
Pentru ca a fost vorba sambata de o sarbatoare “la dublu”, m-am gandit ca petrecerea sa inceapa cu un tort si sa se sfarseasca cu altul :D. Primul fiind, bineinteles, un tort aperitiv delicios, imbogatit cu bacon si sunca si parfumat cu tarhon. Si, pentru a va face o idee despre cat de buna este combinatia pomenita, va spun ca, in ciuda dimensiunilor considerabile (30 de cm diametru si vreo 1,4 kilograme), tortul s-a terminat cat ai zice “La Multi Ani!”. Ceea ce va urez si eu de Sf. Nicolae :).
Reteta apartine maestrului bucatar Jacob Hausmann. Mai trebuie sa va spun ca, avand circa 20 de invitati, impartiti in doua ture si doua zile (prieteni si familie), eu am pregatit un tort mare (30 cm diametru) si unul mic (18 cm). Daca faceti insa un singur tort, intr-o forma de 24 de cm, injumatatiti cantitatile de mai jos!!
Ingrediente:
– faina 300 g
– oua 6 buc. mari
– lapte 16 linguri
– emmentaler 160 g
– ceapa 2 buc. (200 g)
– unt 160 g
– praz 3 buc. (600 g)
– bacon 250 g
– sunca Praga 200 g
– smantana lichida 200 ml
– sare, piper
– tarhon uscat 1 lingura cu varf
Radeti emmentaler-ul pe razatoarea mica si taiati ceapa foarte marunt (eventual, cu robotul). Puneti (intr-un castron sau direct pe planseta de lucru) faina cernuta si sarea. Adaugati untul rece, taiat bucatele. Amestecati rapid, cu ajutorul varfurilor degetelor, pana cand obtineti “faramituri” de unt si faina. Adaugati branza emmentaler, ceapa si tarhonul. Omogenizati foarte bine.
Puneti doua oua (unul singur, daca faceti in forma de 24 cm) si amestecati foarte, foarte bine. Trebuie sa obtineti un aluat omogen, iar daca vi se pare un pic cam moale nu va impacientati. Acoperiti aluatul si lasati-l cel putin o ora la frigider, timp in care se va intari usor.
Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius. Taiati baconul si sunca fasii, iar prazul curatat si spalat in rondele. Puneti intr-o tigaie nonaderenta baconul si rumeniti-l usor (nu este nevoie, in principiu, de ulei; doar daca este baconul foarte slab, puteti pune o lingura de ulei). Adaugati sunca si mai lasati 1-2 minute. Puneti si prazul. Lasati 4-5 minute, amestecand din cand in cand.
Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe dimensiunea formei (avand grija sa lasati o margine un pic mai inalta). Presati astfel incat aluatul sa se muleze bine pe peretii formei de tort (eu avand doua forme, de dimensiuni diferite, am impartit aluatul in trei; doua parti au mers in forma mare, a treia, in forma mica). Intepati aluatul cu ajutorul unei furculite. Puneti amestecul de bacon, sunca si praz, distribuindu-l uniform peste aluat. Intr-un castron mic, bateti ouale ramase (4 oua daca faceti asemeni mie sau 2 oua daca faceti un singur tort, de 24 cm). Puneti laptele si smantana, amestecati foarte bine, adaugati un pic de sare si de piper. Rasturnati compozitia peste praz si bacon (ar trebui sa vina pana aproape de marginea aluatului, dar sa nu o depaseasca).
Bagati forma in cuptor si lasati circa 40 de minute (se va strange usor de pe margini si se va rumeni un pic). Lasati tortul sa respire cateva minute si serviti-l cald.
Iata tortul si in sectiune, inainte de a se volatiliza :D.
Calorii: 247 kcal / 100 g.
[…] • Salata de bouef cu maioneza light • Mini-eclere cu crema de branza si somon fume • Mini-choux-uri cu crema de branza de capra si arpagic verde • Tort aperitiv cu praz, bacon si sunca – a la Jacob Haussman […]
La multi ani ! E o reteta minunata. Felicitari pentru realizare si fotografii ! Te urmaresc cu multa placere. 🙂
Multumesc mult pentru urare, Daniela, si ma bucur mult ca-ti plac retetele prezentate. Cat despre tortul aperitiv, intr-adevar, e de mare efect si foarte, foarte bun. Cred ca-l “execut” din nou de sarbatori 😀
[…] Tort aperitiv cu praz, bacon si sunca […]
Felicitari ! este o buna reteta !.Eu prepar si cu sunca afumata ciperci calite ardei gras ,ceapa ,masline ,dovlecei,depinde de sezon sau de ce am prin frigider .
Multumesc pentru felicitari. Bineinteles ca se pot realiza si alte combinatii, in functie de preferinte si de ce avem in frigider, iar fiecare combinatie are farmecul ei :).
Urari de bine pentru ziua de ieri ! Mi a iesit foarte gustos tortul ….interesanta combinatia, multumesc !
Multumesc si eu pentru urari :). Ma bucur ca ti-a placut!
Oare daca pun mai putin praz si restul ciuperci, iese ok?
Irina, s-ar putea sa-si modifice consistenta (dat fiind ca ciupercile contin mai multa apa) si, in mod categoric, isi modifica gustul. Prazul face casa foarte buna cu baconul. Acum, insa, nu e un capat de tara daca vrei sa inlocuieste o parte din praz cu ciuperci. Spor la pregatiri!
L-am facut aseara, fara ciuperci, doar asa cum ai spus tu. A iesit exact ca in poze, si mai ales, delicioasa! Multumesc pentru idee:)
Cu placere :). Ma bucur mult ca ti-a placut si te invit sa incerci si alte retete de pe blog!
se poate servi si rece ..e la fel de bun?
@ Adri, stiu ca raspunsul meu vine tarziu si imi cer scuze pentru acest lucru :(. Dupa mine, este mai bun cald decat rece. Daca il pregatesti dinainte, incalzeste-l un pic in cuptor inainte de a-l servi.