Dupa un weekend petrecut la munte, m-am intors cu forte proaspete pentru o noua saptamana de munca, dar si pentru a experimenta noi retete. Mai ales ca saptamana aceasta si urmatoarea aduc motive in plus de sarbatoare in familie si alaturi de prieteni :). Pentru “incalzire”, va propun o reteta care nu necesita prea multe eforturi, dar care va va cuceri cu siguranta prin combinatia de arome, gratie lamaiei, vinului, ciupercilor si usturoiului.
Sursa de inspiratie este BBC Good Food, iar reteta se preteaza de minune pentru o cina tarzie sau pentru un pranz la caserola, la serviciu. Singurul “defect” e ca nu este de post…
Ingrediente:
– carne tocata amestec (porc si vita) 650 g
– ceapa 1 buc. (65 g)
– patrunjel verde 1 legatura
– lamaie 1 buc.
– ciuperci 400 g
– usturoi 3 catei
– ulei de masline 2 linguri
– vin alb sec 50 ml
– smantana (eu am pus de 22% grasime) 200 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneti, intr-un castron, carnea tocata, ceapa taiata foarte marunt, jumatate din legatura de patrunjel verde (spalat si taiat marunt), coaja rasa de la lamaie, sare si piper. Amestecati bine, bine, iar din compozitia rezultata modelati, cu mana uda, chiftelute. Asezati-le intr-o tava, in care ati pus in prealabil o hartie de copt. Bagati chiftelutele in cuptorul incins si lasati-le 20 de minute, avand grija sa le intoarceti la mijlocul timpului.
In paralel, curatati ciupercile de codite si spalati-le. Puneti-le intr-o tava nonaderenta, cu palaria in jos. Puneti in fiecare ciuperca putin usturoi pisat. Stropiti-le cu ulei, presarati sare si piper si bagati-le in cuptor, sub tava cu chiftelute. Mai lasati 15 minute si opriti cuptorul. Ciupercile ar trebui sa fie patrunse, iar chiftelutele, usor rumenite.
Transferati ciupercile intr-o cratita nonaderenta (eu le-am lasat in tava, iar pe aceasta am pus-o direct pe flacara, dar nu inainte de a pune o tabla, pentru a fi distribuita uniform caldura). Puneti peste ciuperci vinul si smantana. Amestecati usor si lasati sa ajunga la punctul de fierbere. Adaugati chiftelutele rumenite, amestecati usor si opriti focul.
Serviti imediat, presarand restul de patrunjel verde deasupra. Chiftelutele cu sos cremos de vin si ciuperci usturoiate merg de minune cu niste spaghete fierte alaturi.
Calorii: 335 kcal / 100 g.
Petrec de ceva vreme timp cu placere si cu spor pe acest blog, deci multumesc pentru retete si timp economisit 🙂
Sunt curioasa daca se pot transforma in reteta de post chiftelutele de mai sus, inlocuind carnea tocata cu ciuperci maruntite. Nu am incercat pana acum ciupercile in componenta chiftelutelor. Asta ar insemna ca ciupercile cu vin si smantana le incerc tot separat 🙂
M-au bucurat mult cuvintele tale, Sara, si sper sa gasesti si de acum inainte sugestiile interesante :). Cat despre chiftelute, poti inlocui carnea cu ciuperci. Poti pune, daca vrei si soia, cartofi sau/si orez in compozitie. Totusi, daca-mi permiti un sfat: incearca o data reteta completa, in afara postului. Indiferent de cat de bune ar fi chiftelutele de post, nu cred ca se pot compara cu cele “adevarate”, scaldate in sos cu smantana si vin 😀
LA multi ani cu sanatate si implinirea dorintelor! pupici
Multumesc mult, draga mea. Sa dea Domnu sa fie si sanatate, si noroc, si fericire pentru toata lumea. Te pup si eu 🙂
P.S. Nu am uitat de leapsa, maine ma achit 😀
Daca e cu aniversare atunci apar si io din nou 🙂
La multi ani gustosi si ingeniosi!
Multumesc pentru raspuns 🙂