Pentru ca sarbatoarea de Craciun inseamna si multe mese in familie si cu prietenii, am pregatit pe langa sarmalele fierte in vin, salata de bouef si alte preparate traditionale, mai multe dulciuri pentru delectarea musafirilor. Bezelele marmorate si prajitura cu fructe deshidratate vi le-am prezentat deja, asa ca mi-au mai ramas checurile: chec zebra in forma rotunda, chec marmorat clasic si chec cu rahat (care poate fi transformat usor in chec cu fructe confiate si/sau cu stafide).
Reteta de baza este aceeasi, “imprumutata” de la mama mea, dar gratie “adaosurilor” si aranjarii se pot obtine variante diferite. Toate avand ca trasatura comuna o textura foarte, foarte pufoasa si un parfum imbatator. Daca doriti sa faceti un singur chec, in tava specifica (nu foarte inalta si mai lunga), trebuie doar sa injumatatiti cantitatile. Eu va recomand insa sa mergeti pe varianta “extinsa” pentru ca, va garantez, vor disparea cat apucati sa spuneti “Sarbatori fericite!”.
Ingrediente:
– oua 8 buc. mari
– ulei 200 ml
– zahar tos 12 linguri (330 g)
– faina 10 linguri cu varf (235 g)
– sare un varf de cutit
– coaja de la o lamaie
– coaja de la doua portocale
– zahar vanilinat 4 pliculete
– praf de copt 1 pliculet
– cacao 2 linguri (pentru chec marmorat)
– rahat 120 g (puteti inlocui cu stafide sau coaja de citrice confiata)
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati galbenusurile de albusuri (cu atentie, pentru ca altfel nu vi se vor mai bate bine albusurile). Bateti galbenusurile cu sarea si incepeti sa puneti uleiul, putin cate putin (ca la o maioneza). Bateti continuu, cu mixerul la viteza mare, pana incorporati tot uleiul. Puneti coaja de lamaie si de portocala si zaharul vanilinat. Omogenizati bine.
Intr-un castron mare, perfect degresat si uscat, incepeti sa bateti albusurile. Mai intai simple, pana obtineti o spuma aerata, apoi puneti treptat zaharul (cate o lingura o data). Pentru ca bezeaua sa iasa perfect, puneti un pic de suc de lamaie in timp ce bateti si urmati recomandarile de AICI. In bezeaua frantuzeasca adaugati treptat, tot cate o lingura o data, “maioneza” parfumata. Pentru incoporare, amestecati cu o spatula, foarte incet. In acest fel, aluatul isi pastreaza textura spumoasa si nu va cadea.
Cand ati pus toata maioneza, incepeti sa adaugati faina, amestecata in prealabil cu praful de copt. Puneti tot cate o lingura o data, in ploaie. La fel, miscarea trebuie sa fie lenta, pentru a obtine un aluat foarte pufos. Odata rezultat aluatul de baza, daca vreti sa faceti ca mine, trebuie sa puneti deoparte o treime din aluat. Aceasta ramane ca atare si va folosi la pregatirea checului cu rahat, dar pana atunci “uitati” de ea :). Celelalte doua treimi ramase se impart in doua. Una din parti ramane simpla, in cealalta puneti cele doua linguri de cacao si omogenizati bine, tot cu miscari lente.
Incepeti “asamblarea” checului zebra. Aveti nevoie de o forma de tort mica (de 18 cm), pe care sa o ungeti cu unt si sa o pudrati cu faina. Puneti in centru, o lingura de compozitie simpla. Deasupra ei, tot in centru, puneti o lingura de aluat cu cacao.
Continuati sa alternati aluaturile, punand cate o lingura o data, pana umpleti un pic mai mult de jumatate din forma. Straturile de compozitie se vor aranja singure, sub propria greutate. Nu trebuie sa nivelati cu lingura! Odata aranjat checul zebra, urmeaza cel clasic marmorat. Adica, puneti aluatul simplu ramas din cele doua treimi intr-o tava de chec (de tabla sau de silicon), iar deasupra puneti aluatul cu cacao ramas. Pornind dintr-un capat, faceti apoi cu furculita o miscare de “rasucire”, pe verticala, astfel incat compozitia cu cacao de deasupra sa se duca in interior. Va asigur ca e mai complicat de explicat miscarea decat de efectuat :).
In fine, am ajuns si la checul cu rahat, la care veti folosi treimea de aluat “uitata”. Taiati mai intai rahatul in bucatele mici si dati-le un pic prin faina (nu se vor lipi de aluat si, astfel, nu-l vor impiedica sa creasca). Scuturati excesul de faina si puneti rahatul pe o farfurie. Turnati intr-o tava de chec, unsa si tapetata de asemenea cu faina, jumatate din aluat. Puneti deasupra jumatate din bucatelele de rahat, apoi turnati si restul de aluat. Deasupra vine rahatul ramas. Bagati tavile in cuptorul incins (mie mi-au incaput o data toate trei tavile – una rotunda, doua dreptunghiulare). Dupa 15 minute, dati focul mai tare, la 200 de grade Celsius si lasati inca 15 minute. In aceste prime 30 de minute NU deschideti cuptorul! Intoarceti apoi checurile (pentru a le asigura o coacere uniforma) si mai lasati-le inca 15 minute, maxim 20 de minute. Incercati-le intepandu-le cu o scobitoare, daca aceasta iese curata inseamna ca sunt coapte. In poza din dreapta, aveti checul zebra :D.
Iata-le si pe celelalte doua, clasic si cu rahat. Dupa ce scoateti tavile din cuptor, nu le acoperiti! Lasati-le vreo 10-15 minute si de abia apoi scoateti checurile din tava.
Checurile se taie doar cand s-au racit total, cu un cutit foarte bine ascutit si cu lama subtire. Cel zebra se taie asemenea unui tort.
Checul cu rahat se taie felii, iar daca doriti il puteti “imbraca” in putin zahar pudra.
Calorii: 429 kcal / 100 g.
[…] Chec zebra […]
FOARTE BUN CRED CA E!