Va propun o varianta la fel de gustoasa, dar mai usor de preparat a binecunoscutei lasagna: lasagna cu ricotta si sunca. In aceasta varianta, specifica mai degraba sudului Italiei, lasagna poate fi pregatita pentru cina intr-o zi incarcata din timpul saptamanii. Exista numeroase retete pentru acest traditional preparat cu paste din bucataria italiana, dar in mare lasagna inseamna o alternanta de paste, branza si sos. In partea de sud a Italiei, se intalneste un sos simplu de rosii sau un sos “ragu”, pe baza de carne, in vreme ce in partea de nord se foloseste si sos Bechamel.
Fiind vorba de o reteta rapida, pe post de sos Bechamel avem ricotta parfumata cu busuioc, iar sunca de Praga confera consistenta preparatului. In cazul in care doriti sa obtineti o lasagna si mai usoara, puteti reduce numarul de calorii prin folosirea unei branze ricotta cu continut scazut de grasime.
Si nu uitati sa-l votati pe Dino cel gurmand intr-un nou concurs. Este suficient sa aveti cont pe Facebook si sa urmati linkurile din dreapta. Dino Gurmandino este inscris la toate cele patru categorii cu urmatoarele retete (in paranteza, aveti linkul direct de vot):
• Tort aperitiv cu praz, bacon si sunca (http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00964)
• Ciorba radauteana (http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00965)
• Chiftelute cu sos cremos de vin si ciuperci (http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00966)
• Chec zebra (http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00967).
Puteti vota o data pe zi pentru fiecare reteta in parte!
Ingrediente:
– foi lasagna 10 buc. (200 g)
– ricotta 400 g
– galbenus de ou 1 buc.
– busuioc uscat 2 linguri
– pulpa de rosii (passata) 300 g
– sunca 330 g
– rosii 4 buc. (500 g)
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pulverizati cu ulei (sau ungeti cu o pensula) un vas de Jena dreptunghiular (eu am folosit unul de 16×30 cm). Intr-un bol, amestecati ricotta cu trei sferturi din busuioc si galbenusul de ou. Puneti pe fundul vasului de Jena trei foi de lasagna (ale mele au fost din cele care nu necesita oparire in prealabil). Asezati un strat uniform de ricotta (cam jumatate din cantitate).
Puneti jumatate din sunca, taiata betigase sau felii, iar deasupra asezati felii de rosie. Presarati un pic de sare si de piper, turnati o parte din pulpa de rosii (amestecata cu putina apa, in cazul in care este prea densa). Asezati inca un rand de foi de lasagna, apoi ricotta, sunca si felii de rosii. Peste ultimul strat de foi de lasagna, turnati uniform restul de pulpa de rosii. Asezati ultimele felii de rosii, presarati un pic de sare si de piper, precum si busuiocul ramas. Pulverizati un pic de ulei de masline. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati-l in cuptorul incins. Lasati circa 30 de minute, dupa care inlaturati folia pentru ca lasagna sa prinda un pic de culoare la suprafata.
Mai lasati inca 15 minute dupa care lasagna ar trebui sa fie gata (foile nu trebuie sa fie tari). Lasati-o sa “respire” 5-7 minute inainte de a o taia in bucati si a o servi.
Calorii: 163 kcal / 100 g.