Pentru ca o ciorba de burta ar fi insemnat mai multa bataie de cap si mai mult stat prin preajma aragazului deschis, am preferat o ciorba radauteana. Din pui si cu legumele pasate si puse inapoi, deoarece nu m-am indurat sa le arunc. In plus, au dat o culoare frumoasa ciorbitei.
Stiu ca exista diferite retete de ciorba radauteana: cu gaina in loc de pui, cu zeama strecurata sau, dimpotriva, ingrosata cu un pic de faina. Am intalnit chiar si retete cu cartofi si bors. Variantele sunt multe si toata lumea pretinde ca a lui este cea mai buna. Va arat in cele ce urmeaza cum am facut eu ciorba radauteana, plecand de la ideea sa fie un pic mai usoara, mai prietenoasa cu silueta 🙂 .
Ingrediente:
– piept de pui, cu os si piele 2 buc. (1,1 kg)
– morcovi 3 buc. (310 g)
– ceapa 3 buc. (200 g)
– pastarnac 2 buc. (70 g)
– tije telina 90 g (puteti pune si radacina)
– smantana 400 g
– sare, piper
– usturoi 5 catei
– galbenusuri 4 buc.
– otet (dupa gust)
Puneti la fiert, intr-o oala mare, pieptul de pui (cu tot cu piele si oase). Cand incepe sa fiarba, inlaturati spuma si adaugati legumele curatate, eventual taiate in jumatate.
Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana cand legumele s-au fiert, iar carnea de pui este bine patrunsa. Scoateti pieptii de pui pe o farfurie sa se raceasca un pic. Cand s-au racorit suficient pentru a putea pune mana pe ei, curatati-i de piele si desprindeti carnea de pe oase, rupand-o in fasii. Strecurati supa in care au fiert carnea si legumele. Puneti zeama clara inapoi in oala si pasati legumele fierte, cu ajutorul blenderului. Puneti legumele inapoi in supa de carne. Adaugati fasiile de pui si lasati sa dea cateva clocote.
Intr-un castron, puneti smantana (de preferinta, peste 18% grasime), galbenusurile, sare si un pic de piper. Omogenizati foarte bine si incepeti sa puneti din supa fierbinte, putin cate putin. Cand ati pus suficienta supa astfel incat amestecul de smantana sa fie la o temperatura apropiata de cea a supei din oala, turnati amestecul de smantana in oala.
Potriviti de sare si adaugati cateva linguri de otet (in functie de cat de acra vreti sa fie ciorba). Eu am pus cam 6 linguri de otet, pe ideea ca oricum fiecare si-o “potriveste” in farfurie, dupa gust. Puneti usturoiul pisat intr-o sita si turnati peste el ciorba calda, ca sa-si lase toate aromele.
Serviti ciorba calda, alaturi de otet si mujdei de usturoi, astfel incat fiecare sa-si potriveasca ciorba dupa dorinta.
Calorii: 87 kcal / 100 g.
Si eu asa o fac. Si noua ne place dar.,…mai buna e cea de burta:))
E mai buna cea de burta, dar si mai “grea” parca :(. Oricum, ciorba radauteana reprezinta o solutie in special pentru cei carora le place gustul ciorbei, dar nu suporta consistenta aceea specifica burtii fierte.
Asa bine arata ciorba asta, ca trebuie sa o fac si eu 🙂
Mihaela, ti-o recomand cu multa caldura. Este foarte buna, intr-adevar. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit 😀
Mi-a lasat gura apa!
Ma duc acasa si-mi fac si eu 🙂
😀 Ma bucur ca te-am tentat. Astept sa-mi spui cum a iesit. O zi frumoasa!
acum am stat la masa cu prietenul meu, am facut,o….delicioasaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ma bucur mult ca v-a placut ciorbita. Te mai astept, cu mult drag, Corina :).
Dementiala!!!!
Am pus deja carnea la fiert, iar azi sau maine postez poze pe bucataras.ro
🙂
Ma bucur mult, Mihaela, ca te-a inspirat reteta de ciorba radauteana. Daca iti place cum iese, te astept sa votezi reteta in concursul “Reteta anului 2010” 😀 O zi excelenta!
Buna ideea cu legumele pasate si puse inapoi.
Si mie imi parea rau sa le arunc!!!
Acum merg sa o fac!
Daaa, sunt atat de bune legumele si dau si o culoare frumoasa ciorbitei. Astept, cu mult interes, sa-mi spui cum ti-a iesit :).
A iesit suuuuuuuuuuuper!!!!
Ma bucur mult :). Te mai astept, cu drag, pe blog!
Cum la uni nu le place otetu se poate folosi bors sau zeama de lamie , iar piptul de pui dupa cum stiti ca este atos dupa structura lui ar fi aspectos daca lam taia cuburi .
In mod traditional, ciorba radauteana se acreste cu otet, iar carnea de pui trebuie sa fie fasii pentru a aduce cat mai mult cu ciorba de burta (inclusiv cu “fideluta” de burta), a carei “surata” este. Bors nu prea cred ca se poate pune. Mai degraba zeama de lamaie, daca nu va place otetul.
imi place cum ai prezentat reteta si modul de preparare …..dar nu ai specificat la ce cantitate de apa
Cantitatea de apa depinde si de cat de densa vrei sa fie ciorba. Eu am pus cam 3 l de apa la cantitatile mentionate de pui si legume. Sper sa-ti placa ciorbita :).
arata foarte bine ciorba:* acum..am pus si eu la fiert..nu prea am inteles..cum se face cand adaugi smantana..sa nu se faca asa branzoasa..sunt o gospodinaa mai micuta asa la inceput de drum:-? .multumesc pt reteta:*
Scuze, Raluca, pentru intarzierea cu care raspund, dar am fost in concediu :). Desi este prea tarziu pentru ciorbita ta, am sa raspund totusi pentru alti vizitatori care au aceeasi intrebare: smantana nu se branzeste daca sunt indeplinite doua conditii: sa fie o smantana grasa (minimum 18% grasime) si sa aduci treptat amestecul de smantana si galbenusuri la temperatura mare. Adica, bati separat, intr-un castronel, galbenusurile si smantana, dupa care adaugi putin cate putin din ciorba fierbinte. In total, pui cateva polonice astfel incat ouale, smantana si ciorba din castronel sa ajunga la o temperatura apropiata celei din oala. Sper ca am reusit sa fiu mai clara de data aceasta 🙂
Dupa reusita pe care a avut-o ciorba de burta facuta dupa reteta de pe blogul tau, nu se putea sa nu iti urmez sfaturile si la prepararea acestei ciorbite, care a iesit delicioasa si cu un aspect apetisant :). Multumesc!
Cu multa placere, Anca :). Ma bucura nespus ca v-a placut si aceasta ciorbita. Numai bine si multa sanatate!