La celelalte tarte, cele “tepoase”, bezeaua a venit deasupra cremei. In mod similar, siropul de lamaie-caramel vine pe langa tarta. La fel, alunele in caramel.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

Eu am decorat si cu o “plasa” din fire subtiri de caramel. Aceasta are dezavantajul ca nu rezista prea mult in conditii de umezeala, asa ca nu este recomandata daca tartele urmeaza sa stea la frigider.

Tarte cu crema de lamaie si bezea Simeon 2 & sos de lamaie-caramel

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Tarta cu crema de lamaie si bezea 2”

  1. […] regala de bucate” a Principesei Margareta a Romaniei (o alta reteta din aceasta carte este Tarta cu crema de lamaie si bezea II). Si, uite asa, m-am apucat sa pregatesc Kedgeree, un preparat cu origini indiene, introdus initial […]

  2. George says:

    Stiai ca Laptele din ucraina contine si apa este un produs Mai prost calitativ

  3. Dino says:

    @ George, se prea poate sa fie un produs mai slab din punctul de vedere al calitatii, dar e cam greu de gasit lapte condensat bun. Ma rog, per ansamblu, nu pot spune ca am fost nemultumita de acest lapte.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11