Conuri din foietaj cu crema de vanilie

In copilarie, gaseam in cofetarii rulouri din foietaj umplute cu o crema alba. Sincer, nu-mi mai amintesc exact cum erau, dar parca erau umplute cu frisca si aveau ceva nuci presarate la capete. Nu stiu daca se mai gasesc sau nu in cofetarii (eu, una, nu prea am vazut, dar nici nu intru prea des intr-o cofetarie, ce-i drept), dar m-am gandit ca mai bine incerc sa le fac in casa. Cu doua modificari fata de ceea ce-mi amintesc eu vag: nu sunt chiar rulouri, ci niste trunchiuri de con, iar pe post de umplutura am pregatit o crema simpla de vanilie. Nimic complicat, cu exceptia faptului ca m-am chinuit un pic pana cand am improvizat formele.

In alte tari europene, gen Italia sau Franta, unde se pregatesc frecvent astfel de deserturi din fasii de foietaj (“cannoncini” la italieni sau “cornets d’amour” la francezi), se gasesc de cumparat niste forme speciale. Sunt, de fapt, niste banale conuri din metal (cam de 10 cm inaltime, cu baza cam de 4 cm), pe care se infasoara fasiile de aluat foietaj. Eu nu am vazut astfel de forme pe la noi, cel putin nu in magazine, asa ca m-am apucat sa le improvizez. Din carton necerat si mai gros (ca sa-si pastreze forma), capsat si infasurat in folie de aluminiu. Nu or fi conurile mele foarte aspectuoase, dar mi-am facut foarte bine treaba cu ele :D.

O ultima precizare: din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 16 conuri, dar de doua dimensiuni (dintr-o fasie de aluat si din doua fasii de aluat).

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– aluat foietaj 500 g
– lapte integral 750 ml
– oua 4 buc.
– zahar tos 200 g
– faina 30 g
– praf budinca de vanilie 55 g
– pastaie de vanilie 1 buc.
– unt 40 g
– un praf de sare

Rulouri din foietaj cu crema de vanilie

Pentru conurile din foietaj: topiti 20 g unt la microunde. Cu o pensula, ungeti cu unt formele. Luati foaia de aluat si intindeti-o (sa aiba cam 4 mm grosime). Taiati-o in fasii de 1 cm latime. Incepeti sa infasurati fasia de aluat pe o forma, de la varf spre baza, avand grija ca straturile sa se suprapuna usor. In functie de dimensiunea formelor avute sau confectionate, cand terminati de infasurat fasia de aluat s-ar putea de abia sa ajungeti la jumatatea formei. Puteti lasa asa (adica, veti obtine niste conuri mici) sau puteti continua operatiunea de infasurare cu inca o fasie.

Rulouri din foietaj cu crema de vanilieRulouri din foietaj cu crema de vanilie

Cand ati terminat de infasurat aluatul, asezati formele pe platouri sau un tocator mai mare, acoperiti-le cu un prosop umed si bagati-le in frigider pentru cel putin 30 de minute (dupa cum stiti, aluatul foietaj trebuie sa fie rece cand il bagam in cuptor si, de asemenea, nu trebuie sa fie uscat, pentru a se umfla cum trebuie). Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Pregatiti crema de vanilie (crema patiserie): puneti 700 ml de lapte intr-o oala, pe foc mic, impreuna cu pastaia de vanilie, taiata in doua pe lungime si cu semintele scoase (cu dosul unui cutit). Cand laptele ajunge aproape de temperatura de fierbere, opriti focul.

Rulouri din foietaj cu crema de vanilieRulouri din foietaj cu crema de vanilie

Puneti ouale intr-un castron, impreuna cu praful de sare si 170 g zahar tos. Mixati, la turatie maxima, pana cand se topeste zaharul si obtineti ca o spuma. Adaugati faina si praful de budinca. Omogenizati. Scoateti pastaia de vanilie din lapte. Incorporati treptat laptele cald in spuma de oua si zahar. Puneti compozitia inapoi in oala. Pe foc mic si amestecand continuu cu un tel, lasati pana cand crema se ingroasa si ajunge la temperatura de fierbere. Opriti focul, omogenizati (sa nu aveti nici un cocolos) si inglobati restul de unt (20 g). Lasati crema sa se raceasca.

Rulouri din foietaj cu crema de vanilieRulouri din foietaj cu crema de vanilie

Scoateti conurile din frigider, asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungeti-le cu lapte (cu o pensula) si presarati peste ele zaharul tos ramas (30 g). Coaceti-le circa 20 de minute sau pana cand foietajul, frumos umflat, a prins un pic de culoare. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca total inainte de a le scoate (prin impingere) de pe forme. Umpleti-le cu crema de vanilie si serviti-le. Atentie, nu umpleti mai multe decat se consuma o data (daca le lasati umplute prea mult timp, foietajul se va inmuia)! De asemenea, daca le umpleti mai tarziu si pastrati, intre timp, crema de vanilie in frigider, aveti grija sa o scoateti cam cu 20 de minute inainte de operatiunea de umplere si aveti grija sa o mai omogenizati un pic.

Rulouri din foietaj cu crema de vanilie

Va garantez ca sunt delicioase si ca va va fi dificil sa va opriti dupa un singur con :D.

Rulouri din foietaj cu crema de vanilie

Calorii: 293 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Conuri din foietaj cu crema de vanilie”

  1. Ti-au iesit foarte bine, arata delicios!

  2. Dino says:

    Multumesc mult :). Acum, ca am prins miscarea de infasurare pe forme, cred ca le repet curand cu o crema cu muuulta ciocolata :D.

  3. laura says:

    Buna ! Arata foarte bine aceste cornuri…as vrea sa le incerc si eu numa ca..as avea o intrebare.Din ce as putea sa confectionez si eu acele forme pe care sa le rulez? multumesc

  4. Dino says:

    Laura, eu am luat niste cartoane A4 (pot fi si coperti de caiet), mai groase si necerate. Le-am taiat in patru, le-am rulat ca un cornet (cum erau alea de hartie in copilarie) si le-am fixat prin capsare. Apoi, le-am infasurat in folie de aluminiu. Sper sa-ti fie de folos informatiile si spor la pregatiri!

  5. […] cum explicam si la Conurile din foietaj cu crema de vanilie, eu am improvizat conurile din carton si folie de aluminiu. Desi par fragile, conurile sunt destul […]

  6. cecilia says:

    Felicitari pt.maiestrie;arata nemaipomenit,ca de altfel toate imginile!!sunt de revista! Ma bucur sa descopar site-ul! e… profesionisto-prietenos,cu retete savuroase si stilate si …fara greseli de ortografie! MULTUMIRI! Dumnezeu sa va rasplateasca jertfa pt.implicare!

  7. Dino says:

    @ Cecilia, esti foarte draguta si laudele tale ma fac sa rosesc :). Ma bucur mult ca iti place blogul meu. Mesaje precum al tau constituie cea mai mare rasplata pe care un blogger o poate primi. Iti urez multa sanatate si o zi minunata!

  8. […] magazine arabesti), puteti pune susan alb sau susan negru. In fine, asa cum va aratam la Conurile din foietaj cu crema de vanilie si Conurile din foietaj cu ton, in lipsa formelor, puteti improviza unele din carton si folie de […]

  9. Vanessa says:

    Arate excelent si sunt bune rau. Fiecare muscatura imi aduce aminte de copilaria mea.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11