Nu-mi imaginez cum ar fi putut lipsi din Seria prajiturelelor de Craciun tocmai cornuletele fragede, unul dintre deserturile atat de dragi din copilarie. Cu umplutura parfumata de rahat sau gem, cornuletele apasa, in mintea mea, pe butonul nostalgiilor. Parca si vad in fata ochilor cornuletele dolofane pe care le facea mama. Imi amintesc si ca aceste delicii s-au numarat printre primele deserturi pe care m-am incumetat sa le fac singura (pe la 12 ani cred), dupa ce am cautat pret de cateva ore prin foile ingalbenite, cu retete, ale mamei, retete mostenite, imprumutate de la colege sau transcrise din vreo carte a Sandei Marin, rasfoita la cineva. Amintiri… Sa revin, insa, in prezent si sa va spun ca aluatul fraged pentru aceste cornulete este, de fapt, o varianta simplificata a aluatului frantuzesc.
Adica, in loc sa avem intins, impaturit, pauza, intins, impaturit, etc. pana ne plictisim (de vreo sase ori), aluatul se lucreaza continuu, fara pauze de odihna. Ceea ce inseamna o economie de timp, chiar daca efectuam operatiunea de intins-impaturit de acelasi numar de ori. Ca si la aluatul frantuzesc, trebuie sa fim atenti la cateva amanunte: faina sa fie de buna calitate, iar untul (cu un continut mare de grasime si nesarat) sa fie adus la temperatura camerei.
Cornuletele cu rahat se potrivesc de minune cu Provocarea lunii decembrie, lansata de Brandusa in cadrul proiectului Dulce Romanie, un proiect minunat creat, cu un an si ceva in urma, de Mihaela. Mai trebuie sa va spun ca, din cantitatile de mai jos, am facut doua tavi de cornulete (1,1 kg in total), asa ca ajustati cantitatile dupa dorinta.
Ingrediente:
– faina 500 g
– smantana (minimum 20% grasime) 250 g
– unt (80% grasime) 220 g
– zahar pudra 2 linguri cu varf (40 g)
– rahat 260 g
Pe blatul de lucru sau intr-un castron, puneti 120 g unt, faina cernuta, o lingura de zahar pudra si smantana. Framantati temeinic, pana obtineti un aluat omogen, desprins de pe peretii castronului. Pe blatul de lucru presarat cu un pic de faina, intindeti o foaie dreptunghiulara. Puneti peste ea, in centru, untul ramas si presati-l cu lingura.
Impaturiti aluatul, aducand capetele peste unt. Intindeti cu sucitorul cu miscari inverse (adica, sus-jos, fata de dreapta-stanga, cum a fost in prima etapa). Impaturiti iar aluatul si iar intindeti foaia (schimband, evident, sensul miscarii). Repetati operatiunea astfel incat, in total, sa fi intins si impaturit de vreo 6 ori. Bagati aluatul in frigider si lasati-l sa se odihneasca jumatate de ora.
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Luati jumatate din aluat si intindeti intr-o foaie cu grosimea uniforma de 4-5 mm. Daca doriti sa fie mai mari cornuletele, taiati aluatul in patrate cu latura de 8 cm, puneti intr-un colt rahat (taiat bucatele) si rulati. Daca doriti sa fie cornuletele micute (sa se manance dintr-o inghititura), taiati foaia in patrate de 10 cm, dupa care mai taiati o data pe diagonala (veti obtine niste triunghiuri). Similar, puneti rahatul (cate o bucatica) si rulati.
Asezati cornuletele in tavi tapetate cu hartie de copt. Lasati-le in cuptor circa 20 de minute (verificati-le o data, dupa 15 minute, sa nu se rumeneasca prea tare la baza, caz in care urcati tava mai sus). Scoateti-le pe un platou si pudrati-le, cat sunt calde, cu restul de zahar pudra. Pastrati cornuletele, timp de mai multe zile, in cutii inchise etans.
Calorii: 407 kcal / 100 g.
[…] dulce cu miere si glazura regala Biscuiti spirala si tabla de sah Cornulete cu rahat Sablés cu portocala Turta dulce cu ghimbir si sirop de […]
Yum. De abia astept sa le fac.