Berbecut Tajine – ispititoare arome marocane

De ziua mea, printre multele si minunatele cadouri primite de la membrii familiei si de la prieteni (pentru care multumesc inca o data!) s-a numarat un Tajine. Din lut si cu un capac tuguiat, ce seamana cu o palarie de vrajitoare, Tajine-ul (Tagine) este vasul traditional al bucatariilor nord-africane (Maroc, Algeria, Tunisia si Libia). Forma sa speciala este cea care face “vraji”, in sensul ca permite, in interior, o foarte buna circulatie a aburului fierbinte, asemanandu-se intr-un fel, ca principiu de “functionare”, cu o oala sub presiune. Gatita astfel, la foc mic, si cea mai “incapatanata” carne, precum cea de vita, devine foarte frageda, topindu-se practic in gura. Iata, asadar, “inculpatul”…

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Atentie, insa, ce fel de Tajine cumparati! Cel primit de mine se poate folosi si in cuptor si pe flacara, dar exista un tip destinat exclusiv folosirii in cuptor (nu se poate pune pe flacara, nici macar daca asezati intai o plita/tabla pe ochiul aragazului pentru distribuirea uniforma a caldurii).

Pentru primele incercari, m-am oprit chiar la retetele care au venit o data cu vasul si am ales-o pe cea care combina ametitor carnea de miel cu prune uscate, ghimbir, chimion, sofran, migdale si susan. O nebunie curata, chiar daca am inlocuit mielul cu berbecut. Reteta poate parea complicata, dar va asigur ca nu este si ca, oricum, merita orice efort :).

Ingrediente:
– berbecut 1,2 kg
– prune uscate 500 g
– migdale curatate 150 g
– seminte susan 3 linguri (35 g)
– oua 3 buc.
– ceapa 4 buc. medii (300 g)
– usturoi 4 catei
– scortisoara pudra 3 lingurite rase
– ghimbir pudra 2 lingurite rase
– chimion 1,5 lingurite
– sofran filamente 1 lingurita
– patrunjel 1 legatura mica
– coriandru frunze 15 fire
– ulei de arahide 5 linguri
– zahar pudra 4 linguri (50 g)
– sare, piper

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Tajine-ul se pune sa se incinga (treptat si cat mai uniform cu putinta). Puneti uleiul de arahide si carnea de miel/berbecut, taiata in bucati potrivite de marime. Lasati sa se rumeneasca usor carnea, intorcand bucatile pe toate partile. Adaugati ceapa taiata felii si amestecati usor.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Cand ceapa s-a inmuiat un pic, adaugati cateii de usturoi (taiati tot feliute), scortisoara, ghimbirul pudra, filamentele de sofran, chimionul, un pic de sare si de piper. Amestecati bine si adaugati circa 2 cani de apa (sosul trebuie sa acopere carnea, dar sa nu fie pana la marginea partii inferioare a Tajine-ului). Puneti capacul tuguiat, dati focul mic si lasati sa fiarba inabusit circa 30 de minute. Amestecati regulat si completati cu putina apa, daca este nevoie.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Intre timp, intr-o tigaie, prajiti usor migdalele curatate (daca nu aveti curatate, puneti-le in apa clocotind si lasati-le circa 15 minute, dupa care ar trebui sa se decojeasca usor). Scoateti migdalele pe o farfurie si, in aceeasi tigaie, rumeniti usor si susanul. Atentie, nu-l scapati din ochi, pentru ca se arde foarte repede!

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Cand au trecut cele 30 de minute, puneti peste miel/berbecut prunele uscate. Amestecati si lasati sa fiarba inca 15 minute, dupa care adaugati zaharul pudra. Intr-o oala mica, puneti la fiert cele trei oua.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

La capatul celor 45 de minute, carnea ar trebui sa fie frageda (o furculita intra foarte usor), iar sosul s-a redus si si-a schimbat usor consistenta. Presarati pe deasupra migdalele si susanul, iar peste ele puneti frunzele de patrunjel si coriandru, taiate marunt. Ornati cu jumatati de ou fiert si curatat si serviti la masa, direct din Tajine.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Pe post de garnitura, puteti pregati rapid un couscous (graunte din grau dur prelucrat, avand mici dimensiuni – circa 1 mm). Il gasiti la cutii in marile magazine si se pregateste foarte usor. Tot ce trebuie sa aveti in vedere este ca se pune atata apa cat couscous (masurati cu o cana couscousul si tot cu aceeasi cana apa. Puneti apa sa fiarba cu un pic de sare, iar intre timp rumeniti putin couscousul intr-o tigaie nonaderenta. Cand fierbe apa, turnati-o peste couscous si lasati-l sa se umfle circa 5 minute. Puneti un pic de unt (cat o nuca) si rasfirati couscousul cu o furculita.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocaneBerbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Serviti Tajine-ul de miel, prune uscate si migdale (orice preparat pregatit in Tajine ii imprumuta numele) fierbinte, pe un pat de couscous.

Berbecut Tajine - ispititoare arome marocane

Calorii: 287 kcal / 100 g de Berbecut Tajine (+ couscous – 170 kcal / 100 g).

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Berbecut Tajine – ispititoare arome marocane”

  1. Ana says:

    La multi ani cu sanatate si tot ce iti doresti! Sa folosesti vasul sanatoasa! si eu imi doresc de f mult timp dar am vazut doar la Ikea si e teribil de scump pt bugetul meu 🙂 Te imbratisez:*

  2. Dino says:

    Multumesc mult pentru urari, draga Ana. Tajine-uri mai se gasesc si in alte magazine dar, din pacate, sunt la fel de scumpe. Merita insa banii, in opinia mea. Bine, cel mai frumos ar fi sa-l putem lua de la “mama lui”, unde este mult mai ieftin… 😀

  3. […] la maximum de Tajine-ul primit de ziua mea, dupa berbecutul de care v-am povestit (AICI), m-am oprit la o reteta interesanta din carne de vita, “indulcita” cu stafide si caise […]

  4. […] capac tuguiat) si aromatele preparate marocane ce se pot pregati in el. Stau dovada in acest sens Berbecutul Tajine cu prune uscate, migdale si sofran si Vita Tajine cu stafide si caise confiate. Cum din galerie lipsea un pui pregatit in Tajine, am […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11