V-am ramas datoare, de cand v-am prezentat Domul de ciocolata, cu reteta de tort ce combina blatul cu ciocolata cu o crema fina de mascarpone si cu fructe. Gustul puternic si amarui, vorba unei reclame, al blatului cu ciocolata neagra merge de minune cu mascarponele lejer si cu fructele acrisoare, iar, pentru o textura crocanta si un plus de savoare, tortul se imbraca in fulgi de migdale rumeniti. Doarece am folosit un amestec de fructe (visine, zmeura, afine si coacaze), pentru insiroparea blatului si parfumarea cremei de mascarpone am pus cateva linguri de kirsch (lichior de cirese morello). Cat de bun a iesit tortul? Atat de bun incat a disparut instant :).
Dupa cum va spuneam la Domul de ciocolata, cum aveam de facut doua torturi la interval de doar doua zile, eu am pregatit un singur blat mare, pe care l-am taiat in trei straturi. Unul din straturi a mers la dom, celelalte doua la tortul de fata. Cum sunt sanse minime sa vreti si voi sa faceti doua torturi intr-un interval asa de scurt, pregatiti un blat mai putin inalt, din 65 g ciocolata neagra, 100 g unt (80% grasime), 2 oua, zahar pudra 85 g, un praf de sare, ceva mai mult de jumatate de plic de zahar vanilinat, 100 g faina si 6 g praf de copt. Pentru a nu repeta lucrurile si a nu lungi inutil postul, am sa va invit sa vedeti etapele pregatirii blatului la Domul de ciocolata. Ar trebui sa obtineti cam 400 g de blat, pe care sa-l taiati in doua cand s-a racit total.
Apoi, in privinta fructelor, eu am folosit fructe congelate pentru ca am pregatit acest tort cand inca nu aparusera visinele si celelalte fructe in piata. Cum aveti acum de unde lua fructe proaspete, este mult mai bine sa mergeti pe aceasta varianta.
Ingrediente (pentru 10-12 portii):
– blat cu ciocolata 2 nivele (400 g)
– mascarpone 300 g
– smantana neindulcita pentru frisca 300 ml
– zahar pudra 100 g
– intaritor pentru frisca 1 pliculet
– esenta de vanilie 1 lingurita
– zahar tos 50 g
– fructe 500 g
– kirsch 4 linguri
– fulgi de migdale 100 g
Pentru insiropat: puneti 150 ml apa intr-un ibric, impreuna cu zaharul tos. Amestecati pana cand se topeste zaharul, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba vreo 4-5 minute. Opriti focul, lasati sa se raceasca si amestecati cu 2 linguri de kirsch. Intr-o tigaie, prajiti fulgii de migdale (fara grasime adaugata!!). Aveti grija, odata incinsi, fulgii se rumenesc repede! Pentru crema de mascarpone: mixati mascarponele cu zaharul pudra si cu esenta de vanilie. Intr-un bol inalt, puneti smantana pentru frisca bine racita si mixati-o circa 3 minute (sau pana cand incepe sa se formeze frisca). Adaugati intaritorul pentru frisca si mai mixati cateva zeci de secunde.
Puneti o treime din frisca peste mascarponele spuma si incorporati-o usor. Puneti, apoi, si restul de frisca si cele 2 linguri de kirsch ramase. Luati un blat cu ciocolata, puneti-l pe un platou si insiropati-l. Distribuiti peste el un pic mai putin de jumatate din crema de mascarpone. Puneti peste fructele (bine scurse de apa, daca au fost congelate). Eventual, pastrati 10 visine mai frumoase pentru decor!
Asezati al doilea blat, insiropati-l si puneti peste el restul de fructe. Acoperiti fructele cu crema, avand grija sa lasati vreo 2 linguri de crema si pentru marginea tortului. Dupa ce ati pus crema si pe margine, imbracati tortul in fulgii de migdale. Decorati cu visinele puse deoparte.
Tineti tortul la rece pentru macar 2 ore inainte de a-l taia.
Calorii: cine mai sta sa le numere…
Arata demential 😀
@ Laura, multumesc frumos :).
Combinatie ciocolata, mascarpone si fructe de padure e una din cele mai reusite 😉 A iesit grozav tortul asta!
@ Paula, mare dreptate ai. A fost foarte, foarte bun :).