Carbonnade Flamande – tocana belgiana de vita

Asa cum francezii au Boeuf bourguignon, iar irlandezii au Placinta cu bere Guinness, belgienii au si ei Carbonnade Flamande. Care-i elementul de legatura intre cele trei feluri mentionate? Toate sunt un fel de tocana cu vita si legume, fiarta inabusit in vin rosu sau bere neagra. Nu va imaginati insa ca nu exista si diferente substantiale de gust intre ele, asa ca trebuie sa le incercati pe toate. Fiecare varianta are farmecul si specificul ei :).

O tocana dulce-acrisoara, parfumata cu cimbru si dafin, Carbonnade Flamande poate include, pe langa nelipsita ceapa, ciuperci si bucatele de paine cu mirodenii (celebra “pain d’epices”, imprumutata de la francezi). De fapt, feliile de paine se ung cu mustar si se pun in tocana, peste carne, urmand ca totul sa mai fie fiert un pic impreuna. Eu am “sarit” peste paine din doua motive: nu am gasit “pain d’epices” (si nici nu am avut timp sa o pregatesc in casa) si vroiam sa servesc tocana alaturi de cartofi prajiti (ca deh, belgienii ar manca “frites” dimineata, la pranz si seara). Daca preferati, puteti insa acompania Carbonnade Flamande cu paste sau cartofi fierti. In rest, nimic complicat, doar ca dureaza destul de mult pregatirea (vita trebuie sa “zaca” in cocota, la foc mic, vreo trei ore) si ca este recomandat sa cautati o bere neagra de buna calitate, amaruie si acrisoara.

Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– pulpa de vita 1 kg
– unt 40 g
– ceapa 3 buc. mari (280 g)
– faina sau maizena 1 1/2 linguri (25 g)
– bere neagra 700 ml
– cimbru, dafin, patrunjel
– zahar brun 1 lingura cu varf (25 g)
– mustar de Dijon 30 g
– sare, piper

Carbonnade Flamande - tocana belgiana cu vita si bere neagra

Incingeti untul intr-o oala de fonta. Rumeniti carnea de vita, taiata cuburi mai mari, pe toate partile. Scoateti carnea cu o spumiera si, in aceeasi oala, caliti ceapa (taiata marunt). Puneti carnea inapoi in oala, peste ceapa, si presarati faina sau maizena. Amestecati usor pentru ca bucatile de carne sa fie uniform acoperite. Turnati berea si, daca este nevoie, adaugati un pic de apa, astfel incat carnea sa fie acoperita de lichid. Potriviti de sare si de piper, dati focul mic si acoperiti oala. Lasati sa fiarba inabusit circa 2 ore, avand grija sa mai amestecati din cand in cand. Adaugati, apoi, zaharul brun si mustarul, precum si cimbrul, patrunjelul si dafinul. Lasati inca o ora, tot pe foc mic. In final, sosul va scadea, se va ingrosa si va deveni mai concentrat.

Carbonnade Flamande - tocana belgiana cu vita si bere neagraCarbonnade Flamande - tocana belgiana cu vita si bere neagra

Serviti tocana fierbinte, alaturi de garnitura aleasa (cartofi fierti sau prajiti ori paste).

Carbonnade Flamande - tocana belgiana cu vita si bere neagra

Calorii: 169 kcal / 100 g (fara garnitura).

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Carbonnade Flamande – tocana belgiana de vita”

  1. Florin says:

    Arata foarte bine!

  2. Gabriel says:

    Am incercat reteta! Super! Nota 10!!! A iesit Exceptional! Multumesc pentru toata munca depusa in crearea acestui minunat site!

  3. Dino says:

    Multumesc mult, Gabriel. Nu-ti imaginezi cat ma bucur cand cititorii blogului sunt incantati de retete si-si fac timp sa-mi si comunice acest lucru printr-un comentariu. Te invit sa incerci si alte retete si-ti doresc numai bine :)!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11