Din seria “vazut la tv, incercat acasa si placut” face parte si reteta pe care v-o propun astazi. Stiu ca unii dintre voi tin post (pentru ei exista pe blog o postare speciala: Idei pentru un post gustos!), dar sunt destui si cei care nu tin. Plus ca, daca va inspira reteta, nu va obliga nimeni sa o pregatiti acum. Ii puneti un semn si o incercati dupa Paste :). Sa revenim la oile noastre… pardon, orezul nostru cu pui. Este un fel de pilaf cu pui si legume, originar din regiunea spaniola Andaluzia, de unde s-a raspandit si impamantenit, cu modificari evident, in intreaga America Latina (se bucura de o deosebita popularitate in special in Cuba si Puerto Rico). Nu am sa intru in detalii despre diferentele existente in prepararea acestei retete, dar va spun ca cea de fata este mai putin exotica decat suratele de peste ocean.
Ce m-a intrigat pe mine la acest preparat pregatit de Rachel Ray intr-una din emisiunile sale a fost, in primul rand, combinatia de orez cu spaghete prajite. Prajite in putin unt, spaghetele capata un usor gust de nuci, care se potriveste foarte bine cu cel de afumatura si cu parfumul sofranului. In rest, ce sa va mai spun? Obtineti un fel de mancare consistent, potrivit a fi pregatit pe la inceput de saptamana, astfel incat sa va scuteasca doua-trei zile de bucatareala. Eu l-am “executat” pentru o masa cu mai multe persoane, asa ca voi ajustati cantitatile dupa caz.
Ingrediente (pentru 10 portii):
– pulpe superioare de pui 6 buc. (770 g)
– pulpe inferioare de pui 8 buc. (1,1 kg)
– orez bob lung 300 g
– spaghete 150 g
– supa de pui 1 l
– bacon sau sunca crud-uscata 200 g
– ceapa 2 buc. mari (270 g)
– tije de telina 3 buc.
– ardei gras galben 2 buc. mici sau 1 buc. mare (145 g)
– ardei gras rosu 1 buc. mare (200 g)
– ardei iute 1-2 buc. (in functie de cat de iute va place)
– usturoi 6 catei (15 g)
– rosii bucati 400 g
– dafin 2 foi
– boia dulce 1 lingurita
– ulei de masline 4 linguri
– unt 20 g
– sofran cateva filamente
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Infierbantati supa de pui si puneti doua-trei linguri din ea peste filamentele de sofran, intr-un bol micut. Dati pulpele de pui (spalate si bine sterse de apa) cu sare, piper si boiaua dulce. Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie sau cratita mare si rumeniti puiul pe toate partile (in transe, cel mai probabil). Pe masura ce rumeniti puiul, scoateti-l pe un platou. Cand ati terminat cu pulpele, puneti in acelasi vas si untul, prajiti spaghetele (rupte bucati). Atentie, sa nu le rumeniti prea tare! Scoateti si pastele pe o farfurie, cu spumiera.
In acelasi vas, adaugati restul de ulei (2 linguri) si prajiti baconul, taiat betigase. Puneti peste bacon ceapa (felii). Lasati unul-doua minute, cat sa se caleasca un pic, dupa care adaugati usturoiul (trecut prin presa), tijele de telina (bucatele), ardeiul iute (cu sau fara seminte, dupa cat de iute e) si cele doua tipuri de ardei gras (curatat si taiat bucatele). Amestecati si lasati sa se caleasca vreo 4-5 minute.
Puneti orezul si foile de dafin. Lasati un pic (cat sa devina orezul translucid), dupa care puneti rosiile bucati. Amestecati, turnati supa fierbinte, puneti si sofranul, si pastele prajite. Amestecati iar, usor. Mutati tot amestecul intr-o tava inalta. Puneti deasupra puiul rumenit si apasati-l usor, astfel incat sa fie partial scufundat in supa. Bagati in cuptor si lasati vreo 25-30 de minute sau pana cand puiul este patruns, iar orezul fiert.
Opriti focul, lasati vreo 10 minute, dupa care serviti orezul cu pui.
Calorii: 163 kcal / 100 sau 645 kcal / portia.