Sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

La ce te gandesti cand cineva iti spune “Chocolate party”? La valuri de ciocolata. Neagra, cel mai probabil. Dar, daca cineva te provoaca sa pregatesti un desert care sa se incadreze in tema “I love chocolate party”? La ce te gandesti, atunci? Eu, una, m-am gandit instantaneu la un sufleu de ciocolata. Dar, nu orice sufleu, ci dupa reteta lui Gordon Ramsay, cu multa ciocolata neagra, usor crocant la exterior, dar matasos in interior. O prajitura “foarte sexy” dupa cum o catalogheaza chiar Gordon. Si, uite asa, mi-am facut eu curaj si m-am apucat sa pregatesc souffle de ciocolata pentru “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. Daca va place ce mi-a iesit, lasati un comentariu mai jos sau pe pagina de Facebook a blogului.

Se spune despre sufleu ca este “spaima bucatarilor”. Pentru simplul fapt ca este foarte pretentios si ca diferenta dintre reusita si esec este facuta de o multime de factori. Incepand cu temperatura din cuptor si continuand cu nerespectarea etapelor si a cantitatilor exacte, se pot intampla multe lucruri care sa duca la “prabusirea” sufleului nostru. Sau, si mai rau, se poate ca acesta sa nu creasca deloc! Oricum, un sufleu “pica” dupa cateva minute (dintr-un motiv simplu: aerul incorporat isi micsoreaza volumul cand temperatura scade), asa ca trebuie servit imediat. A se intelege ca nu este genul de desert pe care sa-l pregatiti dinainte cand aveti musafiri.

Pentru a pregati sufleuri, este musai sa aveti ramekinuri. Sunt special concepute pentru sufleuri (fie ele dulci, fie sarate) si nu prea merge sa le inlocuiti. Apoi, aveti grija sa aveti ingrediente de buna calitate (in cazul de fata, ciocolata neagra cu cel putin 70% cacao). Cat despre oua, daca aveti oua medii, va vor trebui cam 3 bucati. In fine, nu ar strica sa aruncati o privire, inainte de a va apuca, pe sfaturile pentru obtinerea bezelei perfecte. Si un ultimul amanunt: stati cu ochii pe sufleuri, dar nu deschideti cuptorul! Nu de alta, dar nu vreti sa le vedeti cazand. Dupa Gordon, sufleul de ciocolata ar trebui tinut doar 6-8 minute la 180 grade Celsius. Cred ca asta o fi valabil la aragazul/cuptorul lui (care, intre noi fie vorba, cica a costat 67.000 de lire sterline!!), pentru ca la al meu a fost nevoie de circa 18 minute si 200 grade Celsius pentru ca sufleurile sa fie facute si in interior.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– ciocolata neagra 110 g
– unt 15 g
– maizena (faina de porumb) 10 g
– lapte integral 100 ml
– galbenus de ou 40 g
– albus de ou 100 g
– zahar tos 75 g
+ eventual cacao neagra pentru pudrat la final

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Dizolvati maizena in cateva lingurite de lapte. Amestecati, apoi, cu restul de lapte si puneti la fiert, intr-o craticioara. Bateti continuu cu un tel mic pana cand compozitia se ingroasa si ajunge la punctul de fierbere. Luati de pe foc si omogenizati bine. Puneti 100 g ciocolata neagra, taiata bucati. Amestecati cu telul pana cand ciocolata s-a topit si ati obtinut o compozitie omogena.

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon RamsayReteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Cat se raceste un pic crema cu ciocolata, radeti marunt restul de ciocolata. Cu o pensula, ungeti 4 ramekinuri, avand grija ca miscarile sa fie verticale pe margine. Bagati ramekinurile in frigider si lasati-le 5 minute. Aplicati, apoi, un al doilea strat de unt (tot pe verticala) si tapetati ramekinurile cu ciocolata rasa.

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon RamsayReteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Masurati galbenusurile si, pe rand, inglobati-le in crema de ciocolata. Masurati si albusurile si puneti-le intr-un castron perfect uscat si degresat. Mixati-le la turatie maxima pana cand obtineti o spuma aerata. Inglobati treptat zaharul tos, mixand in continuare, pana cand aveti o spuma densa si lucioasa (ca o spuma de ras :P). Puneti o treime din bezea peste crema cu ciocolata si amestecati cu miscari lente. Incorporati, apoi, restul de bezea. Distribuiti compozitia in ramekinuri. Nivelati deasupra si stergeti marginea (pentru ca sufleul sa creasca frumos in sus, cu “guler” batos).

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon RamsayReteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Bagati in cuptorul incins si lasati 17-18 minute. La final, sufleul trebuie sa fi crescut, iar deasupra sa apara ca o crapatura fina (astfel, stiti ca exteriorul este usor crocant, in timp ce interiorul este matasos). Pudrati cu putina cacao neagra si serviti imediat.

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Interiorul sufleului este undeva intre mousse de ciocolata si aluat fin… Greu de descris in cuvinte, dar incredibil de bun!

Reteta de sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay

Calorii: 387 kcal / 100 g sau 332 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Sufleu de ciocolata à la Gordon Ramsay”

  1. Liana Toma says:

    Foarte bine crescute sufleurile 😉 Bafta!

  2. Wow, ce bunatate!!! Multa bafta la concurs!

  3. Dino says:

    Multumesc, Liana :). Sa fie!

  4. Dino says:

    Paula, competitia este stransa si concurenta dura. Dar incercarea moarte n-are :D. Multumesc pentru urare!

  5. Elena says:

    Arata atat de bine incat iti vine sa musti din ecran. Sper sa castigi concursul..

  6. Ce frumos au iesit! Eu inca n-am avut curaj sa incerc.

  7. Dino says:

    Violeta, ca sa fiu sincera, si eu am avut inima cat un purice cand le-am pregatit :P. Imi si imaginam cum se vor desumfla cand le scot din cuptor :).

  8. Cristina Marcu says:

    Maizena (faina de porumb) unde o pot gasi, cum arata? N-am vazut niciodata, pe nicaieri si sunt o multime de retete care au la baza acest ingredient. Ignoranta mea persista pentru ca, pana acum, nimeni n-a stiut sa-mi raspunda. Si-mi place sa fac prajituri… Va rog, daca nu cer prea mult, mi-ati putea raspunde printr-un mail?

  9. Dino says:

    Cristina, maizena gasesti la Carrefour, la raionul cu faina, malai, gris. Este o cutie de carton, cu galben, si scrie cu negru pe ea Maizena. Daca nu ai posibilitatea sa ajungi in Carrefour, poti pune si varianta numita Gustin, care se gaseste aproape prin toate magazinele. Cu “maizena” s-a intamplat cam ca cu “xerox”. De la numele producatorului (firmei) s-a ajuns ca si produsul sa fie numit asa. Deci, maizena este de fapt numele sub care o anumita firma vinde faina de porumb. Sper ca am reusit sa te lamuresc si-ti urez spor la prajitureala :)!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11