Sarmale fierte in vin alb

Am intrat in saptamana Craciunului si sunt convinsa ca, asemeni mie, v-a cuprins deja atmosfera magica a marii sarbatori. Faceti listele de cumparaturi si de cadouri, invitatiile pentru masa de Craciun, aranjati casa pentru a-l primi pe Mos cum se cuvine si pregatiti colindele. In functie de cati invitati aveti, pregatirea mesei festive poate fi o adevarata provocare, dar nimic nu poate egala bucuria celor dragi adunati in jurul mesei frumos aranjate. Si oricat de iubitori de experimente culinare ati fi, asa cum sunt si eu, de pe masa de Craciun nu pot lipsi, totusi, traditionalele sarmale in foi de varza acra. Cred ca in fiecare familie exista o reteta din mosi-stramosi dar, daca vreti sa incercati si altceva, iata varianta mea de sarmale.

La baza are reteta clasica de sarmale, doar ca am “umblat” pe ici, pe colo pentru a le face un pic mai prietenoase cu silueta. Fara a afecta, bineinteles, gustul. Concret, am combinat carnea de porc cu putina vita si am pus o afumatura cu mai putina grasime. Iar pentru un plus de gust, am “imbatat” sarmalele cu vin alb.

Ingrediente:
– carne de porc tocata 800 g
– carne de vita tocata 200 g
– ceapa 3 buc. (250 g)
– pasta de rosii 150 g
– orez pentru sarmale (cu bob rotund) 4 linguri (100 g)
– afumatura (bacon, in cazul meu) 250 g
– varza murata 1 buc. mare (a mea a avut 1,9 kg)
– sare, piper
– cimbru uscat 1 lingura
– marar uscat 1 lingura

Sarmale de porc si vita fierte in vin alb

Intr-un castron, puneti carnea tocata de porc si de vita si ceapa, curatata si taiata marunt. Omogenizati bine, adaugati orezul spalat si scurs, aproximativ jumatate din pasta de tomate, un pic de piper macinat, cimbrul si mararul. Amestecati foarte, foarte bine. Daca varza nu este prea sarata, puneti si un pic de sare.

Sarmale de porc si vita fierte in vin albSarmale de porc si vita fierte in vin alb

Pregatiti foile de varza acra: se desprind cu grija, se spala (in mai multe ape daca varza este prea sarata sau prea acra), se scurg si se taie cotoarele, pastrand doar partea de foaie fara nervuri groase. Ce ramane de la pregatirea foilor de varza se toaca taietei. Luati o oala cu fund gros (daca aveti de lut sau un tuci, cu atat mai bine) si asezati un strat de varza tocata, dupa care unul de afumatura (taiata cubulete). Incepeti sa infasurati sarmalele: luati cate o foaie de varza, asezati-o in palma, puneti un pic de compozitie de carneĀ  si infasurati bine, avand grija sa bagati capetele inauntru pentru a nu iesi carnea in timpul fiertului. Sarmalele se asaza pe patul de afumatura, incepand de pe margine. Daca vreti sa va asigurati suplimentar ca nu iese umplutura, puteti sa le indesati usor una intr-alta. Cand ati pus primul strat, “aruncati” cateva boabe de piper printre sarmale, asezati deasupra un pic de varza tocata si inca un strat de afumatura, dupa care veniti cu al doilea strat de sarmale. Ultimul strat trebuie sa fie de varza tocata, peste care puneti pasta de tomate ramasa. Dupa cum spuneam, in loc de apa eu am pus vin alb, cam 400 ml, in doua transe. La inceput, puneti doar o cana de vin, urmand sa completati pe parcurs, cand scade zeama.

Sarmale de porc si vita fierte in vin albSarmale de porc si vita fierte in vin alb

In prima faza, lasati oala cu sarmale pe aragaz, la foc mic. Dupa ce fierbe vreo doua ore, acoperita, bagati-o in cuptorul incins (la o treapta inferioara) si lasati-o inca vreo trei ore. Din cand in cand, verificati sarmalele, zgaltaind usor cratita. Completati cu apa sau vin daca scade prea mult zeama. Sarmalele sunt mai bune reincalzite, de aceea este bine sa le faceti cu o zi inainte cel putin. Sarmalele pot fi si congelate, iar cand vreti doar le scoateti si le mai bagati o tura in cuptor. Se servesc fierbinti, cu mamaliguta alaturi, cu un ardei iute si, eventual, cu iaurt sau smantana.

Sarmale de porc si vita fierte in vin alb

Sarmale de porc si vita fierte in vin alb

Calorii: 152 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Sarmale fierte in vin alb”

  1. […] traditionale, gen sarmale (apropo, va recomand cu multa caldura sa incercati reteta mea de Sarmale fierte in vin), carnati, caltabos si altele, pentru masa de Revelion veti opta, probabil, pentru una sau doua […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11