Somon in folie cu ierburi si lamaie caramelizata

Simplu, dar plin de gust si rafinament, asa poate fi caracterizat preparatul pe care vi-l propun astazi, perfect pentru o masa speciala, la sfarsit de saptamana. Este vorba de o reteta a celebrului Gordon Ramsay, adaptata usor, in sensul ca nu am pregatit un somon intreg, ci doua cotlete de somon, iar sosul olandez l-am parfumat cu lamaie verde in loc de grepfruit roz.  Iar la capitolul garnitura, eu am optat pentru niste legume glasate. De-a dreptul seducator, imposibil de rezistat, credeti-ma! Incercati reteta si veti intelege de ce everybody loves Gordon :).

Langa parfumatul somon copt in folie pe pat de ierburi, puteti pregati sparanghel sau, dupa cum v-am spus, o combinatie de cartofi si morcovi glasati. Bule sau nu, in functie de cat timp si chef de “joaca” aveti. Apoi, in privinta sosului olandez, eu am urmat propunerea lui Gordon: o varianta moderna de sos olandez, cu ulei de masline in loc de unt. Trebuie sa aveti, insa, grija la temperatura la care pregatiti sosul: daca este prea mare, galbenusul se va coace sau emulsia se va separa. Daca nu vreti sa riscati prepararea sosului, puteti stropi pestele doar cu sucul lamailor caramelizate. Cat despre somon, reteta se preteaza foarte bine si pentru fileuri. In fine, este recomandat ca toate ierburile (rozmarin, salvie, patrunjel, cimbru si busuioc) sa fie proaspete, la fel si lemongrass-ul. Eu le-am avut doar pe primele trei proaspete, iar din celelalte am pus uscate si, respectiv, tocat (la borcan).

Ingrediente (pentru 2 portii):
– cotlete de somon 2 buc. (600 g)
– lamaie 1 buc. mare
– ulei de masline 4 linguri
– dafin 2 foi
– rozmarin, salvie si patrunjel proaspete cate 2-3 fire
– cimbru si busuioc uscate cate 1 lingurita
– lemongrass tocat 2 lingurite
– usturoi 6 catei
– anason stelat 2 buc.
– galbenus 1 buc.
– lamaie verde 1 buc.
– coriandru boabe macinat 1 lingurita
– cartofi 3 buc. medii (380 g)
– morcovi 2 buc. (120 g)
– unt 20 g
– sare, piper

Somon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verde

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Spalati lamaia, stergeti-o si taiati-o felii mai groase. Intr-o tigaie, incingeti 2 linguri ulei de masline. Prajiti usor, pe ambele fete, feliile de lamaie. Opriti focul. Luati doua bucati de folie de aluminiu, de mai mari dimensiuni, si suprapuneti-le pe un tocator. Asezati pe folie firele de rozmarin, salvie si patrunjel, jumatate din cimbrul si busuiocul uscate. Spalati cotletele de somon si stergeti-le de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Dati-le cu sare si piper si asezati-le pe patul de ierburi.

Somon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verdeSomon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verde

Deasupra cotletelor, distribuiti lemongrass-ul, anasonul stelat (rupt in bucati), restul de cimbru si busuioc si feliile de lamaie caramelizate, cu tot cu uleiul in care s-au rumenit. Taiati usturoiul in sferturi si imprastiati bucatelele pe langa si peste somon. Macinati un pic de piper deasupra. Strangeti foliile de aluminiu astfel incat somonul sa fie bine inchis (sa nu aiba pe unde sa iasa aburul in timpul coacerii). Bagati in cuptorul incins si lasati cam 25-30 de minute. Intre timp, taiati cartofii si morcovii in felii, cuburi sau cum va place si fierbeti-i in apa cu putina sare. Scurgeti legumele de apa si glasati-le cu unt, intr-o tigaie. Cand a trecut timpul de coacere a somonului, opriti focul, dar nu desfaceti imediat folia (mai lasati cam 10 minute, sa se “odihneasca” pestele). Intre timp, pregatiti sosul olandez: intr-un bol care se poate pune la bain-marie, puneti galbenusul, coriandrul macinat, coaja rasa de la lamaia verde si sucul de la jumatate de lamaie verde. Atentie, bolul in care pregatiti sosul NU trebuie sa atinga apa care fierbe! Incepeti sa bateti cu un tel mic, iar dupa vreo 2-3 minute veti vedea ca s-a ingrosat un pic amestecul.

Somon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verdeSomon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verde

Luati de pe foc, dar pastrati in continuare bolul in baia de abur. Incorporati, treptat, 2 linguri de ulei de masline, batand cu telul. Dupa inca unul-doua minute, veti obtine un sos galben pal si omogen. Gustati-l si potriviti-l de sare si de piper. Daca este nevoie, mai adaugati cateva picaturi de suc de lamaie verde. Sosul trebuie sa fie parfumat si echilibrat (nici prea gras, nici prea acru, nici prea dens, nici prea lichid). Cand a expirat timpul de “odihna” pentru somon, desfaceti folia. Asezati feliile de lamaie caramelizate pe marginea farfuriei, iar alaturi puneti cartofii si morcovii glasati. Extrageti cotletele de somon (dati deoparte ierburile) si asezati-le pe farfurie. Distribuiti sosul olandez peste somon si serviti imediat.

Somon copt in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cu legume glasate si sos olandez cu lamaie verde

Calorii: 211 kcal / 100 g (aproape 1.200 kcal / portia, cu tot cu legume  si sos).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11